De tragiek van de nieuwe Maradona | Recensie

Sport in druk

Omslag van het boek over Sonny Pike.

Omslag van het boek over Sonny Pike.

Dankzij alle moderne technieken van de laatste twintig jaar gaat er geen talent meer onopgemerkt voorbij. Op YouTube staan talloze filmpjes van talentvolle voetballers, waar ook ter wereld. De echte ‘wonderkinderen’ zijn bij veel mensen al bekend voordat ze hun zestiende verjaardag hebben gevierd.

Veel worden - ten onrechte - gehyped, met de hoop van belanghebbenden dat hun talent doorbreekt. Iemand is al snel een ‘supertalent’ na een kek filmpje met enkel hoogtepunten. Kinderen groeien ermee op. Ook met de druk die daarbij komt kijken. Maar er was een tijd dat dit nog anders was. Dat een ‘wonderkind’ echt iets bijzonders werd. Zoals de Engelse Sonny Pike. Het eerste wonderkind. Hij doet zijn verhaal in de biografie Sonny Pike, de beste voetballer die nooit bestond .

Ik hoor het u haast zeggen: wie? En dat is een vraag die te rechtvaardigen is. Want zoals bij zoveel voetbaltalenten heeft ook Sonny Pike het niet gered. Hij zat nog op de basisschool toen er een enorme hype rond hem ontstond. Begin jaren negentig werd hij omgedoopt tot de nieuwe Maradona en op zijn elfde verjaardag werden zijn benen verzekerd voor het waanzinnige bedrag van een miljoen pond.

Talent

Was het allemaal hype? Nee. Sonny Pike was een enorm talent. Niet voor niets bood Ajax hem na een stage in Amsterdam aan om te emigreren naar Nederland en toe te treden tot de jeugdacademie van Ajax. Niet slecht voor een dertienjarige jongen.

Pike ontmoette onder anderen Patrick Kluivert, Nwanko Kanu en Louis van Gaal. Ze hadden net de Champions League gewonnen en waren ook op de hoogte van de mogelijke komst van dit piepjonge supertalent.

Maar dat je het met talent alleen niet redt, is inmiddels bekend. Pike had de pech niet de juiste mensen om zich heen te hebben, maar mensen die uit waren op vlugge centen en roem. Vooral zijn eigen vader. Met alle gevolgen van dien. Zowel privé als op het veld.

Druk van aandacht en presteren

Het is een tragisch verhaal van hoe een onschuldig voetbaltalent uiteindelijk bezwijkt onder de druk van de aandacht en het moeten presteren. Er zijn zoveel jongens en meisjes die dromen van een bestaan als profvoetballer. Er zijn zoveel ouders die hun kinderen aanmoedigen dit te halen. Terwijl 99 procent van alle jeugdvoetballers nooit de grote voetballer wordt waarover het droomt.

Sonny Pike werd onbedoeld een voorbeeld voor veel andere jongens en meisjes. Hij was ‘s werelds eerste wonderkind dat beroemd werd op te jonge leeftijd. Dat was de pech voor Pike, maar ook het geluk voor velen die in zijn voetstappen volgden. Zijn verhaal wordt, mede door hemzelf, doorverteld aan andere jeugd. Hij is een voorbeeld van hoe je niet moet omgaan met voetbaltalenten. Anderen profiteren daar nu van.

Het profvoetbal haalde hij zoals gezegd niet. Op zijn 36e was hij taxichauffeur in Londen en vond hij de vrede in zichzelf, na een bizar leven vol uitersten. De biografie is niet een verhaal over verspilde talenten, maar eentje over opkrabbelen uit een diep dal en het leven weer oppakken. Een inspiratie voor velen. Met een vraag die Pike voor de rest van zijn leven zal achtervolgen. Wat als...?

Sonny Pike, the Greatest Footballer that never was. Uitgeverij: Reach Sport, 14,50 euro. Dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.