Bij vrouwen FC Twente is het Fryslân boppe

Het vrouwenteam van FC Twente telt liefst vier Friezinnen. Sisca Folkertsma, Lysanne van der Wal, Fenna Kalma en Kerstin Casparij hebben gekozen voor het familiegevoel en gaan in Enschede op prijzenjacht. Fryslân boppe in Enschede.

De vier Friezinnen van eredivisionist FC Twente met vanaf links Fenna Kalma, Lysanne van der Wal, Kerstin Casparij en Sisca Folkertsma.

De vier Friezinnen van eredivisionist FC Twente met vanaf links Fenna Kalma, Lysanne van der Wal, Kerstin Casparij en Sisca Folkertsma. Foto: Emiel Muijderman

Het Friese kwartet kent één opvallende overeenkomst en dat is dat ze alle vier hun professionele loopbaan, de één wat eerder dan de ander, beginnen bij sc Heerenveen. Met hetzelfde doel. Om in de voetsporen te treden van de uit Sneek afkomstige recordinternational Sherida Spitse, die in 2012 dezelfde weg heeft bewandeld, en na de winter voor Ajax uitkomt, de tegenstander van morgen van Twente. Dromen mag, ook in het vrouwenvoetbal.

In datzelfde jaar maken Sisca Folkertsma (Sloten) en Lysanne van der Wal (Joure), beiden nu 23 jaar, hun opwachting bij Heerenveen. Net vijftien jaar. ,,Ik speel bijna mijn hele leven al met Lysanne”, zegt Folkertsma. Drie seizoenen zijn de twee teamgenotes, waarbij Van der Wal twee seizoenen moet wachten op haar doorbraak in de hoofdmacht. Voor Folkertsma, die eerder uitkomt voor Sleat en ONS Sneek, is het dan al tijd haar vleugels uit te slaan.

Zelfde type mensen

,,PSV was een stapje hogerop, professioneler. Dat miste ik bij Heerenveen”, vertelt Folkertsma, die medio 2017 kiest voor Ajax. ,,Dat was het niet. Daar kreeg ik weinig speelminuten. Toen ben ik naar Twente vertrokken, dat ook bij de top drie hoort. Je hebt hier hetzelfde type mensen als in Fryslân. Heel familiair en dat klikt goed.” Bij de club zwaait de jonge Duitse trainer Tommy Stroot sinds 2016 de scepter. Medio 2018 wordt ze in Enschede weer herenigd met Lysanne van der Wal. Die is één jaartje langer blijven plakken in het Friese Haagje en speelt twee jaar in de 2. Bundesliga voor BV Cloppenburg.

,,Dat was supervet”, zegt de verdedigster uit Joure, die de grens over gaat om op 150 kilometer van het ouderlijk huis aan de slag te gaan. ,,Ik wilde graag naar het buitenland. Je komt op jonge leeftijd op eigen benen te staan en leert voor jezelf te zorgen. Daar word je mentaal sterker van.” Op slechts honderd kilometer is Enschede haar volgende halte. ,,Twente was destijds de beste club van Nederland. Een club die je een familiegevoel geeft en dat is belangrijk als je jong bent.”

Kampioen met Twente

De beide Friezinnen vallen met hun neus in de boter, want ze worden dat eerste jaar kampioen. Maar voor Sisca Folkertsma gooit een kruisbandblessure roet in het eten, waardoor ze ook het WK in Frankrijk mist. ,,We hadden dat jaar een topteam en het was zonde dat ik het seizoen niet kon afmaken. Pure pech.” En niet voor het eerst, dat ze de apotheose miste. ,,Bij Ajax pakten we de dubbel, maar daar was mijn aandeel nihil. Ik heb dus al een aantal prijzen gepakt, maar stond niet elke keer op het veld. Dat achtervolgt me een beetje”, vertelt de negenvoudige international uit Sloten, die in 2017 Europees kampioen wordt met de Oranje Onder19. ,,Twente had al de nodige prijzen gepakt en het is leuk om de uitdaging te zoeken en aan te gaan. Voor je voetbalontwikkeling en om je als mens te ontwikkelen.”

Verdediger Lysanne van der Wal, die social work studeert aan het Saxion en stage loopt bij ROC Twente, scheurt later dat seizoen de binnenband van haar knie af. ,,Het is leuk om iets naast het voetbal te doen en waar je op terug kunt vallen. Maar voetbal is veel te leuk om mee te stoppen.” Haar blessure wordt niet op waarde geschat en als er uiteindelijk een operatie volgt,is een tweede ingreep noodzakelijk, omdat ze haar knie niet kan bewegen. ,,Ik moest weer opnieuw leren lopen, hardlopen en fietsen. Het duurde allemaal langer dan verwacht.”

