Na bijna twee jaar van blessureleed kan middenvelder Jan Ras bij sc Heerenveen eindelijk weer doen wat hij het liefste doet: voetballen

Wie sc Heerenveen zaterdag tegen KV Kortrijk zag oefenen (2-2), keek naar een verzameling spelers van wie de komende weken een collectief moet worden gesmeed. Onder hen ook Jan Ras. De middenvelder uit Urk is na twee jaar blessureleed eindelijk terug.

Jan Ras (l) schermt de bal af in de oefenwedstrijd van sc Heerenveen tegen KV Kortrijk.

Jan Ras (l) schermt de bal af in de oefenwedstrijd van sc Heerenveen tegen KV Kortrijk. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Vermoeid, maar voldaan neemt Jan Ras (22) aan het einde van de middag plaats op een picknicktafel bij de kantine van vv Jubbega. De 45 minuten die hij tijdens het oefenduel met KV Kortrijk heeft meegedaan zijn zwaar geweest, ,,omdat het toch wel een niveautje hoger was dan vorige week tegen Jong FC Utrecht”, zegt de geboren Flevolander. ,,Maar het is top om er weer bij te zijn. Ik heb het spelen van wedstrijden ontzettend gemist en word hier conditioneel alleen maar sterker van.”

Ras geniet van elk moment dat hij tijdens deze voorbereiding op het veld staat, want de voorbije twee jaar waren voor hem allesbehalve rooskleurig. Nadat hij aan het begin van het seizoen 2019/’20 tegen Feyenoord zijn debuut in de hoofdmacht heeft gemaakt en ook in de daaropvolgende twee duels mag invallen, gaat het tijdens een wedstrijd met de beloften gruwelijk mis. Het vonnis: schade aan zowel de kruisbanden als de meniscus.

Lange weg terug

Wat volgt is een lange weg terug, die eind 2020 nog eens wordt verlengd als hij tijdens zijn rentree in het oefenduel met Heracles Almelo een tik tegen zijn enkel krijgt. Maar bij de pakken neer zitten doet de jonge Urker nooit. Terwijl zijn ploeggenoten op het veld hun trainingen doen, werkt Ras in het krachthonk aan zijn herstel, om daarna tijdens de lunch weer bij de groep aan te sluiten. ,,Daardoor is de band nooit verbroken en heb ik ook niet het gevoel dat ik echt weg ben geweest.”

Terugkijkend noemt Ras de periode die inmiddels ,,hopelijk definitief” achter hem ligt lastig. Liever blikt hij vooruit op wat komen gaat. Sinds Heerenveen twee weken geleden aan de voorbereiding begon, staat hij weer twee keer per dag op het veld en ook de eerste wedstrijdminuten zijn inmiddels gemaakt.

Linksback

Volgens Johnny Jansen, voor wie Ras ook een serieuze optie is als linksback, presteert hij naar behoren. ,,Jan is er bijna twee jaar uit geweest en als je kijkt waar hij nu staat, dan kun je daar eigenlijk alleen maar tevreden over zijn”, meent de trainer. ,,Situaties herkennen doet hij al goed, het handelen moet qua tempo nog beter. Maar dat is ook logisch, ik ben heel blij met wat hij tot nu toe laat zien.”

Tegen Kortrijk speelt Ras zoals eigenlijk heel Heerenveen: niet slecht, maar nog wel met genoeg ruimte voor verbetering. De Belgen komen al na vier minuten op voorsprong via oud-RKC-spits Teddy Chevalier en leiden halverwege terecht, maar na rust keert het tij. De hoofdrol daarbij is voor Tibor Halilovic, die de formatie van Jansen met twee rake schoten van afstand langszij brengt.

Gelijkspel

Liggende in het gras naast de zijlijn ziet Ras dat Heerenveen – in de tweede helft met meer vertrouwde namen – kansen creëert om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar dat niet doet. Tien minuten voor het eindsignaal krijgt de ploeg nog een tegentreffer te verduren als Pape Habib Gueye hoog boven Timo Zaal uittorent en knap raak kopt: 2-2.

Een kwartier later geeft Ras nogmaals aan blij te zijn met zijn rentree, die de komende weken verder gestalte moet krijgen. Het is te hopen dat hij nu eens een seizoen lang fit blijft, zegt hij. ,,Dan kan ik eindelijk proberen mijn plek in het eerste elftal te bemachtigen. Misschien dat ik door mijn blessures een klein beetje teruggevallen ben, maar het zijn geen verloren jaren geweest. Ze hebben me geleerd dat je blij moet zijn met wat je hebt en als je dagelijks in je eentje in een hok zit te trainen, word je daar mentaal sterker van. Dat gaat me zeker helpen.”

sc Heerenveen - KV Kortrijk 2-2 (0-1). 4. Chevalier 0-1, 50. Halilovic 1-1, 60. Halilovic 2-1, 79. Gueye 2-2.

Opstelling sc Heerenveen (eerste helft) : Mous; Akujobi, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Van Ottele, Halilovic, Ras; Driouech, Henk Veerman en Van der Heide.

Opstelling sc Heerenveen (tweede helft) : Mulder; Van Ewijk, Zaal, Bochniewicz (67. Van Ottele), Numumete; Kongolo, Halilovic (67. Wendt), Joey Veerman; Van Bergen, Henk Veerman (67. Driouech), Shopov.