Hoe Heerenveen in 1990, als eerste Friese voetbalclub ooit, naar de eredivisie promoveerde: een sprookje dat werkelijkheid werd

In 1990 promoveert Heerenveen, als eerste Friese voetbalclub ooit, naar de eredivisie. Dat kan helemaal niet. In deel 9 van de Canon van het Friese voetbal: de wonderlijke reis naar de eredivisie.

Het Abe Lenstrastadion, 30 mei 1990. Door een 2-0 thuisoverwinning in de finale van de nacompetitie promoveert sc Heerenveen voor het eerst in de historie van de club naar de eredivisie. Stanley MacDonald (2) feliciteert trainer Fritz Korbach, die ondertussen door Lubbe van Dijk (links) en Richard Goulooze op de schouders is genomen. Rechts aanvoerder Pieter Bijl.

Het Abe Lenstrastadion, 30 mei 1990. Door een 2-0 thuisoverwinning in de finale van de nacompetitie promoveert sc Heerenveen voor het eerst in de historie van de club naar de eredivisie. Stanley MacDonald (2) feliciteert trainer Fritz Korbach, die ondertussen door Lubbe van Dijk (links) en Richard Goulooze op de schouders is genomen. Rechts aanvoerder Pieter Bijl. Foto: ANP

Op de ochtend van woensdag 7 juni 1989 wordt in Heerenveen alles in gereedheid gebracht voor de tweede wedstrijd van de nacompetitie - uit tegen NEC - als er vanuit Suriname steeds meer verhalen en berichten doorsijpelen over een vliegtuigongeval waarbij mogelijk ook het Kleurrijk Elftal, een voornamelijk Amsterdams team van merendeels Surinaamse voetballers, betrokken is. Als de vrees bewaarheid wordt en de enorme omvang van de crash op Luchthaven Zanderij zich laat aftekenen - de SLM-ramp is de grootste vliegtuigramp in de naoorlogse geschiedenis van het professionele voetbal - trekt er een grauwsluier over het Friese Haagje.

Nieuws

menu