Dit artikel is vandaag gratis

Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten moet in haar jacht op olympische titelprolongatie flinke achterstand zien goed te maken

Marrit Bouwmeester. Foto: Sander van der Borch

Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten is haar jacht op een gouden medaille op de Spelen in Tokio teleurstellend begonnen. Na twee races staat de regerend olympisch kampioene in de Laser Radial achttiende in de tussenstand.

De 33-jarige Bouwmeester, tijdens de Spelen van 2012 van Londen al goed voor zilver, verloor na de start van de eerste race al snel de aansluiting met de snelste boten. In het water rond het eiland Enoshima kon ze haar achterstand niet meer goedmaken en kwam niet verder dan de 21e plaats. In de tweede race, die enige tijd moest worden uitgesteld vanwege gebrek aan wind, herstelde ze zich wel iets. Bouwmeester begon opnieuw niet goed, maar met een opmars kwam ze nog tot de veertiende plaats.

Maandagochtend staan race drie en vier op het programma. In totaal zeilen Bouwmeester en consorten tien races, plus een medalrace. Het is voor hen zaak daarin zo min mogelijk punten te scoren, waarbij de slechtste van de tien resultaten wordt weggestreept. De nummer één krijgt één punt, de nummer twee krijgt twee punten enzovoorts. In de medalrace worden de punten verdubbeld. Bouwmeester staat voorlopig op 35 punten, goed voor een achttiende plaats in het algemeen klassement. Koploopster Weger heeft er 6.