De spitsenstrijd bij SC Cambuur is nog lang niet beslecht, maar als het aan Tom Boere ligt neemt hij de troon van Robert Mühren over

Drie weken voor de competitiestart is de strijd om de spitspositie bij SC Cambuur nog altijd niet gestreden. Tom Boere hoopt dat trainer Henk de Jong voor hem kiest, maar weigert zichzelf met diens voorganger Robert Mühren te vergelijken.

Tom Boere (r) geeft zijn vervanger Sam Hendriks een hand tijdens het duel met PEC Zwolle.

Tom Boere (r) geeft zijn vervanger Sam Hendriks een hand tijdens het duel met PEC Zwolle. Foto: Henk Jan Dijks

De oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-1 nederlaag) zit er krap een kwartier op als Tom Boere zich bij de zijlijn meldt. De aanvaller – deze zomer transfervrij overgekomen van SV Meppen – hoopte met een goed optreden weer wat dichter bij een definitieve basisplaats bij Cambuur te komen, maar is daar vanmiddag dankzij een gebrek aan goede voorzetten niet in geslaagd.

Frustrerend? ,,Valt mee hoor”, zegt Boere na afloop al snel. ,,We zijn bezig met de voorbereiding en uiteindelijk draait het om topfit worden.” Als dat lukt, dan zal hij de concurrentiestrijd met Sam Hendriks voor het begin van de eredivisie op 15 augustus wel winnen, denkt hij. ,,Maar dat zal Sam omgekeerd waarschijnlijk ook zeggen.”

Domein van Mühren

Beide aanvallers zijn door technisch manager Foeke Booy gehaald om de spitspositie te bemannen. Vorig seizoen was die nog het domein van de naar FC Volendam teruggekeerde topschutter Robert Mühren, nu is het zaak diens achtergebleven schoenen zo goed mogelijk te vullen.

Geen gemakkelijke opgave, weet Boere. ,,Maar ik heb geen zin om mezelf met hem te vergelijken. Robert heeft het hier fantastisch gedaan, laat ik dat voorop stellen. Maar zijn goals zijn ook de verdienste van het geweldige team dat hij om zich heen had. Wij moeten het dit jaar een stapje hoger proberen en als je naar de wedstrijd van vandaag kijkt, zijn er nog veel dingen om aan te werken. We hadden dan wel meer de bal, maar creëerden nauwelijks kansen om uit te scoren.”

Topscorer bij Ajax

En laat nu juist dat laatste datgene zijn dat Boere komend seizoen in Leeuwarden hoopt te doen. De 28-jarige Zeeuw was als tiener jarenlang topscorer in de jeugdteams van Ajax en brak uiteindelijk door bij FC Oss, waar hij in het seizoen 2016/’17 liefst 33 doelpunten maakte. Maar zo mooi als toen zou het nooit meer worden.

Na twee seizoenen FC Twente koos Boere in 2019 voor een avontuur over de grens in Duitsland. Dat werd geen onverdeeld succes. De dienstverbanden bij achtereenvolgens KFC Uerdingen, Türkgücü München en SV Meppen waren kort en duurden in de laatste twee gevallen zelfs maar een half jaar. ,,Maar het is wel een leerzame periode geweest”, zegt hij.

Meer in het strafschopgebied

Met name het leren voetballen in verschillende systemen is een ervaring die Boere meeneemt naar Cambuur. Bij de club van trainer Henk de Jong hoopt hij dit seizoen weer aanvallend voetbal te spelen en zodoende meer in het strafschopgebied van de tegenstander te komen. ,,Want daar ligt mijn kracht. Ze hanteren hier een duidelijke speelstijl, waarin ik het van eigen kracht uit willen gaan misschien nog wel het belangrijkste vind. Dat is waar wij voor staan en het is aan ons om dat komend seizoen ook op het veld tot uiting te brengen.”

Tegen PEC lijdt Cambuur de eerste nederlaag van de voorbereiding, nadat het eerder wel van Telstar (6-0) en RWDM (1-0) won. Mustafa Saymak brengt de Zwollenaren na ruim een half uur via een rebound aan de leiding. Halverwege de tweede helft benut Robin Maulun namens Cambuur een penalty, maar het slotakkoord is weer voor de thuisploeg dankzij een rake afstandsknal van Eliano Reijnders: 2-1.

Summerville

Het niet kunnen bereiken van zowel Boere als diens vervanger Hendriks (na 55 minuten) baart lichte zorgen, zegt De Jong na afloop. ,,Maar daar werken we hard aan, Gerald van den Belt en ik.” De algemeen directeur en de trainer van Cambuur zijn, vanwege het wegvallen van technisch manager Foeke Booy, voorlopig verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid en hebben hun oog laten vallen op Crysencio Summerville. Leeds United wil echter pas over een paar weken een beslissing nemen over de vleugelaanvaller, waardoor een eventuele verhuur nog op zich laat wachten.