Strand Larsen van FC Groningen steelt met wereldgoal het punt, maar niet het opgedane vertrouwen van SC Cambuur

Een briljante ingeving van FC Groningen-spits Jørgen Strand Larsen zorgde diep in blessuretijd voor een kater bij Cambuur. De Leeuwarders zagen een verdiend punt in rook opgaan, maar kunnen na een verziekte voorbereiding wel verder met het optreden van zondag.

Met een omhaal beslist Jørgen Strand Larsen het duel in het nadeel van SC Cambuur: 1-2.

Met een omhaal beslist Jørgen Strand Larsen het duel in het nadeel van SC Cambuur: 1-2. Foto: Henk Jan Dijks

Er was hem een last van de schouders gevallen. Waar SC Cambuur voor aanvang van het seizoen precies stond? Henk de Jong had geen idee.

Na een - deels - in het water gevallen voorbereiding, waren de verwachtingen niet bijster hoog toen het duel met FC Groningen werd afgetrapt. Toen er 96 minuten later werd afgefloten, wist De Jong nog steeds niet precies waar zijn elftal stond. ,,Maar ik heb een hoop goede dingen gezien waar we mee verder kunnen.”

Het was een wedstrijd om van te smullen, ook al kwam de 1-2 van Jørgen Strand Larsen in de 93e minuut keihard aan. Een wereldgoal, dat wel. Tussen vier verdedigers van Cambuur in, wipte hij met de rug naar het doel de bal omhoog om deze vervolgens met een omhaal in de kruising te schieten.

Een weergaloos doelpunt, maar slechts uit één vak kwam bewonderend geluid: het uitvak vol met Groningen-supporters. Ook De Jong vond het een geweldige treffer. ,,Maar zo’n goal maakt hij nooit meer”, voorspelde hij.

In zijn element

De Jong was volledig in zijn element. De Friese trainer genoot met volle teugen van de terugkeer van Cambuur in de eredivisie. Niet alleen kijkend door een trainersbril, maar ook met de blik van een voetballiefhebber. Want ze waren er weer: de door hem zo geroemde fans, fungerend als twaalfde man. Met bijna zevenduizend in totaal. Voor het eerst in anderhalf jaar tijd. Alsof er in de tussentijd niets was veranderd.

Dat was er natuurlijk wel. Lang bleef het stil in het stadion, dat wegens corona leeg bleef. Gisteren keerden de bekende taferelen terug, zoals die bij een volksclub als Cambuur horen.

Onderweg naar het stadion reed je langs tientallen fietsers in het shirt van Cambuur, allen onderweg naar het stadion. Vader en zoon, hand in hand door de wijk, richting die vier lichtmasten. De geur van rook, hamburgers en bier. Alleen het ontbreken van ereleden Anno Gersjes en wijlen Hampie Bakker bij de ingang van het stadion voelde nog wat onwennig.

Hoewel het stadion nog niet vol zat, maakten de zo’n 6500 supporters op de tribune geluid voor tienduizend. Het gaf Cambuur, zeker na rust, een fikse energiestoot. Toen De Jong in de 85e minuut zag dat zijn elftal het wat zwaarder kreeg, sprong hij op vanaf zijn bank en zocht het contact met de supporters op de tribune. Opzwepende gebaren, schreeuwen en wijzen. ‘Kom op!’, schreeuwde hij. ,,Ik heb genoten. Wat een kabaal vanaf de tribunes. Niet normaal.”

Stroef begin

Zoals verwacht begon de wedstrijd ietwat stroef aan Cambuurzijde, dat in de voorbereiding weinig aan vertrouwen had gewonnen. Doelman Sonny Stevens bewees meteen weer zijn waarde door van dichtbij Tomás Suslov van het scoren af te houden met een knappe redding. Aanvallend kon Cambuur weinig inbrengen tegen de 5-3-2-formatie van Groningen. Voetballend kwam het er af en toe aardig uit, maar voorin werd de bal te snel ingeleverd. Als de bal daar überhaupt al kwam. Duidelijk werd wel dat Cambuur nog wel wat extra personeel kan gebruiken. ,,Maar er is zo weinig geld”, lachte De Jong als een boer met kiespijn.

Sam Hendriks, die voor de van corona herstelde Tom Boere in de spits startte, speelde een onzichtbare rol. Pas na 26 minuten was zijn eerste balcontact en in de resterende twintig minuten zouden daar nog vijf bijkomen, inclusief een mislukte redding op de lijn bij een kopbal van Ahmed El Messaoudi. Uit een discutabel gegeven hoekschop door de uitstekend fluitende Allard Lindhout was Doke Schmidt de Groninger kwijt, die volledig vrijstaand de 1-0 binnen kon koppen.

De bezoekers lieten Schmidt, die verder een prima wedstrijd speelde, vrij in de opbouw. Het lukte Cambuur niet om zowel Mees Hoedemakers als Hendriks in het spel te betrekken. ,,Maar een spits in ons systeem hoeft ook niet mee te voetballen”, zei De Jong. ,,Dat deed Robert Mühren ook niet. Als de bal in de zestien komt, moeten ze er staan. Twee keer stond hij op de goede plek, maar was de voorzet niet goed. Ik maak me niet zo druk om weinig balcontacten.”

Tekeergaan

Maar toen na een uur Tom Boere in het veld kwam, veranderde er wat aan de wedstrijd. Dat kwam ook door het inbrengen van Jamie Jacobs voor de tegenvallende Nick Doodeman. Beide invallers waren niet fit genoeg voor een basisplek, maar konden zo in het laatste halfuur flink tekeergaan.

Met Boere lukte het Cambuur om de bal voorin wat vaker vast te houden en de middenvelders meer in het spel te betrekken. De diepgaande Jamie Jacobs trok niet lang na zijn invalbeurt de bal voor vanaf links en bediende Robin Maulun op maat, die de verdiende gelijkmaker scoorde. Het leek Cambuur een punt te gaan bezorgen, tot de briljante ingeving van Strand Larsen in de 93e minuut.

,,We hadden een punt verdiend, dan is het zonde dat we daarin niet geslaagd zijn”, treurde De Jong. ,,Maar we moeten ons eigen ding blijven doen. Vorig jaar riep Sparta-trainer Henk Fräser dat zijn club na zes duels wel eens nul punten zou kunnen hebben. In speelronde acht wonnen ze voor het eerst, maar ze bereikten wel de playoffs voor Europees voetbal. Daarmee zeg ik niet dat wij dat ook gaan doen, maar ik wil ermee zeggen dat je vertrouwen moet blijven houden in jezelf. En op basis van de wedstrijd van vandaag zit het met het vertrouwen wel goed.”


SC Cambuur - FC Groningen 1- 2 (0-1). 32. El Messaoudi 0-1, 68. Maulun 1-1, 90. Strand Larsen 1-2. Toeschouwers: 6700. Scheidsrechter: Lindhout.

SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (81. Tol), Bangura; Hoedemakers, Breij (84. Paulissen), Maulun; Doodeman (58. Jacobs), Hendriks (58. Boere), Kallon (81. Sambissa).

FC Groningen: Leeuwenburgh; El Hankouri, Te Wierik, Kasanwirjo, Dammers, Gudmundsson (90. Meijer); Matusiwa, Suslov (72. Van Kaam), El Messaoudi (72. Strand Larsen); De Leeuw (72. Joosten), Ngonge (46. Postema).