De evolutie van de Oranjesupporter: van gedistingeerde mannen in pak en spontaniteit naar een overdaad aan oranje en commerciële gekte

Nu het Europees kampioenschap is gestart worden we op radio en tv weer overstelpt door Oranje-getinte reclames. Iedereen snakt naar een mooie voetbalzomer en een aangewakkerde voetbalkoorts is dé kans bij uitstek om er bij de Oranjefans een commercieel slaatje uit te slaan. Een reis door de tijd.

Graatje Hindriks had tijdens het WK voetbal in 1994 met zijn originele outfit een primeur, maar hij vergooide een behoorlijke portie geloofwaardigheid op het moment dat hij zich door het bedrijfsleven liet betalen en op zijn trommel niet alleen ‘Holland’ maar ook diverse merknamen aanbracht.

Graatje Hindriks had tijdens het WK voetbal in 1994 met zijn originele outfit een primeur, maar hij vergooide een behoorlijke portie geloofwaardigheid op het moment dat hij zich door het bedrijfsleven liet betalen en op zijn trommel niet alleen ‘Holland’ maar ook diverse merknamen aanbracht. Foto: ANP

De vergeelde foto’s uit het begin van de vorige eeuw van volgepakte tribunes gedomineerd door bolhoeden en andere klassieke hoofddeksels doen in eerste instantie Engels aan. Maar net als in de bakermat van het voetbal gingen toeschouwers zo’n honderd jaar geleden ook in Nederland op hun paasbest naar het stadion. Het was niet iedereen gegeven de prijs van een toegangsbewijs op te hoesten en afgaand op hun kleding kwamen de toeschouwers destijds vooral uit de bovenlaag van de samenleving.

Nieuws

menu