Mannen van middelbare leeftijd met bossen wortelen op hun hoofd zijn misschien leuk bij voetbal, maar in andere sporten een gevaar | Column

Als kind was het al niet mijn ding, maar ik moest er wel drie keer aan geloven op mijn basisschool. De eerste keer ging ik als clown, de tweede keer als Mickey Mouse en ten slotte trok ik het pak van een maarschalk uit de negentiende eeuw aan. Daarna was ik eerlijk gezegd wel klaar met het verkleedfeest dat carnaval heet. Sindsdien kijk ik jaarlijks met grote verbazing naar volwassen mensen die zich uitdossen in gekke kledij.

Het Oranjelegioen tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië.

Het Oranjelegioen tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië. Foto: ANP

Normaal gesproken blijft dat (op enkele plaatsen na) beperkt tot onder de grote rivieren van Nederland, maar eens in de zoveel tijd barst de carnavaleske sfeer ook daarboven los. Meestal is dat tijdens grote sportevenementen, die in heel het land voor oranjegekte zorgen. Mensen die zich anders nooit om een bepaalde sport bekommeren, noemen zich dan ineens een ‘fan’.

Ook dit jaar is het weer raak. In Boedapest liepen gisteren weer mannen van middelbare leeftijd rond met bossen wortelen op hun hoofd en met opgeblazen ballonnen onder hun oranje shirt. Wie in zo’n outfit naar een willekeurig voetbalstadion in Nederland gaat, zou met vele gefronste wenkbrauwen worden aangestaard. Maar bij duels van Oranje lijkt het wel een soort mode.

Niets mis mee

Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee en mag iedereen zelf weten hoe hij of zij naar het stadion komt. Niemand ondervindt er hinder van en wie zich er aan ergert, kan altijd nog de andere kant op kijken. Maar het motief van velen om zich zo te verkleden is aandacht en de hoop om gevangen te worden door de lens van een van de vele camera’s rondom het veld.

De wens om even in beeld te komen, kan echter ook hele grote consequenties hebben. Zeker bij sporten, waarbij de supporters niet veilig ‘opgeborgen’ zitten op een afgesloten tribune. Dat heeft dit weekeinde eens te meer bewezen. Want wie de eerste etappe van de Tour de France heeft gezien, weet hoe gevaarlijk een toeschouwer kan zijn: een dame (met in haar hand een kartonnen bordje) lette enkel en alleen op de camera en niet op het aanstormende peloton. Het gevolg? Een massale valpartij en kermende wielrenners op de grond.

Geen respect

Daarom ben ik ontzettend blij dat de organisatie van de Tour de beklimming naar Alpe d’Huez dit jaar niet op heeft genomen in het parcours. Want de taferelen in de ‘Hollandse bocht’ zijn steevast tenenkrommend. Dit door stomdronken feestgangers die er een verlaat carnaval willen vieren en totaal geen respect hebben voor de koers.

Nu het Nederlands elftal met het schaamrood op de kaken het EK heeft verlaten, hoop ik één ding: dat het ‘carnavalspubliek’ niet besluit om massaal richting Frankrijk te gaan. Mijn advies aan hen: blijf vooral lekker thuis en pak je moment of fame maar lekker in de stamkroeg.

Reageren? Mail dan naar sport@frieschdagblad.nl