Hoe sc Heerenveen zich in 2000 met een modale selectie toegang verschaft tot het miljoenenbal dat de Champions League heet

Je hoeft niet de beste spelers te hebben om (bijna) het beste team te zijn. Dat bewijst sc Heerenveen in het seizoen 1999-2000 als het zich met een heel modale selectie tot vicekampioen van Nederland laat kronen. Deel 2 van de Canon van het Friese voetbal: hoe Heerenveen zichzelf toegang verschaft tot het miljoenenbal dat de Champions League heet.

7 mei 2000. Dolle vreugde nadat het ticket voor de Champions League binnen is.

7 mei 2000. Dolle vreugde nadat het ticket voor de Champions League binnen is. Foto: ANP

Na de onvergetelijke bekerfinale tegen Ajax op 20 mei 1993 groeit Heerenveen in de daaropvolgende jaren stapje voor stapje door tot een niveau waarvan slecht weinigen hadden kunnen dromen dat dat ooit in het Friese Haagje gerealiseerd zou kunnen worden. De credits gaan vooral naar Riemer (van der Velde) en Foppe (de Haan), de voorzitter en de trainer, en ofschoon ze zich dat logischerwijs graag laten welgevallen prijzen ze toch vooral het sterke collectief. ‘Niemand is groter dan de club, behalve Abe’, zo laat de voorzitter bij herhaling weten.

Met een selectie die elk jaar sterker, meer uitgebalanceerd en na het Bosman-arrest (1995) ook internationaler is geworden, eindigt Heerenveen in het laatste halve decennium van de twintigste eeuw steevast in de subtop van de eredivisie. Daarnaast toont het zich ook een geweldige cupfighter , hoezeer de verloren bekerfinale in 1997 tegen Roda JC (4-2) voor altijd een kras op de ziel van de club is.

Datzelfde bekertoernooi opent voor Heerenveen in 1998 ook voor het eerst in de clubgeschiedenis de poort tot Europees voetbal. Op donderdagavond 14 mei 1998 wint Heerenveen de ‘kleine bekerfinale’ met 3-1 van FC Twente en daarmee plaatst het zich voor de laatste editie van het Europese toernooi voor bekerwinnaars, de (toenmalige) Europa Cup II.

Dat de beide clubs in Zwolle voor een Europees ticket strijden is bijzonder, zo niet uniek. Net als FC Twente (tegen PSV) is Heerenveen (door toedoen van Ajax) immers al in de halve finale uit het bekertoernooi gewipt. Als kampioen en vicekampioen van Nederland zijn Ajax en PSV op dat moment echter al verzekerd van deelname aan de Champions League en dat telt uiteraard een stuk zwaarder.

Kwaad kersen eten met Heerenveen

En zo begint Heerenveen als een stabiele subtopper met wie het voor iedere tegenstander kwaad kersen eten is, ruim een jaar later aan de voorbereidingen op weer een nieuw seizoen in de eredivisie. Dat het in alle opzichten een historisch seizoen zal worden, daarvan heeft niemand ook maar enig benul als Foppe en zijn trouwe adjudanten Gertjan Verbeek en Henk Heising de bal begin juli 1999 weer laten rollen.

Nieuws

menu