SC Cambuur kiest voor het voetbal in Eindhoven tegen PSV en dat moet, ondanks de nederlaag, in de nabije toekomst zijn vruchten afwerpen

Bij een bezoekje aan titelkandidaat PSV is de kans op punten klein. Als Cambuur kun je er dan voor kiezen om in te zakken, of je eigen spel proberen te spelen. Met dat laatste oogstte het geen punten (4-1), wel lof.

Mees Hoedemakers draait weg bij Marco van Ginkel.

Mees Hoedemakers draait weg bij Marco van Ginkel. Foto: ANP

Het draait om de punten. Dat hoef je ze bij Cambuur niet te vertellen. Maar gelet op waar Cambuur momenteel staat, deed het er goed aan om zaterdagavond in het Philips Stadion van PSV vooral dicht bij zichzelf te blijven. Op de korte termijn koop je daar misschien niks voor, zoals je ook niets voor de complimenten koopt. Maar op de lange termijn moet het uitduel met PSV zijn vruchten gaan afwerpen. ,,Want bij vlagen voetbalden we hartstikke aardig tegen deze Europese topclub.”

Henk de Jong zei het zonder aarzelen. Echt zeker weten of PSV internationale top is op dit moment, is lastig in te schatten. Duidelijk is wel dat er in Eindhoven op dit moment een selectie staat die in Europa hoge ogen kan gaan gooien. Of dat dan in het toernooi in de Champions League of de Europa League is, hangt nog van het duel van morgen tegen Benfica af. Maar wat de ploeg van trainer Roger Schmidt dit seizoen al heeft laten zien in - met name - aanvallend opzicht, is indrukwekkend te noemen. Niet voor niets werd landskampioen Ajax al met 0-4 verslagen in de Johan Cruijff ArenA.

Interlandbreak

Het verhaal van Cambuur is bekend. Corona gooide roet in een deel van de voorbereiding en in feite zal de ploeg van De Jong pas na de interlandbreak van begin september volledig klaar zijn voor de eredivisie, die dan al drie speelrondes oud is. Bovendien is de kwalitatieve impuls waar op werd gehoopt vooralsnog uitgebleven. Het liefst voegt De Jong nog drie spelers toe aan zijn elftal voor vier verschillende posities.

Het draait bij Cambuur vooral om het vinden van het ritme. De automatismen in het spel en het opdoen van vertrouwen. ,,Dan kunnen wij hier met zijn allen voor het doel gaan liggen en alle ballen de tribune in rossen, maar dan verliezen we alsnog met een nulletje of vier. Nu verliezen we met 4-1, maar hebben we wel ons eigen spel kunnen spelen en kunnen werken aan ons vertrouwen. We verliezen terecht, daar hoeven we echt niet omheen te draaien. Maar we creëerden wel meer kansen dan vorige week in eigen huis tegen FC Groningen. En dat deden we door dicht bij onszelf te blijven.”

Voor de leeuwen gegooid

De Jong wijzigde zijn elftal op twee posities, ten opzichte van het verloren thuisduel (1-2) met FC Groningen. Tom Boere startte in de spits voor Sam Hendriks en de afgelopen week aangetrokken buitenspeler Tamás Kiss uit Hongarije werd meteen voor de leeuwen gegooid tegen PSV. Op de rechterflank verving hij Nick Doodeman. ,,Zo kan Tamás meteen kennis maken met het team en met de eredivisie”, was de lezing van De Jong.

Al na een minuut hadden de plannen de ijskast ingekund, ware het niet dat doelman Sonny Stevens van dichtbij Mauro Junior van scoren afhield. Stevens keepte, ondanks de vier tegentreffers, een prima pot en bewees dat de Leeuwarders dit seizoen niet druk hoeven te maken over de man onder de lat. Dat brengt rust.

Bijgekomen van de eerste schrik ging Cambuur voetballen. Dat deed het niet onverdienstelijk. PSV zette met vijf aanvallend ingestelde spelers druk, maar Cambuur slaagde erin om onder de druk uit te voetballen. Na een kwartier creëerde het zowaar een grote schietkans via Issa Kallon, die doelman Joël Drommel niet kon verrassen.

Wedstrijd gespeeld

Twee minuten later was het raak. Bij een hoekschop raakte Mees Hoedemakers opgesloten, verloor zijn directe man Davy Pröpper uit het oog en die kopte raak. Meteen daarna lanceerde Kiss, in een uiterste poging de bal binnen te houden bij de zijlijn, een counter van PSV die werd afgerond door Eran Zahavi. Zo stond het na 21 minuten plotseling 2-0: wedstrijd gespeeld.

Meteen na rust bracht invaller Noni Madueke de stand op 3-0 en kon PSV toewerken naar het duel met Benfica. Cambuur ging door met het zoeken van de aanval en zag dit beloond worden met de eerste treffer van dit seizoen dankzij Alex Bangura. In de slotminuut had David Sambissa zelfs de 3-2 nog op de voet, maar Drommel redde en Olivier Boscagli bepaalde in blessuretijd de einstand op 4-1.

Een ingecalculeerde nederlaag, heet dat dan verzachtend. Gelet op de vele krampgevallen kwam deze wedstrijd met PSV nog te vroeg voor Cambuur. Maar als de Leeuwarders de lijn van het spel van zaterdag kunnen doortrekken naar de nabije toekomst, blijven de punten niet lang uit.


PSV - SC Cambuur 4-1 (2-0). 16. Pröpper 1-0, 21. Zahavi 2-0, 48. Madueke 3-0, 65. Bangura 3-1, 90. Boscagli 4-1. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Mac-Intosch (SC Cambuur). Toeschouwers: 23.500.

PSV: Drommel; Teze, Obispo, Boscagli, Mwene; Pröpper (69. Götze), Van Ginkel (69. Sangare), Mauro Junior (46. Thomas); Bruma, Zahavi (46. Vertessen), Gakpo (46. Madueke).

SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (46. Tol), Schouten, Bangura; Hoedemakers, Maulun (67. Paulissen), Breij; Kiss (46. Jacobs), Boere (58. Hendriks), Kallon (74. Sambissa).