Dico Dik moet nog ervaren hoe de hazen lopen, maar heeft als nieuwe trainer wel een warm gevoel bij LDODK

Dico Dik krijgt zaterdag zijn vuurdoop in Fryslân als trainer/coach van LDODK in de vooruit gespeelde derby van de veldcompetitie tegen DOS’46 uit Nijeveen. De opvolger van Henk Jan Mulder, die het liever niet over zichzelf heeft, is klaar voor een nieuw avontuur.

Dico Dik, de nieuwe trainer van korfbalclub LDODK, heeft het zichtbaar naar de zin tijdens de training met Marlou Kuiper, Erwin en André Zwart (vanaf links).

Dico Dik, de nieuwe trainer van korfbalclub LDODK, heeft het zichtbaar naar de zin tijdens de training met Marlou Kuiper, Erwin en André Zwart (vanaf links). Foto: Rens Hooyenga

Hij was wel de laatste die er rekening mee had gehouden dat zijn terugkeer in de korfbalsport zou impliceren dat hij daarvoor veertien uur in de week in de auto onderweg zou zijn. Maar de uit Wormer afkomstige nieuwe hoofdtrainer/coach van LDODK heeft het er graag voor over. Want met de steunkleur groen en het warme gevoel in Fryslân is de 52-jarige Dik klaar voor het nieuwe avontuur, dat voor de Gorredijkster formatie zaterdag al gaat beginnen in de veldcompetitie tegen DOS’46.

Team trouw gebleven

De uit Wormer getogen Dik is eigenlijk al zijn hele korfballeven actief in Noord-Holland. En in het bijzonder bij Groen Geel, met een paar kortstondige uitstapjes als trainer bij KZ en ZKV in de Zaanstreek. Maar altijd weer keerde hij terug op de oude, vertrouwde nest. ,,We woonden praktisch op het complex en ik ben met korfbal opgegroeid. Mijn vader en broer korfbalden en zo rol je erin”, zegt Dik, in het dagelijks leven IT-manager, die zeven jaar deel uitmaakte van de hoofdmacht.

,,Ik heb er tot drie keer toe over gedacht om een stap hogerop te maken. Maar we spreken dan wel van dertig jaar geleden en toen was het niet zo gemakkelijk om van de ene club naar de andere te hoppen. Dus ik bleef mijn team en club trouw en daar heb ik geen spijt van gehad”, zegt Dik. ,,In 2014 ben ik gevraagd door KZ en daar heb ik een jaartje gezeten, samen met Chris Kaper. Daar is ook mijn interesse voor de Korfbal League ontstaan.”

Proces afmaken

Desondanks keert hij na één seizoen terug bij Groen Geel om het proces af te maken dat hij in 2010 als lid van de technische commissie met andere jeugdtrainers is gestart. Met als uiteindelijke doel toe te treden tot de League. ,,Het was een drietrapsraket en het eerste doel was de beste en leukste jeugdafdeling op te bouwen. Op het hoogtepunt van het proces hadden we tien jeugdinternationals, werd de A1 kampioen in de zaal en op het veld en ook de A2 en de B1 werden kampioen.”

De tweede stap was om ook het vlaggenschip van Groen Geel naar een hoger plan te brengen en dat ging sneller dan verwacht. ,,We wilden vanuit de overgangsklasse naar de hoofdklasse en het jaar erop werden we meteen kampioen. We hadden drie jaar uitgetrokken voor promotie naar de League en ook dat ging sneller dan verwacht.” Zo verhuist Dik medio 2019 met zijn ploeg naar het korfbalwalhalla. ,,Met de promotie was het proces afgerond, maar ik wilde het natuurlijk ook wel zelf meemaken.”

Na dat jaar komt Dico Dik tot de conclusie, dat het tijd is om terug te treden als trainer/coach van Groen Geel. ,,Er waren spelers met wie ik als trainer en coach al tien jaar had gewerkt. Die spelers weten precies hoe alles werkt, maar ze hebben ook andere ideeën en inzichten nodig om over het spelletje te gaan nadenken”, vindt Dik, die zelf ook toe was aan iets anders. ,,Ik had tien jaar lang het hele proces begeleid en er al mijn vrije tijd en passie aan besteed. Het was goed om even niks te hebben. Ik vond het heerlijk, al die vrije tijd.”

Gorredijk

Maar na een half jaar betrekkelijke rust begint het toch weer te kriebelen bij Dik, die zich voorzichtig oriënteert op de trainersmarkt. ,,Welke club past bij mij en wat is reëel voor mij? Ook wat betreft de afstand. En dan denk je aan een reistijd van drie kwartier. En niet om vier keer in de week heen en weer te rijden naar Gorredijk”, bekent de trainer/coach, die in april een telefoontje kreeg van Jan Sjoerd Pool, bestuurslid tc die hij kent uit het ‘wereldje’.

