De allerlaatste pedaalslag komt ook voor professionele wielrenners soms veel te vroeg en compleet onverwacht

Het is een eresaluut aan de wielrenners die nog tijdens hun actieve carrière het leven lieten. Wilfried Wilms onderzocht hoe 251 renners aan hun einde kwamen, speurde naar bijzondere verhalen en analyseerde hoe groot de risico’s voor wielrenners zijn.

1,4 kilometer voor de top van de Mont Ventoux staat een monument ter nagedachtenis aan de daar van zijn fiets gevallen Tom Simpson.

1,4 kilometer voor de top van de Mont Ventoux staat een monument ter nagedachtenis aan de daar van zijn fiets gevallen Tom Simpson. Foto: Shutterstock

Hij zwabbert van links naar rechts op het smeltende asfalt, zit harkend op zijn fiets om vooruit te komen en smacht intens naar een klein beetje schaduw. Maar in het desolate maanlandschap van de Mont Ventoux is het tevergeefs. Op de Reus van de Provence groeien geen bomen en is de warmte van de brandende zon amper te verdragen. Bevangen door de hitte valt de Britse wielrenner Tom Simpson op 13 juli 1967 van zijn fiets. Hulp is tevergeefs; Simpson staat niet meer op en sterft op slechts 29-jarige leeftijd.

Nieuws

Meest gelezen