Tijdens een 'mini-reünie' van SCO genieten van Oranje: 'Voor de gein hebben we het wel eens over een terugkeer'

De ‘heilige’ korfbalvloer van sporthal De Steense in Wolvega was gisteravond het toneel van de oefeninterland tussen SCO uit Oldeholtpade en TeamNL. De laatste halte van Oranje op weg naar het EK in Antwerpen.

Voor een afgeladen tribune is het balbezit voor Femke faber van LDODK, de enige Friezin in Oranje. Anouk Hoekstra verdedigt.

Voor een afgeladen tribune is het balbezit voor Femke faber van LDODK, de enige Friezin in Oranje. Anouk Hoekstra verdedigt. Foto: Rens Hooyenga

Het Nederlandse team, met LDODK-speelster Femke Faber binnen de gelederen, won na een 2-13 ruststand met 13-27.

Wat, meer nog dan de komst van Oranje naar Fryslân, beklijfde was toch wel het spelplezier bij de Friese sparringpartner, de laatste van Oranje op weg naar het EK eind deze maand in België. SCO had zich voor deze gelegenheid namelijk versterkt met zes oud-spelers die nu in de Korfbal League acteren. Pascal Frieswijk, Melvin Frieswijk, Kim van Dalen (allen DOS’46) en Julian Frieswijk, Marloes Frieswijk en Annick Koning (allen LDODK) verdedigden gisteravond ‘als vanouds’ het blauw van hun oude liefde.

De vraag na zo’n avond was natuurlijk of al deze talenten zich ooit weer zullen herenigen bij SCO. ,,Zeg nooit nooit”, aldus Van Dalen (25). „Op korte termijn zie ik het niet gebeuren, maar je weet nooit wat op een later moment mogelijk is. We zijn een vriendengroep, dat waren onze ouders al toen ze nog korfbalden. Hoe superleuk is het dan om met je vrienden te korfballen en dan ook nog eens tegen Oranje?”

De oudste

Pascal Frieswijk is met zijn 27 lentes de oudste van de ‘vertrekkers’. ,,Als je als club hoog speelt, komen ze naar je toe. Speel je lager, dan vliegen ze uit. Dat is sport. Je wilt kijken hoe hoog je kan reiken. Maar soms, voor de gein, hebben we het er wel eens over. Samen terug naar SCO. Maar altijd voor de gein, nooit serieus.”

Maar wat niet serieus is, kan wel serieus worden. Frieswijk: ,,SCO is zo’n warme club. En ze pushen ons nooit. Ze laten ons gaan. Als we terug willen, zijn we altijd welkom. Het zou mooi zijn als we deze prachtige club iets terug kunnen geven voor wat ze in onze jeugd allemaal voor ons gedaan hebben.”

Tegen Oranje doet SCO na de pauze goed mee. Bij Oranje staat dan de ‘schaduwploeg’, onder wie Faber, in het veld. „Die twee goals voor de rust had natuurlijk beter gemoeten”, is Van Dalen kritisch over de eigen ploeg. Maar ach, op deze bijzondere avond wordt er niet niet om gemaald. Gans de familie van Sport Club Oldeholtpade was weer even bij elkaar. En dat is duizendmaal belangrijker.