SC Cambuur zet in eerste oefenwedstrijd tegen Telstar de zorgen even opzij en geniet van de bal en de supporters

De schrik zat er de afgelopen week goed in bij SC Cambuur, nadat bekend werd dat technisch manager Foeke Booy getroffen was door een herseninfarct en voorlopig uit de roulatie is. Zaterdag konden de Leeuwarders de zinnen verzetten in eigen stadion met een wedstrijd tegen Telstar. Dat deden ze met verve.

Erik Schouten opent de score voor SC Cambuur in het oefenduel met Telstar.

Erik Schouten opent de score voor SC Cambuur in het oefenduel met Telstar. Foto: Henk Jan Dijks

Het seizoen is nog geen twee weken oud, maar er is alweer genoeg gebeurd bij SC Cambuur. De kersverse promovendus kent een periode van uitersten. Blijdschap om het snelle handelen op de transfermarkt met het vastleggen van spitsen Sam Hendriks en Tom Boere. Het gesteggel met David Sambissa, die toch nog een nieuw contract tekende. Maar het leed dat Foeke Booy vorige week zondagavond trof, overschaduwt momenteel alles.

Met de 59-jarige Booy gaat het met de dag ietsjes beter. In een revalidatiecentrum werkt hij in ieder geval de komende vier weken aan zijn herstel. Pas dan wordt duidelijk of de geboren Leeuwarder daar langer moet blijven, of dat hij weer terugkeert naar huis. Op de vraag of hij nog terugkomt in zijn rol bij Cambuur, is geen antwoord te geven. Dat is ook een zorg voor later.

Flinke opgave

Tot er meer duidelijkheid is over de toekomst, neemt Gerald van den Belt de honneurs waar. En hem staat meteen een flinke opgave te wachten. Van negen spelers werd vorige maand afscheid genomen en drie (Hendriks, Boere en de eerder aangetrokken verdediger Marco Tol) vonden hun weg naar Leeuwarden. Er zijn dus nogal wat ‘gaten’ te vullen voor Van den Belt, met name op de flanken. Tevens is een goede reserve achter Mees Hoedemakers gewenst.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat trainer Ron Jans met FC Twente op bezoek zou zijn in Leeuwarden om als eerste oefenpartner van Cambuur te fungeren, maar wegens een coronabesmetting bij de Tukkers werd het bezoekje aan Fryslân op het laatste moment afgezegd. Vrijdag werd in Telstar een nieuwe sparringpartner gevonden, nadat het duel van de cultclub uit Velsen-Zuid werd afgelast wegens een besmetting bij hun tegenstanders Jong Ajax en daarna Jong sc Heerenveen.

Geen Woanskip

Tweeduizend supporters waren welkom om het duel bij te komen wonen op deze mooie zomeravond. Na vrijwel een jaar lang in een leeg stadion te hebben gespeeld, was het ook voor de spelers lekker om mooie acties beloond te horen worden met geluid vanaf de tribune. Ook al weigerde It woanskip in de eerste helft dienst, waardoor de aanhang zelf het lied maar zong nadat het een doelpunt viel. Drie keer werden de kelen schor geschreeuwd met de teksten van zangeres Anneke Douma. Na rust werkte het cassettebandje weer.

,,Het is leuk dat je in het spel meteen weer wat van die automatismen terugziet”, zei aanvoerder Erik Schouten. Hij was voor Cambuur de maker van het eerste doelpunt van het seizoen 2021/2022. ,,Ik was blij dat we toch nog een wedstrijd konden spelen”, zei de aanvoerder. ,,En een 6-0 hadden we vorig seizoen blind voor getekend. Nu ook, trouwens.”

Thuisquarantaine

Cambuur wisselde in de rust het complete elftal. Ook Schouten kon dus na rust langs de zijlijn plaatsnemen. Daar was zaterdag geen trainer Henk de Jong zichtbaar. Hij zat in thuisquarantaine wegens een mogelijke coronabesmetting in zijn gezin. Zonder De Jong liet Cambuur af en toe aardige dingen zien. Met name in het eerste halfuur werd Telstar overrompeld. De stand was in de eerste helft naar 3-0 getild door doelpunten van Schouten, Sam Hendriks (die ook nog een strafschop gekeerd zag worden) en een knappe goal van belofte Sil Bos.

,,Na rust deden de andere jongens het nog even dunnetjes over”, zag Schouten. Alex Bangura, Stefan Deuling en Boere scoorden. ,,Er zijn wat wisselingen geweest in de ploeg, die in grote lijnen ook wel gelijk is gebleven. In principe doen we hetzelfde als altijd en bij vlagen kwamen we er leuk uit. Ik heb een paar goede aanvallen gezien. Heel veel dingen zitten er standaard in en het is leuk om dat meteen in de eerste wedstrijd weer terug te zien.”

Beuken

Het zijn de automatismen die er in de vorige twee seizoenen zijn ingeslepen. Voor de spitsen is het even wennen. ,,Sam heeft vorig jaar vooral veel op de eigen helft gespeeld bij Go Ahead Eagles en Tom kreeg vooral veel lange ballen en moest beuken. Maar ze vinden het niveau op de training hoog en pikken het snel op. Ze passen goed bij het team.”

Het team zal in de komende weken verder aangevuld worden. Morgen wacht de volgende wedstrijd tegen FC Dordrecht, opnieuw in eigen stadion. Van een afstand leven de spelers mee met Booy. Zaterdag droegen ze een shirt waarop ze hem sterkte wensten. ,,Zijn situatie doet ons pijn en we hopen dat hij er goed uitkomt. Als groep laten we hem met rust, hij zit ook echt niet op ons te wachten. Foeke is een sterk persoon en ik ga ervan uit dat hij alles uit zijn revalidatie haalt wat erin zit. Het enige wat wij voor hem kunnen doen is doorgaan met waar we aan begonnen zijn bij Cambuur.”