Dit artikel is vandaag gratis

De basketbaltopper tussen Aris en Den Bosch gaat in tweede instantie toch niet door op vrijdagavond: te weinig vrijwilligers en toeschouwers verwacht

Cameron Satterwhite namens Aris op weg naar de dunk in de laatste thuiswedstrijd van Aris op zaterdagavond 26 november thuis tegen Landstede uit Zwolle (79-69 winst). Foto: Henk Jan Dijks

De topper in de eredivisie van het herenbasketbal tussen Aris Leeuwarden en Den Bosch vrijdag om 20.00 uur in het Kalverdijkje is geschrapt. De Leeuwarders verwachten vanwege de kwartfinale op het WK voetbal tussen Nederland en Argentinië te weinig vrijwilligers én toeschouwers.

Op hetzelfde moment wordt namelijk in Qatar afgetrapt door Oranje. Eerst leken de Leeuwarders nog ‘gewoon’ te moeten spelen, want het uitstel kwam er pas in tweede instantie.

Aris had na de plaatsing van Oranje voor de volgende ronde via de Nederlandse Basketbal Bond namelijk al een verzoek ingediend. Maar vanwege het drukke programma van Den Bosch, dat ook nog in Europa speelt, konden de Brabanders de wens van Aris niet inwilligen. Den Bosch had wel graag gezien dat het duel vrijdagavond om 18.00 uur zou beginnen. Aris-secretaris Kees Elzinga: ,,Maar dan kwamen we in de knoei met onze vloerleggers. Dat zijn vrijwel allemaal scholieren en ze moeten drie uur van tevoren aanwezig zijn. Dat ging niet lukken.”

In de wetenschap dat het aanvangstijdstip ongewijzigd bleef, liet Elzinga maandagmiddag weten de hoop te hebben dat er alsnog een flink aantal toeschouwers zou komen. ,,Wij bieden in ieder geval meer spektakel dan Nederland en Argentinië”, zo zei hij.

Niet genoeg vrijwilligers

Toen de knopen werden geteld - en vooral: bij de vrijwilligers werd geïnventariseerd of ze wel zouden kiezen voor Aris-Den Bosch in plaats van Nederland-Argentinië - bleek er toch geen andere mogelijkheid dan uitstel. Een nieuwe datum voor het treffen hebben de twee clubs gevonden in februari.

Met vijftien punten uit negen duels bezet Aris op dit moment de derde plaats in de eredivisie. Veelvuldig landskampioen Den Bosch is met zestien uit acht wedstrijden koploper, op de voet gevolgd door de nummer twee Leiden (16 uit 9).

Aris speelt dinsdagavond in Bemmel de uitwedstrijd tegen Yoast. De nummer 5 op de ranglijst heeft slechts een punt minder dan de Leeuwarders. Bij een zege gaat Yoast dus over Aris heen.

Damesvoetbal

In de vrouwen eredivisie voetbal hebben Heerenveen en Excelsior besloten om vrijdag niet om 19.30 maar om 18.00 uur af te trappen.

Nieuws

menu