Degradatie? Door de komst van een nieuw voetbalmodel is het voor clubs in het rechter rijtje nu extra oppassen. Lees hier hoe dat zit en welk plan van de KNVB daarachter zit

In alle hoeken en gaten van Fryslân rolt de bal komend weekeinde weer in competitieverband. Voor de clubs die doorgaans in het ‘rechterrijtje’ bivakkeren is het extra oppassen geblazen, want door de invoering van een nieuwe voetbalpiramide in het het seizoen 2024-2025 geldt een versterkte degradatieregeling.

1 juni 2019. Simon Smink van NOK wordt getroost door zijn dochters Elisa en Marrit nadat het eerste elftal van de club uit Nijemirdum en Oudemirdum is gedegradeerd uit de derde klasse. Dit jaar zullen door de invoering van een nieuw voetbalmodel in het seizoen 2024-2025 en annex daaraan de versterkte degradatieregeling extra veel clubs en extra veel spelers eenzelfde teleurstelling voelen als Smink destijds.

1 juni 2019. Simon Smink van NOK wordt getroost door zijn dochters Elisa en Marrit nadat het eerste elftal van de club uit Nijemirdum en Oudemirdum is gedegradeerd uit de derde klasse. Dit jaar zullen door de invoering van een nieuw voetbalmodel in het seizoen 2024-2025 en annex daaraan de versterkte degradatieregeling extra veel clubs en extra veel spelers eenzelfde teleurstelling voelen als Smink destijds. Foto: Simon Bleeker

De voetbalbond KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 naar acht eerste klassen in Nederland, zestien tweede klassen en 32 poules met derdeklassers. Het aantal poules in de vierde en vijfde klasse ligt nog niet vast, maar zeker is wel dat versterkte degradatie en een verzwakte promotieregeling (alleen de kampioen promoveert sowieso) de enige manier is om de piramide op orde te krijgen. Om te voorkomen dat er sprake is van een te groot aantal degradanten vindt de versterkte degradatie (en ook de verzwakte promotie) plaats over twee seizoenen.

Nieuws

menu