De verlangens naar het échte Sneekweekgevoel blijven tijdens de eerste Sneeker Zeil Olympiade op de Snitser Mar

De 85e Sneekweek laat nog minstens een jaar op zich wachten, maar voor de zeilers was er dit weekeinde en vandaag nog wel de Sneeker Zeil Olympiade. Ondanks het succes van dit evenement, hoopt men bij de Koninklijke Watersportvereniging Sneek dat het bij deze ene keer blijft.

Het was zaterdag genieten op de Snitser Mar voor de zeilers.

Het was zaterdag genieten op de Snitser Mar voor de zeilers. Foto: FD

Geen meterslange rij voor de veerpont, geen grote groepen mensen in zomerse kledij en zonnebrillen, geen koelboxen gevuld met koele drankjes en geen beukende muziek op de terrassen. De liefhebbers van de Sneekweek moeten, evenals vorig jaar, nog eens minimaal twaalf maanden wachten op de volgende kans voor de 85e Sneekweek.

Maar de liefhebbers van de zeilsport konden dit weekeinde en vandaag hun hart ophalen met de Sneeker Zeil Olympiade. De - zo hoopt men - eenmalige vervanger van de Sneekweek. ,,In plaats van kijken naar wat er niet kan, kijken we vooral naar wat we wel kunnen.”

Was getekend: Klaas Weissenbach. Van de vele glimlachen die dit weekeinde te bewonderen zijn op het starteiland en op het water van de Snitser Mar, is die van de voorzitter van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) misschien wel de grootste. ,,Het is een prachtig gezicht om al die boten weer op het water te zien”, klinkt het verheugd uit de mond van Weissenbach. In de starttoren van de KWS neemt hij en slok van zijn koffie. ,,Iedereen keek hier naar uit, ook onze vrijwilligers. We moesten zelfs mensen afbellen die ook wilden helpen, zoveel aanmeldingen kregen we.”

Weissenbach hoopt dat de Sneeker Zeil Olympiade, de naam met een knipoog naar de Olympische Spelen die gisteren werden afgesloten, meteen voor het laatst is gezeild. Want dat zou logischerwijs betekenen dat er over een jaar weer een Sneekweek kan worden gezeild, het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa. Met de huidige coronamaatregelen was dat mogelijk wel een optie geweest, maar de beslissing voor het wel of niet doorgaan van het evenement moest al in mei genomen worden. ,,Met de op dat moment geldende vooruitzichten en beperkingen konden wij niet anders dan de Sneekweek af te gelasten en een alternatief bedenken.”

Loyaliteit

En zie daar het debuut van de de Sneeker Zeil Olympiade. Waar het sportieve karakter voorop stond en het sociale aspect, in tegenstelling tot de Sneekweek, een minder prominente rol vervulde. Want met de anderhalvemeterregel die aan de kade in acht diende te worden genomen, is een hossende en feestende massa nog even niet toegestaan.

Op het water bestond corona even niet meer en werd er gezeild als nooit te voren. De inschrijving was voor leden gratis gemaakt als blijk van waardering naar de loyaliteit van de eigen zeilers. ,,Van ledenverlies is bij ons ook geen sprake, ondanks de coronaperiode. Daarnaast hebben wij als KWS niet stilgezeten”, blikte Weissenbach terug op het afgelopen anderhalf jaar. ,,We hebben zoveel mogelijk proberen te organiseren, zowel op het water als daarbuiten. De leden betalen gewoon contributie, dus daar doen wij graag wat voor terug.”

Normaal gesproken zeilen er rond de zevenhonderd boten rond op de Snitser Mar tijdens de Sneekweek. Dit weekeinde zijn het er wat minder, maar met zo’n 350 deelnemers op het water is er vanaf de kade sprake van een uitzicht dat iets weg heeft van de Sneekweek. In speciaal gecreëerde toeschouwersvakken kunnen de echte liefhebbers de wedstrijden volgen. ,,Allemaal onderdeel van het coronaprotocol”, zegt Weissenbach. ,,Vorig jaar hebben we al wat kunnen zeilen, dus dat hadden we gelukkig al in grote lijnen klaar.”

Het feit dat je tussen rood-witte linten dient te zitten om de wedstrijden te volgen, deert de tientallen bezoekers die op zaterdag een kijkje komen nemen naar het zeilgeweld niet. Er is sprake van prima omstandigheden op de openingsdag, waar vrijwel alle klassen die normaal in de Sneekweek zeilen ook hier vertegenwoordigd zijn. Een stevige wind, veel zon en af en toe een wolkje voor wat schaduw.

,,Eigenlijk kon het niet beter”, weet Weissenbach. ,,Al scheelt het ook maar net hoe je als zeiler bent. De ene gedijt beter bij dit weer, de ander voelt zich weer lekkerder bij iets minder wind.”

Afsluiter

Het Sneker duo Emiel en Eric-Jan Westerhof voelt zich in de 12-voetsjol als een vis in het water en heeft na twee wedstrijden de leiding in het klassement. Er zouden gisteren twee wedstrijden worden gezeild, maar de tweede van de dag werd afgelast wegens de harde wind. Sommige klassen gingen zelfs helemaal niet van start.

Snekers Hidde-Jan Haven en Don van Arem wonnen beide wedstrijden in de Pampusklasse. Volgende maand wordt op de Snitser Mar het Nederlands kampioenschap in deze klasse gezeild. ,,De hele maand september is er elk weekeinde zeilen. Zo sluiten we het seizoen mooi af”, aldus Weissenbach.

Op het terras bij It Foarûnder zijn op zaterdagmiddag de tafels gevuld. Veel mensen maken de oversteek naar het Kolmeersland, waar de zoektocht naar het Sneekweekgevoel begint. Na twee jaar zonder het evenement, is de honger naar de 85e editie alleen maar meer toegenomen.

,,Maar het Sneekweekgevoel is er niet”, beseft Weissenbach. ,,Dat hoeft ook niet. Dit is de Sneeker Zeil Olymiade. Een mooie kans voor ons om een wedstrijd te organiseren. Je kunt de Sneekweek proberen na te bootsen, maar het gaat je nooit lukken om dat gevoel te kopiëren. Want het is geen Sneekweek. Daarom hopen we dat, ondanks de geslaagde wedstrijden, het bij deze ene keer blijft. Dan gaan we volgend jaar weer voor de echte Sneekweek en de bijbehorende sfeer.”