Cambuur ziet het toekomstplan in duigen vallen nu degradatie bijna een feit is: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zijn roerige tijden voor algemeen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur, die sowieso tropenjaren achter de rug heeft met de corona-epidemie, het daardoor doorkruiste kampioenschap in 2020, de supportersproblematiek en de gezondheidsproblemen bij technisch directeur Foeke Booy en trainer Henk de Jong. Nu dreigt de vrijwel onafwendbare degradatie een zorgvuldig uitgestippeld toekomstplaatje in de war te sturen.

De spelers van SC Cambuur weten dat handhaving in de Eredivisie inmiddels een bijna onmogelijke opgave is geworden.

De spelers van SC Cambuur weten dat handhaving in de Eredivisie inmiddels een bijna onmogelijke opgave is geworden. Foto: ANP

Jarenlang werd er in Leeuwarden met een tweesporenbeleid toegewerkt naar het seizoen 2023/2024. Dan moest het gebeuren voor SC Cambuur. Eredivisie-voetbal in een spiksplinternieuwe voetbaltempel aan de rand van de stad. Door de nakende degradatie die vrijwel niet meer lijkt af te wenden, is één pijler onder dat schitterende toekomstvisioen weggevallen en ook de intrek van het nieuwe stadion zal moeten worden uitgesteld. Er is al meerdere keren geschoven met de geplande opleverdatum en inmiddels wordt in Leeuwarden gerekend op een verhuizing naar de westkant van de stad in de zomer van 2024.

Het ideaalplaatje waar jullie al jaren naar toewerken gaat niet uitkomen. Aan welke factoren ligt dat?