De klassieke buitenspeler in het voetbal bestaat nog en heet Jérémy Doku, die imponeerde bij België

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Jeremy Doku geeft Nicolo Barella (l) en Federico Chiesa (r) het nakijken.

Jeremy Doku geeft Nicolo Barella (l) en Federico Chiesa (r) het nakijken. Foto: ANP

Ineens is hij daar. In een elftal vol met vertrouwde en bekende namen, staat ineens Jérémy Doku in de basis tegen Italië. En dat allemaal in de kwartfinale van een EK. Door een groot deel van Europa gingen de wenkbrauwen omhoog. Wie is deze kleine, maar toch fysiek sterke Belg die mannen als Dries Mertens en Yannick Carrasco op de bank houdt?

Branie. Dat woord past misschien nog wel het beste bij een omschrijving van zijn spel. Want zich verstoppen doet de pas negentien jaar oud geworden Doku niet in het duel met de Italianen. Die opdracht heeft hij ook niet meegekregen van zijn bondscoach Roberto Martinez, die hem in september van het jaar 2020 voor het eerst selecteerde voor de Belgische nationale ploeg. Doku moet doen waar hij goed in is. Acties maken en gevaar stichten.

Angst

Loskomen van de tegenstander, nog iets meer ruimte creëren in de aanname om zo recht tegenover de rechtsback van Italië komen te staan. Dat is wat Doku laat zien. Een eerste keer probeert Giovanni Di Lorenzo nog in te stappen, maar nadat Doku hem die keer razendsnel omspeelt durft de verdediger het nu niet meer aan. Er is een bepaalde angst aan af te lezen. Je ziet de Italiaan denken. ‘Wat gaat deze rappe, sterke en handige buitenspeler doen met die bal aan zijn voet?’

In Nederland volgt al snel een vergelijking met een jonge Eljero Elia op, die op het wereldkampioenschap van 2010 met Nederland ook zo positief in het oog springt. Maar Dokú is een ander soort speler. Eentje die meer houdt van een actie buitenom, op pure snelheid. Zoals Marc Overmars dat vroeger deed. De bal eerst voorbij de man spelen en daarna er zelf achteraan. Steunend op boomstammen van onderbenen. De snelle pasjes, de versnelling in een versnelling. Vervolgens bij de achterlijn ruimte zien te vinden voor de voorzet met links en als dat niet kan terugkappen naar rechts. Klassiek buitenspelersgedrag dat in het moderne voetbal niet vaak meer voorkomt.

Grootste wedstrijd

Terwijl voor veel teamgenoten van hem dit EK misschien wel de laatste kans zou zijn voor een prijs met deze ‘gouden generatie’ Belgen, is dit voor Dokú zijn allereerste kans. En wanneer je een kans krijgt, kun je he maar beter meteen grijpen. Met die intentie stapt hij het veld op in de kwartfinale. De grootste wedstrijd van zijn nog jonge carrière.

Hij wordt op een halfuurtje van de Nederlandse grens geboren in Borgerhout, vlakbij Antwerpen. De zoon van Ghanese ouders komt uiteindelijk terecht in de jeugdopleiding van Anderlecht. Hij maakt er in kort tijdsbestek indruk, zeker als hij doorbreekt in het eerste elftal. Na 33 wedstrijden, vijf doelpunten en zeven assists betaalt Stade Rennes het duizelingwekkende bedrag van 26 miljoen euro voor de jonge Vlaming. Daar kan Anderlecht geen nee tegen zeggen.

In Frankrijk is het aanpoten. Qua rendement wordt er meer verwacht van een man met zijn prijskaartje, die het seizoen afsluit met twee goals en dertig assists. Maar Martinez twijfelt geen moment als hij zijn EK-selectie moest samenstellen. Voor een jong en gretig talent met bovendien kwaliteit is altijd plek

Helemaal als de net van een blessure teruggekeerde Eden Hazard in de achtste finale met Portugal opnieuw geblesseerd raakt. Zijn toernooi zit erop, dat van Doku begint nu pas echt. Maar waar de kenners van het land rekenen op de gevestigde namen, kiest Martinez voor zijn troef. Jérémy Doku. Als een duveltje uit zijn doosje. Niet geheel toevallig ook nog eens bij de Rode Duivels van België.

Rakelings over

De wedstrijd eindigt in een grote teleurstelling voor de naar succes hunkerende Belgen. Een toernooi vol tegenslagen (denk ook aan de fysieke gesteldheid van Kevin De Bruyne) eindigt in een 2-1 nederlaag. Doku is dichtbij de gelijkmaker na een voortreffelijke actie, maar zijn schot scheert rakelings over de dwarsligger.

Doku is de eerste speler op een EK jonger dan twintig jaar die erin slaagt acht succesvolle dribbels af te werken in een wedstrijd. Acht geslaagde dribbels in negentig minuten voetbal is tevens iets wat niemand hem nadoet op dit EK. Het komt de buitenspeler op lovende woorden te staan van de Engelse oud-voetballer Gary Lineker. The New York Times besteedt zelfs drie alinea’s aan Doku.

Op de avond dat België misschien wel zijn laatste hoop verloor op een prijs met het nationale team, stond de nieuwe hoop op.