De lach is terug bij UNIS Flyers, dat na ruim anderhalf jaar 'radiostilte' in seizoensouverture tegen Den Haag met 2-1 wint

Negentien maanden bleven de ijshockeyers van UNIS Flyers verstoken van de sport die hen zo na aan het hart ligt. Zaterdag kwam daar een einde aan en na de gewonnen seizoensouverture tegen Den Haag (2-1) brak de lach weer door in Thialf.

Goalie Martijn Oosterwijk hield UNIS Flyers in de met 2-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Den Haag met een aantal safes overeind.

Goalie Martijn Oosterwijk hield UNIS Flyers in de met 2-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Den Haag met een aantal safes overeind. Foto: Henk Jan Dijks

Het was een periode zonder ijs en zonder competitie. Daarin veranderde er veel bij het Heerenveense ijshockeybolwerk, dat – noodgedwongen – een paar stappen terug moest doen. Maar in het eerste weekeinde van de bekercompetitie bleek dat de bekerhouder uit Heerenveen het nog niet is verleerd.

En dus waren er uitsluitend blije gezichten na afloop bij Flyers, dat na de 2-1 overwinning op de Haagse rivaal weer een puck kon toevoegen aan de zogenoemde ‘Hall of Fame’ boven de deur van de kleedkamer. Daar worden de pucks met een bijzonder verhaal bewaard en daar paste de zwarte schijf van gevulkaniseerd rubber van zaterdag 9 oktober 2021 heel goed bij. Want een winnende herstart na negentien maanden van geheelonthouding is reden genoeg om bij stil te staan.

Goed gevoel

Dat vond ook coach Mike Nason, die zichtbaar genoot. ,,Het geeft een goed gevoel om te winnen. Als coach heb je tijdens een wedstrijd te maken met wisselende emoties. In de tweede periode deden we het goed en dat was goed om te zien. Dat zelfvertrouwen moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd. Het niveau vasthouden en elke keer proberen dat wat verder uit te bouwen.” Want anderhalf jaar stilstand is niet uit te poetsen met een voorbereidingsperiode van zes weken.

,,Na anderhalf jaar ben je vergeten hoe hard je moet werken om succesvol te kunnen zijn. Dat zijn de lessen die je leert door wedstrijden te winnen, waardoor je vergeet hoe moeilijk dat is”, zei Nason, die benadrukte dat het team niet te vergelijken is met de formatie die in 2020 vlak voor de pandemie kampioen werd en de beker won. ,,Dat is niet eerlijk. We hadden een uitstekend team, met meer imports en meer ervaren spelers. En we hebben nu ruim anderhalf jaar stilgestaan.”

Dat gebrek aan ritme was met name in de eerste periode voelbaar, waarin de Haagse coach Chris Eimers – die als speler met Flyers in 1998 de beker won, maar als coach nooit een prijs pakte – zijn ploeg vol gas liet starten. Die overrompelingstactiek had al na drie minuten succes, waarna Flyers-goalie Martijn Oosterwijk een spervuur aan schoten op zich afgevuurd zag worden. ,,Ik zat er lekker in. Ik heb goede afspraken met de verdedigers waar we ons aan houden, zodat ik de puck zie en kan stoppen. Alleen die ene keer niet”, zei man of the match Oosterwijk.

Trevor Hunt

In de tweede periode stapte er een ander Flyers op het ijs. ,,Den Haag is gewoon een goed team en de eerste periode was het van onze kant nog wat onwennig. Na de eerste periode zijn we in de kleedkamer goed toegesproken.” Die woorden misten hun uitwerking niet en na het powerplay-doelpunt van aanvoerder Trevor Hunt, die vanaf de blauwe lijn goalie Brett Magnus het nakijken gaf (1-1), was het een echte wedstrijd, waarin de thuisclub ook het fysieke gevecht niet meer uit de weg ging.

De beste kans in de tweede periode was evenwel voor de gasten, maar na een slippertje van Hunt hield Oosterwijk met een geweldige redding Joey Oosterveld van scoren. Den Haag had – in tegenstelling tot Flyers – een goede voorbereiding gedraaid, maar dat bleek geen garantie voor succes, al voerde de formatie van Eimers in de derde periode de druk weer op. Nadat Pippo Limnell Finocchiaro alleen voor Magnus een dot van een kans had gemist, maakt Riku Pitkänen in zijn eerste officiële wedstrijd voor Flyers het verschil.

De dertigjarige Finse aanvaller, die dit seizoen zijn traineeship bij Topsport Noord volgt en voor Flyers gaat spelen, bezorgde na de assist bij 1-1 na 46 minuten met zijn eerste treffer zijn nieuwe ploeg de 2-1. En uiteindelijk de winst, want Oosterwijk c.s. weigerden voor duizend toeschouwers nogmaals te capituleren. ,,Hij heeft samengespeeld met Juha Kiilholma in Denemarken en we zijn er lang mee bezig geweest om hem hier te krijgen. En we zijn blij dat het is gelukt”, zei Nason. En ook Pitkänen, er is volgens Haagse bronnen nog een onderzoek gaande of hij speelgerechtigd was, mocht na zijn eerste treffer de puck mee naar huis nemen.

,,Den Haag is een grote concurrent voor ons en in een kleine competitie telt elk punt. Het voelt heerlijk om deze thuis te pakken”, vond Oosterwijk. Bovendien worden de resultaten van de bekercompetitie ook meegenomen naar de BeNe-League. ,,Als je kijkt naar de resultaten uit de voorbereiding, dan zijn de krachtsverschillen kleiner geworden. Den Haag wordt door de experts gezien als de favoriet”, aldus Nason. ,,We willen proberen zo veel mogelijk wedstrijden te winnen en zo hoog mogelijk te eindigen. Dat is het doel. We gaan er alles aan doen om de finales te halen.”


UNIS Flyers – Ultimar Hijs Hokij 2-1 (0-1, 1-0 en 1-0). Scoreverloop eerste periode: 3’41 Levi Boer (Evers en Melissant) 0-1. Tweede periode: 25’40 Trevor Hunt (Pitkänen en Nikkilä) 1-1 (pp). Derde periode: 46’06 Riku Pitkänen 2-1. Scheidsrechters: . Straffen: Heerenveen: 12, Den Haag: 8. Toeschouwers; 1000.