Ik heb nog nooit een prijs gewonnen; dat staat hoog op mijn verlanglijstje

Als het tweetal medio 2019 terugkeert op het veld is ook Fenna Kalma (20) in Enschede gearriveerd. De uit Haskerhorne afkomstige aanvalster zit drie jaar bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam (2014-2017) en speelt twee jaar voor Heerenveen, dat vanwege financiële sores dreigt om te vallen. Ze heeft dan al haar jawoord aan Twente gegeven. ,,Die waren er heel vroeg bij en hadden een goed verhaal wat ze met me van plan waren. Dat sprak me wel aan.”

Twente wint afgelopen seizoen de Eredivisie Cup, maar de competitie en bekertoernooi worden vanwege corona afgeblazen. Kalma deelt met ingang van dit seizoen een huis in Hengelo met oud-ploeggenoot Kerstin Casparij (20). ,,Ik speelde al vier jaar in Heerenveen en had een prikkel nodig en was toe aan een nieuwe uitdaging. Het gevoel moet goed zijn en het voelt als een warm nest.”

Drie seizoenen geleden maakt een uitstapje naar Alkmaar, na een verschil van mening met trainer Jan Schulting. ,,We botsten wat en ik wilde voetballen. Dan probeer je wat anders, maar dat was het ook niet”, zegt de in Alphen aan den Rijn geboren Casparij, die op tweejarige leeftijd in Fryslân terecht komt. ,,Ik wil zoveel mogelijk minuten maken en mezelf ontwikkelen. En ik heb nog nooit een prijs gewonnen; dat staat hoog op mijn verlanglijstje.” Een gevoel dat bij alle vier even sterk leeft.

Prijzen pakken

FC Twente biedt het kwartet die kans. ,,Ik ga mijn vierde jaar in de eredivisie in. En het doel is om dit seizoen prijzen te pakken. Kampioen te worden, want dat is toch de mooiste prijs”, vindt Kalma ondanks de ietwat tegenvallende seizoenstart en de opgelopen achterstand op Ajax en PSV. ,,Het begin liep stroef. De trainer was in het begin afwezig, waardoor de vaste patronen er onvoldoende ingeslepen konden worden. Het duurde daarom wat langer voor alles op z’n plek viel en iedereen in de gaten had hoe de teamgenoten speelden”, verklaart Folkertsma.

,,Het is aan ons om dat weer in te lopen. De speelsters die de rest van het team moeten meetrekken naar een hoger niveau moeten opstaan. We moeten ook niet achteruit kijken, maar vooruit zien waar we naar toe willen. En de kansen grijpen”, vindt een strijdbare Fenna Kalma, die morgen met haar ploeg koploper Ajax op bezoek krijgt. Van der Wal: ,,Twente heeft gekozen voor een route met een mix van ervaring en jonge talenten, die ze zelf willen opleiden.” ,,Het seizoen begon stroef, maar het ziet er zonniger uit”, vindt Casparij, die Criminologie en Forensische Psychologie studeert.

Dankzij de internationale opmars van de Leeuwinnen, met een Europese titel en een tweede plaats op het WK, is het vrouwenvoetbal in aanzien gestegen. Ook financieel. ,,Daardoor is er ook meer mogelijk en zijn er de afgelopen jaren stappen gemaakt. Maar als je kijkt naar de Bundesliga, daar wordt bij de topclubs veel meer verdiend. Wij kunnen er net van leven, maar het is niet genoeg om wat opzij te leggen voor later”, zegt Van der Wal. Maar de vier zijn blij dat eredivisie na de tweede uitbraak, net als bij de mannen, weer snel is hervat, zodat ze in het lustrumjaar van de scheidende trainer Stroot, die naar VfL Wolfsburg vertrekt, op prijzenjacht kunnen. ,,Daar waren we heel blij mee.”

Leeuwinnen

En Oranje? Alle vier speelden ze in vertegenwoordigende jeugdteams, maar alleen Folkertsma heeft een A-interland gespeeld voor de Leeuwinnen. Ze heeft opnieuw een uitnodiging gekregen van bondscoach Sarina Wiegman voor het oefenduel met de VS en het kwalificatieduel met Kosovo. En ze hoopt deze zomer mee te mogen naar de Olympische Spelen. ,,Dat is het hoogst haalbare voor een sporter. Maar je bent afhankelijk van de keuzes van de bondscoach”, weet Folkertsma uit ervaring. ,,En ik hoop binnen twee jaar nog eens de stap naar het buitenland te kunnen maken.”

Kalma, tweedejaars studente sportkunde, is al wel geselecteerd, maar speelde nog niet voor Oranje. ,,Elke keer als je mee mag is dat een mooie beloning. Dan hoop je dat je mag laten zien wat je in huis hebt. Daarvoor is het belangrijk stabiel te zijn en goed te presteren bij je club.” Daar gaat Lysanne van der Wal in mee. ,,Je moet goed presteren en dan kom je vanzelf in beeld. Dat houd ik mezelf maar voor.”

En Kerstin Casparij: ,,Oranje onder23 ligt er momenteel even uit. Dat is jammer. Je hoopt zelf ooit deel uit te mogen maken van het grote Oranje, maar dat moet je zelf verdienen.”

Nieuws

menu