Anderhalf jaar na zijn auto-ongeluk heeft 'jonkie' Kacper Kozlowski een EK-record gepakt als speler van Polen

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag op de jongste speler van dit EK.

Kacper Kozlowski (r) in actie op de training. Arkadiusz Milik (l) kijkt toe.

Kacper Kozlowski (r) in actie op de training. Arkadiusz Milik (l) kijkt toe. Foto: EPA

Hij viel gisteravond in tijdens de wedstrijd tussen Spanje en Polen (1-1) en pakte zo een record op een Europees kampioenschap voetbal. Een record dat tot gisteren in handen was van Jetro Willems. Die werd als linksback van het Nederlands elftal in 2012 de jongste speler ooit op een EK met een leeftijd van achttien jaar en 71 dagen. De Pool Kacper Kozlowski is op dit moment zeventien jaar en 247 dagen oud.

Hij bleef in het eerste duel met Slowakije negentig minuten lang op de bank en zag zijn landgenoten een valse start maken door een 2-1 nederlaag te lijden. Maar het feit dat Kozlowski, een talenvolle aanvallende middenvelder, aanwezig is op het EK is al een jongensboek op zich.

In Polen is hij geen onbekende. Al twee jaar lang zingt zijn naam rond. In eerste instantie om zijn voetballende kwaliteiten. De in Koszalin geboren voetballer zit qua bouw goed in elkaar voor iemand van zijn leeftijd. Hij heeft een goede eerste aanname, een goede trap in beide benen en staat zijn mannetje in een veld vol volwassen kerels. Op 19 mei 2019 debuteert hij in het eerste elftal van Pogon Szczecin. Kozlowski is dan pas vijftien jaar oud.

Eén klap

Ze brengen hem rustig bij de Poolse ploeg, middenmoter op het hoogste niveau van Polen. Hij is het daaropvolgende seizoen vast onderdeel van de eerste selectie en valt drie keer in. Ze zijn bij Pogon Szczecin zuinig met hun talent. In de schaduw ontwikkelt Kozlowski zich als voetballer. Maar dan wordt het januari 2020 en lijkt alles in één klap voorbij te zijn.

Het is een normale trainingsdag en Kozlowski wordt die dag traditiegetrouw opgepikt door zijn oudere ploeggenoten Maciej Zurawski, Oskar Kalenik en Marcel Wedrychowski. Zelf heeft de jongeling geen rijbewijs, laat staan een auto, dus is dit een handige manier om op de trainingen te komen.

Kozlowski zit op de bijrijdersstoel. Ineens duikt er van rechts een busje uit een zijstraat en de bestuurder slingert zo de weg op. Het viertal kan geen kant op. Een rotklap volgt en de rechtervoorkant van de auto boort zich in het busje. Was hij achterin gaan zitten, dan was het bij een paar blauwe plekken gebleven. Nu vangt Kozlowski de volle klap op.

Risicovolle operatie

Hij is er slecht aan toe. Een gebroken bekken en drie gebroken wervels in zijn onderrug doen vrezen voor zijn carrière. De dokter neemt al snel die zorgen weg, maar concludeert wel dat er een risicovolle operatie nodig is om de schade aan zijn rug te repareren. Er zit niks anders op voor de pas zestien geworden voetballer. Het is het begin van een lange revalidatie.

Vastberaden knokt hij zich terug en in juni keert hij alweer terug op het trainingsveld van Pogon. De operatie heeft haar werk gedaan en Kozlowski voelt tijdens het voetballen geen verschil met zijn fysieke gesteldheid van vóór het ongeluk. Op 24 oktober 2020, acht dagen na zijn zeventiende verjaardag, maakt hij zijn rentree in het duel met Legia Warschau (0-0). Vanaf dat moment is hij niet meer weg te denken uit de basis. In twintig duels komt hij tot drie assists en een doelpunt. Bovendien speelt hij zich in de kijker van bondscoach Paulo Sousa. Dat betekent samen in een team met Robert Lewandowski, een van zijn helden.

Op 28 maart debuteert hij voor Polen in het duel met Andorra (3-0 winst). Sousa weet dan al dat hij deze talentvolle middenvelder wel mee wil hebben naar het EK. Vijftien maanden nadat zijn carrière als voetballer bijna een halt werd toegeroepen, staat hij op Europa’s grootste podium. Een goed hoofdstuk in een jongensboek. Wie weet hoeveel hoofdstukken er nog aan worden toegevoegd.