Eclatante zege van SC Cambuur tegen Go Ahead Eagles (5-2), de trouwe achterban moet kleur bekennen: 'Boere, Boere'

‘Boeren’, fans van sc Heerenveen gebruiken het als geuzennaam. Die van PSV ook. De supporters van SC Cambuur moesten zaterdag kleur bekennen in het met 5-2 gewonnen thuisduel met Go Ahead Eagles: ‘Boere, Boere.’

Tom Boere is de gevierde man bij SC Cambuur als hij vlak na rust de Leeuwarder met zijn tweede treffer naar een 2-1 voorsprong heeft geschoten.

Tom Boere is de gevierde man bij SC Cambuur als hij vlak na rust de Leeuwarder met zijn tweede treffer naar een 2-1 voorsprong heeft geschoten. Foto: ANP

Dat gebeurde in de vijfde minuut na rust, nadat Boere druk zette op de Deventer defensie en op eigen kracht de bal veroverde. Vervolgens passeerde hij doelman Warner Hahn om vanuit een lastige hoek de bal tegen de touwen te schieten, 2-1. ,,Ik zag de doelman uit mijn ooghoek komen en nam de bal in mijn eerste aanname mee en rondde gewoon af.” Het was de tweede treffer van de 28-jarige spits, die de Leeuwarders op slag van rust op gelijke hoogte had gekopt uit een voorzet van Issa Kallon en het stadion in vuur en vlam zette.

,,Met het publiek erachter krijg je toch meer energie en een bepaalde verbetenheid erin”, vond Boere, wiens naam na de 2-1 massaal werd gescandeerd. ,,Het gaat elke week beter met hem. Hij traint goed, maar hij staat er wel om goals te maken. Dit heeft een spits nodig. En dat het publiek ‘Boere, Boere’ roept. Ze krijgen het hier haast niet uit de strot, maar het gebeurde nu toch. En dat vind ik machtig”, zei trainer Henk de Jong, die daags voor het treffen al aankondigde dat Tom Boere eraan zat te komen.

Goed bezig

,,Hij is goed bezig, geeft vol gas, zet druk en blijft rennen. Net als Robert Mühren. Ik had tegen hem gezegd dat hij er vandaag twee zou maken. Hij kwam na afloop even bij me en zei: ‘Trainer, je had wel gelijk.’ Dat soort dingen voel je aankomen”, vertelde De Jong. Een beter moment had Boere niet kunnen uitkiezen. Hij moet als spits bij Cambuur concurreren met Sam Hendriks en daar kwam vlak voor het verstrijken van de transferdeadline ook nog eens de boomlange Letse international Roberts Uldrikis – die na een drukke interlandperiode vandaag bij de groep aansluit – bij.

,,In de voetballerij kan het heel snel gaan. Of het nu positief of negatief is. Maar je wordt als spits afgerekend op het maken van doelpunten en assists. Dat ik nu belangrijk kan zijn door twee keer te scoren geeft een lekker gevoel”, bekende Tom Boere, die na de komst van Uldrikis geen extra druk voelde. ,,Ik probeer elke week hard te werken en merk dat ik stapjes maak. Dat ik dat uitdruk in doelpunten is voor mij lekker. Maar we moeten met elkaar de concurrentiestrijd aangaan om elkaar naar een hoger niveau te brengen.”

Doldwaze minuten

Die tweede treffer van Boere in de vijftigste minuut vormde de inleiding voor zes doldwaze minuten waarin Cambuur uitliep naar een 4-1 voorsprong. Drie minuten na de 2-1 kopte basisdebutant Marco Tol uit een vrije trap van Robin Maulun raak. ,,Het is wel speciaal om je basisdebuut te maken en meteen ook je eerste doelpunt in de eredivisie te scoren”, vond de Volendammer, die vijf minuten voor aanvang te horen kreeg dat hij aanvoerder Erik Schouten in het hart van defensie moest vervangen. En weer drie minuten later bracht Jamie Jacobs, op aangeven van Doke Schmidt, met een intikker de marge op drie.

