De speeldag is veranderd, maar de sfeer en de namen bij Harkema Opeinde zijn na 75 jaar nog altijd dezelfde

Harkema Opeinde bestaat maandag 75 jaar. De voetbalvereniging heeft de festiviteiten wegens corona uitgesteld, maar de mensen met een groen en geel hart zijn volgend jaar allemaal welkom om het feestje mee te komen vieren.

Niet meer op zondag, maar op zaterdag. Harkema Opeinde is na het wisselen van speeldag weer helemaal opgebloeid als voetbalvereniging.

Niet meer op zondag, maar op zaterdag. Harkema Opeinde is na het wisselen van speeldag weer helemaal opgebloeid als voetbalvereniging. Foto: Jilmer Postma

Vraag voorzitter Albert Schievink wat Harkema Opeinde nu zo’n bijzondere vereniging maakt en hij vindt het lastig om een antwoord te vinden. Niet dat hij de club waar hij al vijftig jaar lid van is niet bijzonder vindt, alleen is het voor de preses lastig om het onder woorden te brengen. ,,Je moet het gewoon ervaren om daarachter te komen”, klinkt het vervolgens. ,,Kom eens langs en je voelt meteen wat voor een warme familieclub dit is.”

Maandag viert de club zijn 75e verjaardag. De van oorsprong zondagclub ruilde de zondag na het seizoen 2015/2016 definitief in voor de zaterdag, waar in de loop der jaren al eens vaker een poging was gedaan om iets neer te zetten. Maar wat in de jaren veertig, vijftig, zeventig en tachtig niet lukte, lukte in het vorige decennium wel. Dat ging niet zonder slag of stoot. Hoewel er werd ingezien dat de club op zondag steeds verder aftakelde, voelde weggaan als een nederlaag. ,,Maar het was de enige manier om de club te redden”, blikt Schievink terug.

Pierke Alma

Harkema Opeinde kent een rijke historie. Jaren die zich op zondag hoofdzakelijk in de tweede en derde klasse van de KNVB afspeelden. De club bracht een aantal grote spelers voort als Ronnie Pander en Pier Alma. Pander werd een bekende naam bij sc Heerenveen, ‘Pierke’ Alma werd in zijn tijd gezien als het grootste talent sinds Abe Lenstra. Dicky Schievink, neef van Albert, was een beruchte topscorer van Harkema Opeinde. Meer dan 300 keer liet hij net van de tegenstander bollen.

,,Dicky kon zo goed voetballen”, blikt Albert Schievink terug. De voetballer had ook iets eigenzinnigs over zich. ,,Hij kon naar Cambuur en Heerenveen, maar zei na een halfuurtje: ‘Toedeledokie, ik ga weer naar Harkema Opeinde.’ Foppe de Haan en Riemer van der Velde zijn nog speciaal naar Harkema gereden om met hem af te spreken. Drie uur in de middag. Maar Dicky was er niet. Volgens mij was hij te vissen, want dat doet hij nog altijd graag. En toen hij op een dag een afspraak had bij Cambuur, lag er ijzel. Wij waren bij wijze van spreken nog door een meter sneeuw gereden om in Leeuwarden te komen, maar bij de brug van Kootstertille draaide hij de auto om en ging weer naar huis. We hebben hem na zijn laatste wedstrijd bijna nooit meer gezien hier. Hij is dol op vissen. Mooi toch?”

Zelf is Schievink een echte zondagman. Altijd al geweest ook, sinds hij als zevenjarige jongen lid werd van de welpen van Harkema Opeinde. Wat volgde was een loopbaan in de jeugd en in de senioren. Het vierde, het derde en het jarenlang het tweede elftal. ,,En twee wedstrijden in het eerste. Helaas zijn daar geen foto’s van”, klinkt het met een lach. ,,Een stukje bewijs om aan mijn kinderen te laten zien. Maar ik ben er gewogen en te licht bevonden. Geen schande. Ik heb prachtige jaren gekend als voetballer.”

