Doelman Martin Dúbravka wilde dat hij weer rechtsbuiten was na zijn blunder voor Slowakije

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het EK voetbal. Vandaag aandacht voor de blunderende doelman van Slowakije.

Martin Dubravka slaat de bal in eigen doel tegen Spanje.

Martin Dubravka slaat de bal in eigen doel tegen Spanje. Foto: ANP

Vraag doelman Martin Dúbravka van Slowakije wat hij diep in zijn hart echt wil zijn en hij geeft je een verrassend antwoord. ,,Rechtsbuiten.” Nogal een verschil met de plek onder de lat die hij nu bezet. Woensdagavond, in het duel met Spanje, was hij dolgraag niet de doelman geweest. Een kapitale inschattingsfout was de inleiding voor de uitschakeling op het EK.

Hij geniet inmiddels van zijn vakantie, om vervolgens terug te keren bij Newcastle United op 5 juli. Balend als een stekker, na zijn flater op het EK. Maar de doelman heeft zich wel vaker terug moeten knokken van een teleurstelling.

Voorbestemd

Dúbravka (32) wordt geboren in Zilina in voormalig Tsjecho-Slowakije. Hij komt uit een sportief gezin en komt al snel in aanraking met de bal. Maar Dúbravka is lang en als jeugdvoetballer wordt lengte al snel in verband gebracht met een positie op doel. En aangezien zijn vader én zijn beide opa’s allemaal een verleden hebben als doelman, lijkt de plek onder de lat voorbestemd voor een nieuwe generatie Dúbravska’s.

Maar in de werkelijkheid staat hij liever op de rechtervleugel. Niet dat hij keepen niet leuk vindt. Nee, tussen die palen voelt hij zich als een vis in het water. Maar toch. Als hij toch eens mocht kiezen. Dan toch liever als een soort van Denzel Dumfries de hele rechterkant bestrijken en scoren. Natuurlijk scoren. De droom van elke doelman.

Hij doet zijn verhaal in 2018 als het gaat over het doelman-zijn. Hoe belonend het werk van een keeper kan zijn, maar ook hoe moeilijk het is om altijd afgerekend te worden op dat ene foutje.

Schoolvoorbeeld

Woensdag was weer zo’n schoolvoorbeeld. Slowakije heeft aan een punt genoeg tegen Spanje om zich te plaatsen voor de achtste finale, na een zege op Polen en een nederlaag tegen Zweden. Spanje kent een stroeve start van het EK en heeft moeite om doelpunten te maken. De druk staat er op bij de Europees kampioen van 1964, 2008 en 2012, want aan nog een gelijkspel hebben de Spanjaarden niets. Winst en ze zijn zeker van de volgende ronde. Alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd zijn aanwezig.

In de elfde minuut verdient Spanje een strafschop. Alvaro Morata staat achter de bal en ook op hem staat druk, aangezien de spits nog zonder doelpunten is op het EK en hij veel kritiek te verduren krijgt uit eigen land. Dúbravka kruipt in het hoofd van Morata en keert de strafschop. De doelman van Slowakije is de held van zijn land.

Want hij weet dat de wedstrijd nog 78 minuten duurt en dat er in die tijd veel kan gebeuren. Achttien minuten lang is Dúbravka de held. Maar als verdediger Lubomir Saka de bal in de opbouw zomaar bij Pablo Sarabia in de voeten schiet, ontstaat er dreiging. Het schot van de Spaanse aanvaller spat uiteen op de lat en gaat via het aluminium de lucht in. Dúbravka krijgt tijd om de bal uit de lucht te plukken, maar twijfelt. Klemmen of stompen? Het wordt geen van beide. Uiterst knullig slaat hij de bal zijn eigen doel in. De held van achttien minuten geleden is de schlemiel geworden.

Hotelbar

In februari 2019 overkomt hem iets soortgelijks bij Newcastle United, als hij in het duel met Wolverhampton misgrijpt op een hoge bal en de tegenstander gelijk ziet maken in blessuretijd. Woest is zijn aanvoerder Jamaal Lascelles en het komt tot een confrontatie tussen de twee. Nog die nacht vertrekt Newcastle United naar Spanje voor een kort trainingskamp en in het spelershotel neemt hij plaats aan de hotelbar bij de journalisten die er net lekker aan een biertje zitten. Hij stelt zich open en doet zijn kant van het verhaal. ,,Ik ben een mens en mensen maken fouten. Ik probeer geen fouten te maken, maar als ik dat wel doe gaat het niet om de fout maar hoe je ermee omgaat.”

Dúbravka herpakt zich en helpt zijn team naar handhaving in de Premier League. Ook van deze klap zal hij gaan herstellen. Het helpt dat hij tijdens training af en toe op rechts mag spelen. En niet onverdienstelijk, als we zijn trainer Steve Bruce mogen geloven. Even de kleine jongen in zichzelf naar boven halen en het hoofd leeg, om daarna weer fris onder de lat te stappen.