Het wegvallen van Schouten, die in de warming-up een zweepslag opliep in het kuitbeen, was wel even een dingetje, onderkende De Jong. ,,Dat was wel een tikje, want hij is geniaal in de opbouw.” Juist tegen een ploeg als Go Ahead Eagles was de inbreng van de linksbenige centrale verdediger van groot belang om ook de rust te pakken. ,,Het gaat om het herkennen wat er gebeurt. Het is belangrijk om rustig te blijven en Tom Boere in de diepte te zoeken. Dat hebben we goed gedaan”, vond Henk de Jong, die na de reparatiewerkzaamheden in de rust genoegzaam constateerde dat het duel de kant van zijn ploeg opviel.

Paal en lat

Dat was voor rust niet het geval. Cambuur had het lastig tegen het stugge Eagles, dat zich vorig seizoen in de eerste divisie nog ontpopte als ‘angstgegner.’ Van angst was evenwel geen sprake, wel van ontzag en de ploeg van De Jong ontsnapte bij een vrije trap van Justin Bakker op de lat, terwijl Mees Hoedemakers namens de thuisclub op de paal schoot. In het laatste kwartier naar de pauze toe raakten de Leeuwarders de controle wat kwijt en na een crosspass bracht Isac Lidberg Luuk Brouwers in stelling, die Sonny Stevens kansloos liet. Assistent-scheidsrechter Jan de Vries (Gytsjerk) probeerde het Cambuurleed nog wel te verzachten door de vlag omhoog te steken voor buitenspel, maar de VAR was onverbiddelijk, 0-1.

Cambuur was de kluts en de controle kwijt, maar kwam op slag van rust langszij. Uit een voorzet van Kallon schampte Boere de bal met het hoofd, die in de lange hoek verdween, 1-1. ,,Dat was hartstikke belangrijk, want daardoor waren wij psychologisch in het voordeel”, vond De Jong. Die zag dat zijn manschappen na de pauze het duel krachtig naar zich toetrokken. ,,Dat is wat we vorig jaar ook konden. Dat gaat het publiek er achterstaan en dan gaan we helemaal los. Dan knallen we zo in één keer door.”

Niet gerust op

Maar zelfs bij 4-1 na een klein uur spelen was de trainer van Cambuur er nog niet gerust op. ,,Dan wil ik dat het 5 en 6-1 wordt. Het is wel de eredivisie en dat is nieuw voor ons. Maar het is wel apart dat we het tegen Go Ahead Eagles doen, want het is een goede ploeg.” Na een steal van invaller Tamás Kiss werd het een kwartier voor tijd zelfs 5-1, waarna Inio Cordoba namens de vogels uit Deventer nog wat terugdeed. Daarna begon het grote wisselen. ,,Dan konden de jonge jongens ook even wennen aan het publiek, want dat is wel even schrikken voor ze.”

Het blijft evenwel een onmisbare schakel bij het Cambuur-succes, dat na vier wedstrijden in de eredivisie op zes punten staat. En twee voor loopt op De Jongs schema van één punt per wedstrijd. ,,Emmen had vorig seizoen zes punten bij de winterstop en wij zijn er nu al. Het is hoopgevend, maar we zijn er nog niet. We moeten nog negen keer winnen”, aldus de oefenmeester, die komend weekeinde op bezoek gaat bij Ajax. ,,Wat dat betreft is het lekker dat we al op zes punten staan”, vond ook man of the match Boere.


SC Cambuur – Go Ahead Eagles 5-2 (1-1). 37. Luuk Brouwers 0-1, 45. Tom Boere 1-1, 50. Boere 2-1, 53. Marco Tol 3-1, 56. Jamie Jacobs 4-1, 75. Tamás Kiss 5-1, Inigo Cordoba 5-2. Scheidsrechter: Makkelie (Dordrecht). Gele kaarten: Mac-Intosch , Paulissen (SC Cambuur) en Nauber (GA Eagles). Toeschouwers: 6.682.


SC Cambuur Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (89. Van der Meer), Tol (80. Gullit) en Bangura; Jacobs (79. Krastev), Hoedemakers en Maulun; Breij (69. Kiss), Boere en Kallon (69. Paulissen).

Go Ahead Eagles: Hahn; Deijl, Nauber, Bakker en Kuipers; Lucassen, Oratmangoen (59. Botos) en Brouwers (83. Tuzlacik); Berden (82. Rommens), Lidberg (59. Cardona) en Heil (46. Cordoba).