Carpoolen naar Leeuwarden met Robert Mühren zit er niet in voor Marco Tol, maar de verdediger van Cambuur heeft het wel 'hartstikke goed naar zijn zin'

Marco Tol (23) ontbrak de voorbije weken vanwege corona bij SC Cambuur, maar is inmiddels weer van de partij. De van FC Volendam overgekomen verdediger hoopt zich komend jaar in Leeuwarden door te ontwikkelen en zijn nieuwe club in de eredivisie te houden. ,,Pas als dat lukt, heb ik het goed gedaan.”

Marco Tol (l) kijkt om zich heen tijdens de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Marco Tol (l) kijkt om zich heen tijdens de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Foto: Henk Jan Dijks

Dat Marco Tol en Cambuur een goede match zouden zijn, wist hij eigenlijk maanden geleden al, toen begin april rondom een oefenwedstrijd tussen ‘zijn’ Volendam en de Leeuwarders een mondeling akkoord werd bereikt. De verdediger moest bij de toekomstig kampioen van de eerste divisie de concurrentie aangaan met het bestaande centrale duo (Erik Schouten en Calvin Mac-Intosch), voorspelde technisch manager Foeke Booy hem. ,,En dat zag ik wel zitten.”

Hij had best bij Volendam kunnen blijven, waar hij inmiddels een van de vaste waardes was geworden in het elftal van trainer Wim Jonk en er ook een voorstel tot contractverlenging klaar lag. Maar na vier jaar voor de plaatselijke profclub gespeeld te hebben voelde Tol dat hij baat had bij een nieuwe uitdaging buiten zijn geboortedorp. Cambuur dus.

Positieve gevoel bevestigd

Voor Tol zijn handtekening zette sprak hij eerst uitgebreid met dorpsgenoot en (inmiddels ex-)Cambuur-topschutter Robert Mühren, ,,die op dat moment nog niet wist waar hij zelf naar toe zou gaan. Maar het positieve gevoel dat ik al bij de club had, werd door hem bevestigd.” Zodanig dat Tol definitief voor een eredivisie-avontuur in de Friese hoofdstad koos, waar Mühren juist de omgekeerde weg bewandelde.

Van het mogelijke carpoolen dat de twee Volendammers hadden kunnen doen als Mühren Cambuur trouw was gebleven, is het daardoor nooit gekomen. ,,Maar ik heb het hier hartstikke goed naar mijn zin hoor”, vertelt Tol inmiddels. ,,Het nuchtere karakter van de club past goed bij mij. Bovendien zijn er genoeg parallellen met Volendam te trekken. Ik denk dat beide clubs goed veldspel op de mat willen leggen en in de basis komt die strijdwijze vaak op het zelfde neer: bal laag houden, op het juiste moment naar voren en proberen tegenstanders kapot te spelen.”

Corona geduchtste concurrent

Tijdens Cambuurs voorbereidingscampagne blijkt corona tot dusverre de geduchtste opponent. Het virus zorgde er afgelopen maand tot drie keer toe voor dat een oefenwedstrijd werd afgelast en binnen de selectie testten meerdere spelers en stafleden positief. Onder de afwezigen naast Calvin Mac-Intosch, Issa Kallon, David Sambissa en Jamie Jacobs ook Marco Tol, al noemde de club vanwege privacyredenen hun namen niet.

Zeker is dat Tol inmiddels weer op het veld staat. Dinsdag deed hij als rechtsback de volledige negentig minuten mee tijdens het duel met de werkloze profvoetballers van Team VVCS, zaterdag volgt een extra ingelaste krachtmeting op bezoek bij het Belgische Waasland-Beveren. Daarna begint Cambuur op zondag 15 augustus in eigen huis aan de competitie tegen FC Groningen.

Plek achterin verdienen

Of Tol - 1,88 meter lang - dan tot de basisformatie van trainer Henk de Jong behoort, hangt van vele factoren af, zoals de fysieke gesteldheid van zijn concurrenten. ,,Maar je moet die plek centraal achterin bovenal verdienen”, zegt hij. ,,Calvin en Erik hebben al twee seizoenen lang een hoog niveau gehaald en bijna alles gespeeld, dus het is lastig om daar tussen te komen. Maar ik ga er wel mijn stinkende best voor doen. Ik ben niet gekomen om het hele seizoen op de bank te zitten en denk dat we veel mensen nodig hebben. Mijn kans gaat wel komen.”

Wanneer hij het goed gedaan heeft? ,,Als de club volgend seizoen nog in de eredivisie speelt. Dat is het eerste dat je moet zeggen en dat vind ik ook echt”, aldus Tol. ,,Daarnaast wil ik zelf graag een goede indruk maken, zodat ik me doorontwikkel en de club kan helpen om een stabiele eredivisieclub te worden met het nieuwe stadion op komst.”

Mooie toekomst

Als alles volgens plan verloopt is Tol tegen de tijd dat de nieuwe thuishaven er staat (vermoedelijk medio 2023) een speler op wie Cambuur iedere week kan bouwen. Aan een vervolgstap denkt hij nog niet. ,,Eerst hier maar eens slagen. Ik heb voor drie jaar getekend en ga voor een mooie toekomst. En of dat dan twee jaar Cambuur en daarna verkocht worden wordt of een langere periode in Leeuwarden, zien we vanzelf.”