Dit artikel is vandaag gratis

Van de beroemde 6-5 tegen Ajax tot Roel ‘Plet’ de Jong: de columns van Edward Jorna over 100 jaar vv Heerenveen zijn nu te lezen in het boek 'Bravo Heerenveen'

Sportjournalist van het Friesch Dagblad Edward Jorna met zijn boek 'Bravo Heerenveen'. Foto: FD

In 84 columns in het ‘Friesch Dagblad’ beschreef sportjournalist Edward Jorna de 100-jarige geschiedenis van voetbalclub Heerenveen. De artikelen zijn nu gebundeld en uitgegeven in boekvorm onder de titel ‘Bravo Heerenveen’.

Het ultieme Heerenveen-gevoel bestaat echt. Zo concludeerde Jorna al. In het boek, uitgegeven door uitgeverij Louise in Grou, komen de verhalen samen van bekendheden als Abe Lenstra, Foppe de Haan, Afonso Alves en Riemer van der Velde. Maar de club is veel meer dan dat.

Ook Hielke Kerkstra, Roel ‘Plet’ de Jong, Chris Angel en Judy Bruinsma droegen bij aan ‘de geschiedenis van een van ’s lands mooiste en roemrijkste clubs’, schrijft Jorna. Op 20 juli 2020 bestond sc Heerenveen precies honderd jaar.

In een bundeling komen ook de Amica-fabriek in het Poolse Wronki aan de orde, net als ‘Dollie’ en de wraak van Hampie de Jong, en legt de auteur de symboliek van de beroemde 6-5 tegen Ajax uit.

De chef sport van het Friesch Dagblad is donderdagmiddag 28 oktober te horen in het radioprogramma B.V.S.C. (de BNNVARA Sport Combinatie), onderdeel van De Nieuws BV op NPO Radio 1, tussen 13.30 en 14.00 uur. Luister hier die uitzending terug.

Nieuws

menu