Liefst 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen én 42 kilometer hardlopen: De Frysman zorgt voor een lach en een traan

Een extreme tocht door het mooie Friese land. Dat stond 192 deelnemers aan de Frysman-triathlon zaterdag te wachten. De winst ging naar een Belg, die alle Nederlanders wist af te troeven.

De Belg Ruben Geys won zaterdag de Frysman-triatlon in een nieuw parcoursrecord.

De Belg Ruben Geys won zaterdag de Frysman-triatlon in een nieuw parcoursrecord. Foto: Marco Keyzer

Topsport in het zuidwesten van Fryslân. Niet iedereen durft het aan om aan de loodzware Frysman-triathlon deel te nemen. Want niet iedereen die aan de extreme tocht begint weet de finish te bereiken. Maar wie de wedstrijd afmaakt, kan voor altijd met een trots gevoel terugkijken op een buitengewone inspanning.

Het was zaterdag niet alleen een wedstrijd tussen 192 deelnemers, waarvan het merendeel vooraf wel wist dat ze niet mee zouden doen om de prijzen. De Frysman-triathlon is niet alleen een wedstrijd om wie als eerste de finish bereikt. Integendeel. Het is een krachtmeting met jezelf. Hoeveel heeft het menselijk lichaam in zijn mars. Hoe lang kan een mens zich inspannen om dat ene doel te bereiken? Die finish lag bij It Reaklif, net buiten het dorp Scharl.

Topatleten

Want ga er maar eens aanstaan. ‘s Ochtens vroeg om 7 uur de dag beginnen met een zwemtocht van 3,8 kilometer door het IJsselmeer. Daarna een fietstocht van 180 kilometer, bestaande uit vier rondjes vanuit It Reaklif langs de dorpen Laaksum, Bakhuizen, Oudemirdum, Nijemirdum, Niieuw Amerika, Rûgehuzen, Kippenburgh, Rijs, opnieuw Bakhuizen, Hemelum, Warns en zo terug naar It Reaklif. En als klap op de vuurpijl nog een hele marathon te voet afleggen in zes rondjes langs Laaksum, Warns en Scharl. Een wedstrijd voor de echte topatleten.

Vorig jaar ging er een streep door de Frysman wegens de coronamaatregelen. Een jaar lang was het spannend of de editie van 2021 wel doorgang kon vinden. Totdat de organisatie vier weken geleden groen licht kreeg van de lokale overheden. De vergunningen voor het evenement werden afgegeven, waarna de race tegen de klok begon. In recordtempo slaagden Martine Brandsma (Oldeberkoop), Tsjeard Hofstra (Wommels) en Marco Douma (Joure) het hele evenement (de inschrijvingen kwamen al in december) op poten te zetten. ,,Pas na de aangekondigde versoepelingen wisten we zeker dat het door kon gaan. Dat het ons in een paar weken is gelukt om dit neer te zetten is fantastisch”, aldus een verheugde Brandsma.

Ze wees op de inzet van de vrijwilligers. Ook bij dit evenement onmisbaar. ,,Binnen twee weken hadden we 160 vrijwilligers op papier en ze ook al ingedeeld en gebriefd”, aldus Brandsma. ,,De atleten hebben altijd vertrouwen gehad in het doorgaan van Frysman en al die tijd doorgetraind. De charme van het evenement is gelijk aan alle andere jaren. De aankleding van het terrein, maar vooral de sfeer langs het parcours. Ondanks de coronamaatregelen die nog in werking zijn, keerde de charme van de Frysman volledig terug. Een geslaagde dag.”

Afdrogen

De winst ging naar de Belg Ruben Geys. In september van het vorige jaar liep hij in Roermond zijn laatste triathlon en toen kwam de tweede coronagolf. Sindsdien waren er geen wedstrijden. Tot zaterdag in het zuidwesten van Fryslân. ,,Ik was nog nooit in Friesland geweest”, zei de winnaar uit Balen, die via een deelnemende vriend Lieven van Meel werd getipt voor deze wedstrijd. Door wat afzeggingen kwam er een plekje voor hem vrij. ,,Lieven zei vooraf: ‘Zie wel dat je die Hollanders even afdroogt’. Volgens mij is dat redelijk gelukt.”

Hij liep meteen een parcoursrecord van 8 uur, veertig minuten en 59 seconden. Geys had genoten van de wedstrijd, die wel zwaar was. ,,Ik had het wat onderschat”, erkende de Vlaming. ,,Ik dacht dat Nederland een plat land was, maar hier in Friesland hebben ze nog wat heuveltjes verstopt. Die waren pittig. Maar tijdens het fietsen heb ik echt van de omgeving kunnen genieten. Wat een prachtige wedstrijd.”

It swurd fan Grutte Pier

De beste Fries op deze dag kwam als vierde over de finish, elf minuten na de winnaar uit België. Jort van Zutphen uit Weidum won daarmee ‘It swurd fan Grutte Pier’, bestemd voor de beste noordelijke deelnemer.

Het zorgde voor een lach en een traan. De emoties dropen van zijn gezicht. ,,Met sporten ga je altijd diep”, legde Van Zuthpen uit. ,,Het afgelopen jaar heb ik een aantal mensen om mij heen gehad die ziek zijn geweest en ook zijn overleden. Dat komt dichtbij, omdat het ook verbonden is met deze sport en de gedeelde passie. Die passie had mijn aandacht vandaag. En na zo’n diepe inspanning komt het er eventjes uit.”

Om uitgerekend zaterdag als beste Fries de streep te passeren deed de Weidumer veel. ,,Het komt door de hele Frysman-sfeer. Je deelt dit gevoel met elkaar. De verbondenheid met atleten, vrijwilligers en de mensen eromheen. Ze kennen mijn ambities en weten hoe ik train, maar kennen ook de verhalen eromheen en wat de balans van het leven is. Ik ben er heel gelukkig mee dat ik dit kan doen in vrijheid en gezondheid. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Het maakt me een gelukkig man. Ik heb een hele ontspannen dag gehad en voelde me al goed toen ik vanochtend uit bed stapte. Met dit als gevolg. Prachtig.”

Bij de vrouwen zegevierde Julia de Leeuw uit Weesp. Beste Friezin was Marjan Andringa uit Marrum, die als derde de finish passeerde in een tijd van 10 uur en 1 seconde.

In totaal passeerden 177 mensen de streep. Van vader en zoon Zeldenrust uit Nijeemirdum tot Rob Faltin uit Amsterdam, die het bal na 15 uur, 20 minuten en 10 seconden sloot. Hij was iets voor half elf in de avond de laatste finisher van een mooie dag met 177 winnaars, die het allemaal op eigen kracht haalden.