Cambuur verspeelt voor achtste keer op rij punten in eigen huis

Ooit was er een tijd dat het stadion van Cambuur een haast onneembare vesting was. Maar na een bloedeloze 0-0 gisteren tegen TOP Oss wachten de Leeuwarders inmiddels al acht thuisduels op een zege.

Alex Bangura (r) maakte gisteren zijn basisdebuut voor SC Cambuur, maar kon dit niet opleuken met een treffer. Doelman Nick Olij voorkomt dat de aanvaller van de Leeuwarders bij de bal kan komen om zo gevaar te stichten van het doel van TOP Oss.

Alex Bangura (r) maakte gisteren zijn basisdebuut voor SC Cambuur, maar kon dit niet opleuken met een treffer. Doelman Nick Olij voorkomt dat de aanvaller van de Leeuwarders bij de bal kan komen om zo gevaar te stichten van het doel van TOP Oss. Foto: Henk Jan Dijks

Het werd zo opnieuw een avond om snel te vergeten voor SC Cambuur. Sportief gezien om het resultaat, want meer dan een gelijkspel tegen een zwak TOP Oss zat er niet in. En dat was pijnlijk om te zien. Hoe trainer René Hake ook stond te coachen langs de lijn, het leek aan dovemansoren gericht. Of het nu ging om aanwijzingen in het drukzetten of het positioneren in de opbouw, geen van zijn woorden leken aan te komen bij zijn spelers.

Dat de druk met de week hoger wordt in Leeuwarden, moge duidelijk zijn. Na een week waarin vooral veel was gesproken over het reilen en zeilen rondom de club, kreeg het elftal van René Hake gisteren een kans om de voeten te laten spreken. Daarbij begon het fris en verscheen het binnen tien minuten een aantal keren dreigend voor het doel van TOP Oss, zonder tot een doelpoging te komen. De statistieken van de eerste helft sprak boekdelen. Schoten op doel: zowel Cambuur als TOP Oss deed het geen enkele keer. Dat het balbezit in het voordeel was van de Leeuwarders (58 procent tegenover 42 procent), vonden de bezoekers allemaal prima.

Het is misschien wat overdreven om te zeggen dat het onrustig is in Leeuwarden, maar tevreden over de huidige gang van zaken in dit seizoen zijn er niet veel. Een kritische brief eerder deze week van supportersvereniging Kern van Cambuur, gericht aan de directie, management, technische staf en spelersgroep, was veelzeggend. Het spandoek op Noord, ‘voklsclub verdient passie en strijd, waar is jullie verantwoordelijkheid?’ benadrukte dat eens te meer. Het zorgde voor een vreemde stemming. Spreekkoren aan het adres van technisch manager Foeke Booy werden afgewisseld met bemoedigende kreten gericht aan het elftal.

Geroezemoes

Maar bovenal voerde het geroezemoes de boventoon. Een ietwat gelaten stemming, totaal niet passend bij de dik zesduizend mensen die toch weer op het duel waren afgekomen. Het stadion van Cambuur is , in tegenstelling tot voorgaande seizoenen, geen onneembare veste meer. De cijfers wijzen dat ook uit. Op 2 november werd er voor het laatst gewonnen in eigen huis, tegen Jong Ajax: 2-1. Daarna lukte het voor eigen supporters niet tegen achtereenvolgens FC Volendam (1-1), FC Eindhoven (1-3), FC Twente (0-1), Sparta (3-3), Go Ahead Eagles (1-1), NEC Nijmegen. (1-1) en FC Dordrecht (1-3).

We moeten zien meer vertrouwen te krijgen voor de komende wedstrijden. Hopelijk hebben we daar vanavond een eerste stap in gezet.

Het bleef spannend tot de laatste minuut, maar dat kwam vooral door de tussenstand. Cambuur wachtte tevergeefs op een meevaller en een waar slotoffensief bleef uit. Positief was wel de rentree van Nigel Robertha. Houvast werd er vooral gevonden in defensief opzicht, want voor de vierde keer dit seizoen werd er geen tegentreffer geïncasseerd. Het was het enige positieve wat te melden viel gisteren over het duel, al sprak de uitslag al boekdelen.

Eerste stap

René Hake kon niet leven met het punt. ,,Uiteindelijk niet, nee. We zitten in een moeilijke fase en we willen graag winnen, zeker thuis. Dat ging al moeizaam, dus dan weet je dat je tegen TOP Oss een lastige tegenstander krijgt. Ze staan bekend om hun compacte spel en dat ze vanuit de balverovering de ruimtes kunnen vinden. Je wilt aanvallen, maar de boel ook niet opengooien. Na rust had ik iets het idee dat het onze kant uitviel, zeker met de steun van het publiek die er even goed achter gingen staan. Maar we dwongen het niet af om de 1-0 te maken. Dat is jammer, al komt Oss in de omschakeling ook nog twee keer gevaarlijk voor ons doel. Daar komen we goed weg. Met dit punt moeten we verder. Het zien op te bouwen en meer vertrouwen zien te krijgen voor de komende wedstrijden. Hopelijk hebben we daar vanavond een eerste stap in gezet.”

SC Cambuur - TOP Oss 0-0. Toeschouwers: 6.424. Scheidsrechter: Bijl. Gele kaart: Jansen, Sambissa, Schilder (SC Cambuur), P. Rommens, Kaak (TOP Oss).

SC Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa; Boerlage, Jansen (83. Ciganiks), Maulun (72. Jones); Conraad, Hendriks, Bangura (72. Robertha).

TOP Oss: Olij, D. Rommens, Asmelash, Nieveld, Fleuren, V.d. Sluys; P. Rommens, Kaak, Smeets; Dogan, Ladan (72. Dennis Janssen).

Statistieken (via Flashscore):

Cambuur - TOP Oss

Balbezit: 57 % - 43 %

Doelpogingen: 7-9

Schoten op doel: 2-3

Schoten naast doel: 5-6

Vrije trappen: 10-17

Corners: 7-5