Dit artikel is vandaag gratis

Het was een les in weerbaarheid en veerkracht. Maar de vrouwen van sc Heerenveen hebben hun doel bereikt. Ze worden echt opgenomen in de club. 'Verdiende erkenning'

De vrouwenselectie en staf van sc Heerenveen van het huidige seizoen. Foto: sc Heerenveen

De damesvoetbaltak van sc Heerenveen wordt volgend seizoen geïntegreerd in de betaaldvoetbalorganisatie van de club. Op dit moment zijn het vrouwen eredivisieteam van de club en de jeugdopleiding (meisjes) nog onderdeel van de door vrijwilligers gedreven Stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland.

Jessica Roosenburg, voorzitter van Stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland, is trots op de integratie van het vrouwenvoetbal bij sc Heerenveen. „Als stichting willen we al langer ‘echt’ bij sc Heerenveen horen. Met deze stap is de toekomst van het vrouwenvoetbal in het Noorden gewaarborgd. Het is een fantastische ontwikkeling dat dit nu gebeurt. De meiden en jonge vrouwen zijn harde werkers en verdienen deze erkenning.”

In het voorjaar van 2019 tekenden de club, de stichting en de gemeente Heerenveen al een intentieverklaring om de vrouwentak volledig te integreren. Dat past bij de ambitie van sc Heerenveen en bij de groei die het vrouwenvoetbal in Nederland doormaakt. Op dit moment zijn er landelijk 135 duizend speelsters actief, van wie het merendeel onder de vijftien jaar. Daarmee is het de snelst groeiende groep actieve leden van de KNVB.

„De komende periode gaan we de integratie stap voor stap vormgeven”, aldus Roosenburg. „We zijn verheugd dat Jacco Koops en Foppe de Haan ook voor komend seizoen nog meehelpen de selectie samen te stellen. Het was af en toe topsport; doorzetten en een les in weerbaarheid en veerkracht. Maar samen met alle vrijwilligers hebben we het vrouwenvoetbal voor de regio behouden en op de kaart gezet.”

Cees Roozemond, algemeen directeur van sc Heerenveen, is blij dat sc Heerenveen Vrouwen binnen de organisatie komt. „Stichting Vrouwenvoetbal Noord Nederland heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en ervoor gezorgd dat het vrouwenvoetbal in het Noorden op de kaart is blijven staan. Hiervoor verdienen de betrokken vrijwilligers alle credits.”

Marleen Molenaar: procesbegeleider

Marleen Molenaar - voormalig speler van het Nederlands elftal en manager van AZ en Ajax Vrouwen – zal met haar kennis en ervaring de transitie vanuit sc Heerenveen gaan begeleiden. Molenaar: „Sc Heerenveen Vrouwen is al vanaf de oprichting in 2007 onderdeel van de Vrouwen Eredivisie. Het is fantastisch dat dit zo blijft en dat de vrouwen volledig onderdeel worden van de club. Er liggen nog veel kansen voor het vrouwenvoetbal. Zowel op het gebied van talentontwikkeling en commercie als op het aanspreken van een nieuwe doelgroep. Deze integratie is een mooie stap richting verdere professionalisering.”

„Het is heel mooi dat het vrouwenvoetbal onder de vlag van sc Heerenveen de volgende fase in z’n ontwikkeling gaat meemaken”, zo meent Roozemond. „Als club hebben wij de stichting in de afgelopen jaren met een financiële bijdrage ondersteund. Net als bij de mannen willen we ook bijdragen aan de talentontwikkeling en ambities van de voetballende meisjes en vrouwen. Met een goede visie voor de lange termijn geloven wij dat er verdere groei op een financieel verantwoorde wijze mogelijk is.”

Nieuws

menu