De olympische vlam brandt, maar de Spelen in Tokio zijn (zeker onder de bevolking van Japan) niet onomstreden

Met een versoberde openingsceremonie zijn de Olympische Spelen vrijdag officieel begonnen. Niet iedereen in Tokio is daar blij mee, maar ondanks veel coronabesmettingen vindt ‘s werelds grootste sportevenement na een jaar uitstel vooralsnog ‘gewoon’ doorgang.

Tennisster Naomi Osaka steekt het olympisch vuur aan.

Tennisster Naomi Osaka steekt het olympisch vuur aan. Foto: EPA

De omstandigheden waaronder tennisster Naomi Osaka de olympische vlam ontstak in het nagenoeg lege Olympisch Stadion van Tokio waren verre van ideaal. Vanwege een explosief stijgend aantal positieve coronatests werd een paar weken geleden opnieuw de noodtoestand afgekondigd in de Japanse hoofdstad. Daarnaast blijven atleten tijdens wedstrijden om dezelfde reden verstoken van publiek, kunnen er geen kaartjes worden verkocht en dreigen de Spelen zodoende op een financieel fiasco uit de lopen.

Dat het potentiële superspreading event doorgaat terwijl de helft van de Japanse bevolking al meermaals haar ongenoegen liet blijken, zegt veel over de (financiële) belangen die er mee gemoeid zijn. Voor het gastland, dat meer dan dertien miljard dollar in de Spelen investeerde, maar ook voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsors, tv-zenders, sportfederaties en de atleten zelf.

Schril contrast

Omdat de coronapandemie de wereld nog altijd in zijn greep houdt, stond de opening in schril contract met die van de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De ceremonie begon met drie ’eenzame atleten’, die afgezonderd van elkaar fietsten, hardliepen en roeiden en ‘ondanks corona resoluut bleven doortrainen voor de Olympische Spelen’. Later was er onder het toeziend oog van de Japanse keizer Naruhito ook ruimte voor vuurwerk, dans, lichtshows en ander spektakel.

Nederland betrad als 39e land het stadion met skateboardster Keet Oldenbeuving en atleet Churandy Martina als vlaggendragers. Na een loopje van een paar minuten verlieten de atleten, die allemaal verplicht een mondkapje droegen, het stadion direct weer om het risico op een besmetting zo klein mogelijk te houden. Krap twee uur later hoorden ze dat na skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg, ook roeier Finn Florijn positief is getest en in quarantaine moet.

Protesten

Buiten hadden duizenden Japanners zich verzameld. Langs de weg die om het stadion loopt, stonden ondanks de coronamaatregelen belangstellenden dicht op elkaar. Vermoedelijk wilden zij een glimp opvangen van de olympische vlam. Ook werden er leuzen geroepen die gericht waren tegen het IOC en tegen de Spelen. Binnen waren de protesten duidelijk hoorbaar.

Volgens de organisatie dienen de Spelen juist als middel om mensen bij elkaar te brengen. ‘Sport is universeel. Wij geloven dat sport de kracht heeft om de wereld te verenigen door middel van emotie. De Spelen worden aangegrepen om de bewondering uit te drukken voor de inspanningen die we het afgelopen jaar samen hebben geleverd.’

Of het daadwerkelijk een feest wordt, moet de komende weken blijken. Maar als het aantal besmette sporters in het huidige tempo door blijft stijgen, konden het wel eens vervelende Spelen worden, waarbij niet de concurrentie maar corona de grootste tegenstander is.