,,We zijn daarna heel snel in gesprek geraakt en ik was eigenlijk verbaasd door het enthousiasme dat hij uitstraalde. En dat raakte me”, zegt Dik, die op zijn beurt Pool en voorzitter Gouke de Vries uitnodigt in Wormer. ,,We hebben een keer de rollen omgedraaid. Ik heb een presentatie gedaan van hoe ik de club LDODK zag en daar kwam een aantal vragen uit voort. En die hebben ze beantwoord. Dat gaf een goed gevoel. Voor beide partijen.”

Gevoel is goed

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is al enige tijd bezig en binnenkort staat het eerste competitieduel op het veld op de rol. ,,Ik heb aan het einde van het seizoen een paar trainingen gedaan om aan elkaar te wennen. We zijn nu drie weken onderweg. Het gevoel is goed en dat moet ook.” Verwacht van Dico Dik geen Louis van Gaal-achtige uitspraken, dat het heel vanzelfsprekend is dat LDODK bij hem terecht is gekomen. ,,Dat zal moeten blijken.”

Hij bekent ook niet graag over zichzelf te praten, maar liever over het teamgebeuren. ,,Ik ben momenteel een van de tien coaches in de Korfbal League, maar daar hecht ik niet zoveel waarde aan. Het is een fantastisch proces om spelers en een team te begeleiden en dat staat voor mij bovenaan. Het niveau is minder belangrijk voor mij. Dat is geen issue”, zegt Dik, die natuurlijk wel wil presteren. ,,Ik ben nieuw bij de club en er komt veel op je af. En daarnaast probeer je natuurlijk het maximale uit de ploeg halen.”

Veel geheimen kent de selectie van LDODK niet voor Dik en assistent Robert Luttik (,,Ik wist niet dat hij beschikbaar was”), met wie hij eerder vier seizoenen samenwerkte bij Groen Geel. ,,Ik heb in het verleden al wel analyses gemaakt en dat klopt aardig. Maar als je iets weet over de spelers, dan weet je nog niets over de mens achter die speler, dus je zult veel moeten praten”, zegt Dik. ,,Hoe wij er als staf instaan is redelijk omlijnd, maar we moeten elkaar goed in de ogen kijken. Voordat het binnen de lijnen opgepakt wordt zoals wij graag willen, zal er heel wat gepraat moeten worden over de organisatie en de taken. Want ze zullen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun acties en gedrag in het veld.”

Jeugd integreren

LDODK droomt al jaren van een finale in de zaal, maar de club heeft geen eisenpakket bij de nieuwe technische staf neergelegd. ,,Ze hebben niet gezegd: we eisen dit of dat. De club heeft een ervaren spelersgroep en wil graag dat we talentvolle jeugd gaan integreren met de oudere spelers. Ik werk graag met jeugd en heb daar ervaring mee. Ik hoop de jeugd mee te nemen in dat proces, want de club wil naar de top; dat willen we allemaal.”

Dus is de start van de veldcompetitie een eerste aanzet om het proces in gang te zetten. ,,Het veld is belangrijk om wedstrijden onder weerstand te kunnen spelen. Niet om kampioen te worden. We gaan de wedstrijden in om te winnen, maar het gaat uiteindelijk om de prestaties in de zaal.” Dat was bij Groen Geel niet anders, zegt Dik. ,,Ik moet hier nog ervaren hoe de hazen lopen, maar heb een warm gevoel bij LDODK. Het is een redelijk rustige club, maar als we drie keer op rij verliezen, dan komt er ook geluid. Ik houd van de Friese nuchterheid, al mag het wat mij betreft af en toe best wat losser.”

Luttik gaat Dik bij LDODK assisteren

Voor LDODK gaat de veldcompetitie vanmiddag beginnen met de derby tegen DOS’46 uit Nijeveen. De vuurdoop voor trainer/coach Dik en assistent Luttik. Het duo zal elke dag en vier dagen in de week 320 kilometer moeten afleggen tussen Wormer en Gorredijk. ,,Dan kunnen we op de terugreis evalueren, en als we thuis zijn is het hoofd wel leeg. Maar 24 uur bezig zijn met het korfbal is heel normaal.” Het duel is een week eerder dan de officiële start van de veldcompetitie in verband met het EK, dat eind oktober in Antwerpen wordt gespeeld. Namens LDODK maakt Femke Faber deel uit van TeamNL, dat opgaat voor de achtste titel in acht gespeelde EK’s.


Selectie LDODK seizoen 2021-2022: Marlou Kuiper, Marloes Frieswijk, Femke Faber, Annick Koning, Rixt Bouma, Erwin Zwart, Ran Faber, André Zwart, Julian Frieswijk, Wessel Bergsma, Marvin Piepers en Stefan ten Hoeve. Nieuw: Marjolein Kroon (was gestopt), Jetze de Jong (Quick’21) en Rien van der Laan (Havic), Nynke Bouma, Mirthe van Houten, Kristien Wijma, Hessel Waninge, Timo Wever en Andries Ensing (eigen jeugd, waarvan aantal nog naar derde team gaat). Vertrokken: Diana van der Vorst (gestopt), Eline Haan (gestopt), Femke Bouma (Drachten), Charlotte de Jong (gestopt), Christian Dekkers (DOS’46), Patrick Hindriks (Nic.), Gerben Boonstra (Nic.) en Jurjen Bosma (gestopt).