Henk de Jong moest met Cambuur al eens eerder dienen als kanonnenvoer voor PSV, maar keek na afloop vrolijk en met een punt op zak naar een optreden van Guus Meeuwis

Er zullen weinig mensen zijn die geld inzetten op een stuntje van SC Cambuur op bezoek bij kampioenskandidaat PSV in Eindhoven. Maar wie weet zit tegen PSV, dat midden tussen het tweeluik met Benfica in zit, er net zo’n stuntje in als acht jaar geleden.

Henk de Jong is druk aan het coachen tijdens de rentree van SC Cambuur in de eredivisie.

Henk de Jong is druk aan het coachen tijdens de rentree van SC Cambuur in de eredivisie. Foto: ANP

Het zijn de wedstrijden waar trainer Henk de Jong zijn spelers van SC Cambuur al twee jaar op heeft voorbereid. Bij elk bezoek dat in de eerste divisie werd gebracht aan Jong PSV, wees hij naar dat stadion iets verderop. Het Philips Stadion, thuishaven van topclub PSV. Daar spelen, dat was het doel. En dat doel is nu bereikt.

Het is geen geheim dat de Leeuwarders een zware avond staat te wachten tegen de Nederlandse topclub, die onlangs in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in de Johan Cruijff ArenA flink uithaalde tegen Ajax, door met 0-4 te winnen. ,,Er zullen momenten zijn dat we flink in de verdrukking zullen komen”, voorspelde De Jong alvast. ,,En ik ben benieuwd hoe wij daar mee om zullen gaan.”

PSV bevindt zich precies tussen het tweeluik met Benfica in. Dinsdag moet het in eigen stadion een 2-1 achterstand goed zien te maken, om zo door te stromen naar het hoofdtoernooi van de Champions League. Vorige week al gooide PSV-trainer Roger Schmidt zijn opstelling al wat om, iets wat De Jong voor het duel met zijn Cambuur opnieuw verwacht.

Wissels ingezet

,,Als ik trainer van PSV was geweest, had ik ook mijn wissels ingezet. Wij hebben dat vorig seizoen in een andere situatie ook gedaan in de bekerwedstrijden met RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles. De belangen voor ons in de eerste divisie waren toen zo groot, dat geldt nu ook voor PSV in de Champions League. En ik hoop dat ze het redden. Net zoals ik hoop dat alle Nederlandse clubs het goed doen in Europa.”

Maar of Cambuur nu de A-ploeg of de B-ploeg treft, dat maakt volgens De Jong weinig uit. ,,In beide gevallen sta je tegenover een topteam.”

De Leeuwarders worden in de ogen van sommigen gezien als kanonnenvoer in Eindhoven, tegen de aanvalsdriften van Schmidt en co. Maar was dat acht jaar geleden ook niet het geval? Toen vierde PSV het honderdjarig jubileum en verzocht de KNVB om bij het samenstellen van het speelschema een (op papier) ‘makkelijke’ tegenstander in te plannen. Cambuur moest dienen als hoofdgerecht voor de Eindhovenaren. ,,Maar het werd nul-nul”, blikte De Jong, toen assistent-trainer van Dwight Lodeweges, terug. ,,Ik heb daarna nog heerlijk naar een optreden van Guus Meeuwis staan kijken. Je weet nooit wat er mogelijk is.”

Speciale jongen

Met nagenoeg dezelfde elf spelers als vorige week tegen FC Groningen (1-2 nederlaag) zal Cambuur aan de aftrap verschijnen in Eindhoven. Zeker is dat nieuweling Tamás Kiss minuten gaat maken. ,,Zo kan hij meteen wennen”, was de lezing die De Jong gaf. ,,Het is een speciale jongen, een groot talent”, zo was zijn indruk na de eerste trainingen.

De kans dat Tom Boere start lijkt op basis van het duel met FC Groningen zeer aannemelijk. ,,Maar we moeten nog even afwachten of dat ook fysiek mogelijk is”, zei De Jong, die daarom geen uitsluitsel kon geven. Sam Hendriks is de spits als Boere niet fit genoeg is.

En dan is er nog de geopende transfermarkt. Portugese media melden dat Cambuur dichtbij het huren van Rafael Camacho van Sporting Lissabon CF. De Jong wilde daar verder niets over kwijt, maar gaf wel aan nog wat spelers te willen verwelkomen. ,,Maar we moeten geduldig zijn. We halen niet om het halen, jongens moeten echt iets toevoegen aan de groep die er nu al staat.”

Vermoedelijke opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Hoedemakers, Maulun, Breij; Kiss, Boere, Kallon.