Dit artikel is vandaag gratis

De map van ‘88: op zoek naar het verhaal achter de glorieuze zege van het Nederlandse elftal op het EK voetbal van 1988 in Duitsland

De Duitser Frank Mill en doelman Hans van Breukelen ontmoeten elkaar 33 jaar na dato in de kelder van het restaurant in Hamburg waar bondscoach Rinus Michels tot verrassing van iedereen, inclusief zijn assistent Nol de Ruiter, op de ochtend van 21 juni onder het genot van appeltaart met slagroom de tactische bespreking voor het duel in de halve finale tegen West-Duitsland deed. Foto: NPO

NEC, FC Wageningen, FC Den Bosch, SC Veendam, FC Utrecht, ADO Den Haag en natuurlijk SC Cambuur (1976-1980). Lang is de lijst van clubs die Nol de Ruiter (81) in zijn trainerscarrière diende. Internationale beroemdheid verwierf de Utrechter echter pas als assistent van Rinus Michels tijdens het EK van 1988, de enige toernooizege van Nederland.


Overbekend is het beeld hoe De Ruiter direct na de wereldgoal van Marco van Basten in de finale tegen de Sovjet-Unie (2-0) zijn rechterarm om de middel van Michels - handen op het hoofd en vol ongeloof - slaat. Alsof hij daarmee wil voorkomen dat ‘De Generaal’ van pure verwondering onderuit zal gaan.

Prachtige beelden zijn het. Genoeg van het EK van ’88 krijg je trouwens toch al nooit. Dat vindt ook de redactie van Andere Tijden Sport en dus opende die in de aanloop naar dit EK de ‘jacht’ op een nooit eerder verteld verhaal. Want ja, dat is toch wat iedereen wil. Dat je daarbij net als in een echte wedstrijd een beetje geluk moet hebben (’bal binnenkant paal erin of bal binnenkant paal eruit’) blijkt maar eens als de redactie wordt getipt dat De Ruiter ‘alles’ over het EK van 1988 minutieus heeft bijgehouden en in een grote zwarte map heeft bewaard.

En dus zien we hoe presentator Tom Egbers in Loosdrecht op bezoek gaat bij De Ruiter. Die heeft er geen bezwaar tegen dat Egbers de dikke ordner meeneemt naar de ‘hoofdrolspelers’ van deel 1 van de nieuwe zomerserie van Andere Tijden Sport , die de allesomvattende naam ‘Map van ’88’ draagt en die vanavond om 22.10 uur op NPO1 is te zien.

Naast De Ruiter zijn de hoofdpersonages achtereenvolgens Jan Wouters (het tactisch brein van de ploeg), Erwin Koeman (een van de verrassingen van het toernooi), doelman Hans van Breukelen (geroemd als ‘penaltykiller’) en de Duitser Frank Mill (berucht als de ‘Schwalbekoning’). De laatste zit uiteraard in de uitzending vanwege die ene wedstrijd op de langste dag van 1988, u weet wel, die 2-1 winst op de Duitsers, in Hamburg, die wedstrijd waarin de (destijds) zeventig-plussers de Duitsers vanwege de Tweede Wereldoorlog wreekten en de (destijds) twintig-plussers vanwege de finale van 1974, op zondag 7 juli, 2-1 verlies, onterecht, ofschoon daar later de meningen over verdeeld waren, zeker na het verschijnen van het boek Wij waren de besten van succesauteur Auke Kok.

Schitterende televisie

Het resultaat is een half uur lang schitterende televisie. We krijgen inzicht in de tactische besprekingen, de aanpak en de twijfels van succescoach Rinus Michels en zijn staf. Wat gebeurde er bijvoorbeeld in aanloop naar de beladen halve finale tegen West-Duitsland?

En tegelijkertijd kunnen we er nog wat van leren. Het woord ‘opportuniteit’ bijvoorbeeld komt in de handgeschreven tekst van De Ruiter opvallend vaak voor. Michels gebruikte het woord niet voor niets. De bondscoach kon zich namelijk mateloos irriteren aan het eindeloze gebrei van zijn spelersgroep. De lange bal was in de ogen van Michels bepaald geen ‘vies ding’.

Zo ontstond ook de 1-1 tegen West-Duitsland. Lange bal Erwin Koeman, Van Basten in het strafschopgebied onderuit getikt door zijn cipier Jürgen Kohler (commentator Evert ten Napel: ,,Is ook geen penalty trouwens, moet ik eerlijk zeggen, maar hij legt hem er wel op, het is een goedmakertje”). En ook de pass van Arnold Mühren in de finale op Van Basten kun je bepaald geen ‘tikje breed’ noemen.

Naast alles minutieus noteren deed De Ruiter trouwens nog meer dingen goed. Herinnert u zich de 3-1 van Van Basten in de tweede groepswedstrijd tegen Engeland en de 1-0 van Ruud Gullit in de finale tegen de Sovjet-Unie? Was (mede en vooral) het werk van Nol de Ruiter

Andere Tijden Sport. De map van ’88. Vanavond om 22.10 uur op NPO1.

Nieuws

menu