Dit artikel is vandaag gratis

Bondscoach Jeroen Otter hoopt dat Ithzak de Laat uit Leeuwarden in aanloop naar de Olympische Spelen rust vindt. „Ik geloof niet dat hij zich als ‘King of the mountain’ heeft gezien.”

Itzhak de Laat tijdens de training van de shorttrackers op de trainingsbaan van het Capital Indoor Stadium in Beijing. Foto: ANP

Bij afwezigheid van Sjinkie Knegt waren de ogen in de shorttrackwereld gericht op Itzhak de Laat. De 27-jarige Leeuwarder wist die rol niet helemaal waar te maken. Bondscoach Jeroen Otter hoopt dat hij op de Spelen voor een verrassing zorgt.

„Hij struggelt deze tijden een beetje met zichzelf. Hij heeft er wat meer moeite mee dat hij geen controle kan hebben over bepaalde zaken, waar anderen dat wat meer kunnen laten gaan. Bij hem beklijft het meer en zit het meer aan hem vast”, aldus Heerenvener Otter over De Laat, die voor de Spelen is geselecteerd voor de 500 meter, de 1000 meter, de relay en de mixed relay.

Bij het EK van vorig jaar eindigde De Laat als derde en bij het daaropvolgende WK als vijfde. „Het lijkt wel dat hij de laatste dagen wat meer heeft kunnen plaatsen, andere stafleden hebben ook met hem gesproken”, aldus Otter. „Ik ga er ook vanuit dat schaatsen een gevoelssport is. Je kunt nog zo sterk zijn. Anders had Dafne Schippers, of noem maar een andere sterke atlete, afstanden bij het schaatsen ook kunnen beheersen. Dat is niet zo, je hebt een bepaald gevoel nodig. Een bepaalde rust in je slag. Die rust bepaalt hoe efficiënt het is.”

Otter denk dat als de twijfel bij De Laat weg is, hij kan pieken op het juiste moment. „Ik geloof niet dat hij zich als ‘King of the mountain’ (‘Koning van de berg’) heeft gezien. Hoewel ik hem wel graag op die positie had, zeker toen Sjinkie wegviel. Voor hem is het belangrijk dat hij 100 procent vertrouwen heeft in zijn eigen prestatie en eigen presteren. Als nu dat gevoel gaat komen, voorzie ik dat hij heel snel sprongen gaat maken om uiteindelijk weer met de besten van de wereld mee te rijden op zijn favoriete afstanden.”

Nieuws

menu