SC Cambuur wint en leert van stroef oefenduel met verdedigend RWD Molenbeek: ,,Er moet nog veel beter."

SC Cambuur heeft ook het tweede oefenduel van de voorbereiding gewonnen. In het Gelderse Delden had de formatie van trainer Henk de Jong zaterdag aan één treffer genoeg om RWD Molenbeek te verslaan (0-1).

Erik Schouten (r) probeert een tegenstander de voet dwars te zetten tijdens het oefenduel met RWD Molenbeek.

Erik Schouten (r) probeert een tegenstander de voet dwars te zetten tijdens het oefenduel met RWD Molenbeek. Foto: Henk Jan Dijks

De Belgische eersteklasser gebruikte een groot deel van de wedstrijd een systeem met vijf verdedigers, wat het voor Cambuur lastig maakte om het bekende aanvalsspel te spelen. ,,Maar na een stroef eerste kwartier waarin we niet helemaal onszelf waren, pakten we het goed op”, zei aanvoerder Erik Schouten, wiens ploeg op 10 juli al met 6-0 van Telstar won.

Hij zag dat Alexis Gonçalves namens RWD Molenbeek voor het eerste gevaar zorgde. Vervolgens nam Cambuur het initiatief over. Issa Kallon hielp eerst nog een kans om zeep, maar via Mitchel Paulissen was het even later wel raak. De na een half uur ingevallen middenvelder scoorde zeven minuten voor rust uit een knappe Leeuwarder aanval.

Keerzijde

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld. RWD Molenbeek had zich voorgenomen Cambuur het voetballen zo lastig mogelijk te maken en slaagde daarin aardig, maar creëerde als keerzijde zelf praktisch geen kans. En omdat Michael Breij zijn kopbal aan de andere kant van het veld simpel gestopt wist, bleef het uiteindelijk bij 0-1.

De Jong toonde zich na afloop tevreden met de prestatie van zijn team. ,,Het was een leuke tegenstander tegen wie we speelden. Fysiek goed en ze hanteerden een voor de Nederlandse competitie ongebruikelijk systeem. Voor ons direct even omschakelen en leren”, doceerde de oefenmeester. ,,Wel vond ik dat we daar in het begin te wild in waren, maar op een gegeven moment hadden we het goed voor elkaar, al moet er natuurlijk nog veel beter.”

PEC Zwolle

De volgende oefenwedstrijd speelt Cambuur komende zaterdag in Zwolle, tegen gastheer PEC. De midweekse ontmoeting met FC Dordrecht ging afgelopen week niet door wegens ziekte bij de Zuid-Hollanders.

RWD Molenbeek - SC Cambuur 0-1 (0-1). 38. Paulissen 0-1.

Opstelling SC Cambuur: Bos; Schmidt (46. Van der Meer), Tol (30. Mac-Intosch), Schouten (60. Tol), Bangura (30. Sambissa); Hoedemakers (60. Van Mameren), Maulun (60. Breij), Breij (30. Paulissen); Doodeman (60. Deuling), Boere (46. Hendriks) en Kallon (60. Bangura)