'Dieseltje' Wisse Broekstra raakt op stoom in IJlst en springt als junior verder dan alle senioren tijdens het fierljeppen

Het gebeurt niet vaak dat een junior de senioren klopt bij het fierljeppen. Des te leuker als het wel eens gebeurt. De zege van junior Wisse Broekstra woensdag in IJlst was daarom een mooie afsluiter van een avond fierljeppen onder prachtige weersomstandigheden.

Onder het toeziend oog van bijna honderd toeschouwers in IJlst viert Wisse Broekstra uit Tzummarum zijn overwinning.

Onder het toeziend oog van bijna honderd toeschouwers in IJlst viert Wisse Broekstra uit Tzummarum zijn overwinning. Foto: Henk Jan Dijks

Met een afstand van 20,06 meter sprong hij precies één centimeter verder dan Sytse Bokma uit Hindeloopen, klassementsleider in de topklasse. Het betekende voor de zeventienjarige ljepper uit Tzummarum tevens een schansrecord.

En dat geeft vertrouwen. ,,Ik zat er lekker in vandaag”, erkende de jongeling. ,,Ik ben wel eens wat wisselvallig en dat probeer ik eruit te krijgen. Maar als het loopt, dan komen die afstanden wel.”

En dit was zo’n avond waarop het Broekstra ogenschijnlijk makkelijk afging. De klassementsleider bij de junioren, die een persoonlijk record van 20,72 op zijn naam heeft staan, sprong gisteren met 20,06 zijn verste afstand van het seizoen. ,,Maar het is niet dat ik daarmee bezig ben”, zei de Tzummarumer. ,,Als ik dat doe, begin ik te klauwen en te rammen. Dan wil het niet. Ik let vooral op mijn insprong en die was goed.”

Dieseltje

Hij moest wat op gang komen dit seizoen. ,,Ik ben een dieseltje”, klonk het met een glimlach. ,,Liever sta ik er vanaf het begin, maar het is beter om in de tweede helft van het seizoen in vorm te raken dan helemaal niet. Want in de tweede helft worden de prijzen verdeeld.”

Was dit een Fries kampioenschap geweest, dan had Broekstra zomaar een zilveren pols aan deze avond over kunnen houden. ,,Ja, zoiets kun je beter voor zo’n moment bewaren”, klonk het opnieuw lachend. ,,Maar misschien lukt het mij nog een tweede keer.”

Broekstra ging met de dagzege aan de haal, terwijl Bokma met zijn derde dagzege van het seizoen in de topklasse zijn koppositie in het klassement verstevigde. Hij bleef Ysbrand Galama (19,50) uit It Heidenskip en Bauke de Jong (19,39) uit Parrega voor. Laatstgenoemde promoveerde met zijn optreden van gisteren wel van de overgangsklasse naar de topklasse.

Vierde dagzege

Bij de dames keert Marrit van der Wal uit It Heidenskip terug in de topklasse. In IJlst greep Sigrid Bokma de kans op de eindzege en dat deed ze met haar vijfde en laatste sprong van de avond. Het werd zo een mooie avond voor Bokma’s uit Hindeloopen. Haar 14,61 in de finale bleek genoeg om Maureen Poiesz uit Sneek te verwijzen naar plek twee. Bij de meisjes ging de zege naar Inger Haanstra uit It Heidenskip. Het was alweer haar vierde zege van het seizoen.

Bij de jongens stevende Douwe Abma uit Hommerts lang op de zege af, maar werd in de laatste finaleronde alsnog afgetroefd door Germ Terpstra uit Tzum. Zo keerden niet alleen de freulekaatsers met een overwinning terug in Tzum.


Uitslagen. Heren topklasse: 1. Sytse Bokma (Hindeloopen) 20,05 meter, 2. Ysbrand Galama (It Heidenskip) 19,50, 3. Bauke de jong (Parrega) 19,39. Junioren: 1. Wisse Broekstra (Tzummarum) 20,06, 2. Rutger Haanstra (It Heidenskip) 18,10, 3. Minne Smit (Winsum) 17,89. Jongens: 1. Germ Terpstra (Tzum) 17,19, 2. Douwe Abma (Hommerts) 16,21, 3. Arend Veenstra (Surhuizum) 15,70. Dames: 1. Sigrid Bokma (Hindeloopen) 14,61, 2. Maureen Poeisz (14,57), 3. Tirza Boschma (Sneek) 14,18. Meisjes: 1. Inger Haanstra (It Heidenskip), 2. Lisse van der Knaap (IJlst), 3. Hanneke Westert (Sneek) 14,17.