In de familie

Na het opbergen van de voetbalschoenen bleef Schievink, 57 jaar inmiddels, altijd betrokken bij de club. Als vrijwilliger, bestuurslid en uiteindelijk als voorzitter. Inmiddels is hij bezig aan zijn tweede termijn. Hij was het al zeven jaar, gaf de hamer vervolgens door en pikte hem vier jaar geleden weer op toen de club geen opvolger voor Wietze de Vries kon vinden. ,,Een club zonder voorzitter kan natuurlijk niet. Mijn pake Durk Schievink zat altijd in het bestuur en mijn oom Johannes Schievink is ook jaren voorzitter geweest. Het zit wel wat in de familie.”

De club moest op dat moment nog wennen aan een leven zonder de zondag. ,,Ik mis het soms nog steeds wel”, erkent Schievink. ,,Op zondag voetballen of naar een wedstrijd van Harkema Opeinde kijken was een onderdeel van je leven. Nu is het wel eens stil op zondag en dat is toch jammer. Maar begrijp me niet verkeerd. Overstappen naar de zaterdag heeft de club gered. Was dat niet gebeurd, dan hadden we het 75-jarig jubileum nooit gehaald.”

Anderhalf elftal

Een uitspraak die Schievink kan bekrachtigen met cijfers. ,,Op het moment dat we de knoop doorhakten, hadden we nog maar anderhalf elftal over. Jeugd zag het niet zitten om op zondagochtend negen uur voor het hek te staan. Tijden zijn veranderd. Vroeger gingen wij om een uurtje of half twaalf naar huis op zaterdagavond. Nu begint de stapavond pas om één uur in de nacht. Ik heb hier wel gezien dat jongens in alle vroegte hun auto parkeerden bij het hek, een uurtje sliepen op de achterbank en daarna hun tas uit de kofferbak pakten en de kleedkamer opzochten.”

Voorbestaan

De club is gegroeid sinds de overstap. Vier herenteams, een damesteam en een 45-plusteam in de senioren. Tel daarbij op dat in elke jeugdcategorie een team van Harkema Opeinde vertegenwoordig is en de conclusie van Schievink is gerechtvaardigd. De overstap heeft het voortbestaan van de club gegarandeerd.

Dat de jeugd niet meer samenspeelt met de buren van Harkemase Boys noemt Schievink nog altijd een misser. Na een samenwerking van twee jaar klapte SJO Jong Harkema in 2016. ,,Dat valt nog altijd niet uit te leggen aan de jeugdleden, maar het is toch gebeurd. Er speelden te veel emoties. Niet bij de jeugd, maar wel bij de ouders. Daar hangt nog iets. Ik geloof niet dat het ooit nog bij elkaar komt. Ik wijs niet met de vinger naar Harkemase Boys, want het is aan beide kanten misgegaan. Er is uit het oog verloren dat het om de jeugd ging. De jeugd uit Harkema speelde samen op een mooi niveau. Dat is weg. Zonde. Sindsdien is de rust wel wedergekeerd, maar dit had nooit zo mogen lopen.”

Beide clubs opereren op eigen houtje. Hoewel de zondag dan ingeruild mag zijn voor de zaterdag, is de sfeer op De Bosk niet gewijzigd. En waar het voor Schievink natuurlijk zelf voelt als een grote familie bij Harkema Opeinde, leert een blik in de annalen van de club dat ook dit gevoel te staven valt. Namen als Alma, Postma, Spinder en Van der Tuin duiken in de 75-jarige geschiedenis overal op. Alleen mist er momenteel nog een Schievink in het eerste elftal. ,,Mijn zonen spelen in het derde en vierde, maar in het eerste is er inderdaad even een tijdelijke ‘Schievink-stop’.” De voorzitter lacht. ,,Ik zit met smart te wachten op de dag dat ik pake word.”