Bij de terugkeer van de triatlon van Leeuwarden hoopt de organisatie dat de toeschouwers thuisblijven

Niet schrikken als je zaterdag bij een bezoekje aan de Groene Ster in Leeuwarden ineens wordt ingehaald door een groep hardlopers of wielrenners. Grote kans dat het een deelnemer aan de triatlon van Leeuwarden betreft.

De fietswissel bij de triatlon. Een beeld dat vandaag ook te zien zal zijn in Leeuwarden.

De fietswissel bij de triatlon. Een beeld dat vandaag ook te zien zal zijn in Leeuwarden. Foto: ANP

Honderd deelnemers strijden er vandaag om de sportieve eer op de sprint- en olympische afstand. Organisator Daniël Hooghiemstra uit Tijnje doet een opvallende oproep aan de toeschouwers. ,,Kom vooral niet kijken.”

En dat is op het eerste gezicht een bijzondere uitspraak. Normaal gesproken is een sportevenement, zeker een triatlon, uitnodigend voor publiek. ,,Maar de triatlon is eigenlijk een soort proef”, legt Hooghiemstra uit. ,,Een tryout, een pilot, hoe je het ook maar wilt noemen. Het gaat er vooral om te laten zien dat dit evenement in de toekomst vaker georganiseerd kan worden. En als corona geen issue meer is, kan het volgend jaar hopelijk wel met publiek.”

De triatlon door recreatiegebied de Groene Ster is een idee van de 38-jarige Hooghiemstra, geboren in Joure. Hij is zelf fervent triatlonliefhebber en begon begin dit jaar met het realiseren van zijn wens. Dat was niet eenvoudig, zeker gelet op de coronamaatregelen waaraan een evenement moet voldoen. ,,Maar het is gelukt”, klinkt het tevreden.

Uitdagender

De eerste triatlon telt honderd deelnemers. ,,Een prachtige plek voor een triatlon”, vindt Hooghiemstra. ,,Zeker voor het zwemmen en het hardlopen. Het opzetten van een fietsparcours is in die zin wat uitdagender, omdat je de omgeving in moet. Maar de triatlon moet een genot zijn om aan deel te nemen.”

Het is niet de bedoeling dat het evenement de status krijg van een Berenloop op Terschelling of de Mar-Athon in Sneek. ,,Wat ik beoog met deze triatlon is geen topsportevenement, maar voor de breedtesport. Voor een doelgroep waarbij plezier voorop staat. Het is ook geen wedstrijd die onder auspiciën van de triatlonbond wordt georganiseerd. Laagdrempelig is niet het goede woord, want je moet echt wel trainen om mee te doen. Maar het moet toegankelijk zijn voor een ieder.”

Uitbreiden

Slaagt het ‘experiment’ van zaterdag, reken er dan maar op dat de triatlon een jaarlijks terugkerend evenementwordt. ,,Dan zullen we het ook groter opzetten met, in tegenstelling tot nu, een publieksvriendelijke aankleding”, aldus Hooghiemstra. ,,Maar voor nu blijft de boodschap vooral thuis te blijven als toeschouwer. Dan kunnen we het in de toekomst hopelijk uitbreiden.”