Dirk Wijnalda wint triatlon Frysman na lijdensweg

Na een triatlon van bijna negen uur was het zaterdag Dirk Wijnalda die, hand in hand met zijn zoontjes, als eerste over de finish kwam en zo de Frysman won. Hij verbeterde ook nog het parkoersrecord, maar had onderweg vreselijk afgezien.

De deelnemers aan de Frysman-triatlon begonnen zaterdag in alle vroegte aan de 3,8 kilometer zwemmen in het IJsselmeer. Daarna volgde nog 180 kilometer fietsen en het lopen van een marathon. Foto: Simon Bleeker

De deelnemers aan de Frysman-triatlon begonnen zaterdag in alle vroegte aan de 3,8 kilometer zwemmen in het IJsselmeer. Daarna volgde nog 180 kilometer fietsen en het lopen van een marathon. Foto: Simon Bleeker

Het was een prachtig moment voor Dirk Wijnalda en zeker ook voor zijn beide zoontjes. Terwijl de 45-jarige triatleet zijn laatste meters naar de eindstreep liep, betraden de jochies het parkoers, pakten ze hun vader bij de hand om daarna gezamenlijk onder de finishboog door te lopen. ,,Heel mooi dat het hier zo kan”, zei Wijnalda na afloop. ,,Het mag bij lang niet iedere wedstrijd, maar hier gelukkig wel. Zij waren enorm blij en het zijn mijn twee grootste supporters. Ik vind het leuk dat zij ook zo enthousiast zijn.”

De golven waren hoog en de stroming sterk. Het was bizar. Ik kreeg veel water binnen en had grote moeite met ademen

Maar ook de toeschouwers langs de kant gaven Wijnalda een warm onthaal. De in Bolsward geboren, maar in Bunnik woonachtige triatleet verbeterde het parkoersrecord van Stefan van der Pal uit 2017 (8.56,03). Wijnalda voltooide de 3,8 kilometer zwemmen, de 180 kilometer fietsen en het lopen van een marathon in 8.53,11. ,,Dat is mooi, maar ik ben vooral blij dat ik het gehaald heb”, bekende Wijnalda, terwijl hij een warmtedeken om zijn schouders geslagen kreeg. ,,Want de omstandigheden waren de hele dag loodzwaar. Het was een lijdensweg.”

Kramp in been

Toen de 175 deelnemers aan de Frysman ‘s ochtends in alle vroegte in het IJsselmeer sprongen voor het eerste onderdeel, kreeg Wijnalda het direct zwaar. ,,Ik heb vaak genoeg in buitenwater gezwommen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. De golven waren hoog en de stroming sterk. Het was bizar en het duurde wel even voordat ik een goed ritme te pakken had. In het begin kreeg ik veel te veel water binnen, was ik duizelig en had ik moeite met ademen.”

Wijnalda koos er daarna voor om in een constant tempo door te zwemmen en niet te letten op zijn tijd. De oud-Bolswarder kwam als vijfde uit het water. Daarna was het tijd om vier ronden van 45 kilometer door het glooiende landschap van Gaasterland te fietsen. ,,Door de harde wind was ook dat een flinke uitdaging”, blikte Wijnalda terug. ,,Maar ik had de koplopers snel achterhaald en kon met ze meefietsen. Jammer was alleen wel dat in de laatste ronde de kramp in mijn been schoot, mijn concentratie daardoor minder was en ik de verkeerde kant op fietste.”

In de achtervolging

Daardoor moest Wijnalda in de achtervolging op de Belgische koploper Dirk Baelus, die er op de fiets solo vandoor was gegaan, en de nummer twee in de wedstrijd Michel Besseling. Wijnalda raakte niet in paniek en begon aan een inhaalrace tijdens het lopen van de marathon. ,,Ik wilde niets forceren, maar wel een tempo lopen waarmee ik tijd terug kon pakken. Dat lukte en gelukkig bleef de kramp ook weg. Twee ronden voor het einde lag ik ineens op kop. Daarna was het een kwestie van uitlopen en vooral geen gekke dingen doen.”

De winnaars van de Frysman 2019 bij de mannen: v.l.n.r. Dirk Baelus (2), Dirk Wijnalda (1) Michel Besseling (3) pic.twitter.com/qJxw0maZzm

— Frysman (@FrysmanTri) July 8, 2019

Dus koos Wijnalda ervoor om niet te lange passen te maken en goed te blijven eten en drinken. ,,Al voelde ik dat ik dicht tegen kramp aanzat en ook mijn liezen voelden niet heel goed meer. Gelukkig hield ik het vol en kom ik hier in een mooie tijd over de finish. Al had ik van tevoren zelf ingezet op acht en een half uur. Maar ja, toen wist ik nog niet van de hoge golven en de harde wind.”

Wijnalda, meervoudig Nederlands kampioen op de lange afstand en ook in Europees opzicht succesvol, maakte zijn debuut in de vijfde editie van de Frysman. ,,Ik wilde graag eens meedoen aan deze triatlon en helemaal omdat dit de vijfde keer is. De afgelopen jaren paste deze wedstrijd alleen telkens niet in mijn schema. Ik wilde hier graag winnen en zou wel teleurgesteld zijn geweest als dat niet was gelukt. Maar het moet altijd eerst gebeuren en je kunt in bijna negen uur van alles tegenkomen. Je moet ook een goede dag hebben.”

Triatlons

Die had Wijnalda zaterdag duidelijk wel. De komende twee weken staan voor de ex-Bolswarder in het teken van herstel en daarna gaat het vizier op het Nederlands kampioenschap triatlon in Almere, dat in september plaatsvindt. ,,Hopelijk gaat het dan wat gemakkelijker dan vandaag”, aldus de routinier, die al zo’n vijftig triatlons heeft volbracht. ,,Vorig jaar pakte ik daar de nationale titel en dat is nu opnieuw mijn doel.”

Tot die tijd doet Wijnalda niet meer mee aan hele triatlons. ,,Twee of drie weken van tevoren start ik nog wel in een kortere wedstrijd, maar dat is om snelheid op te bouwen. In de weken daarvoor is het vooral een kwestie van trainen om zo een goede basis neer te leggen voor het NK. En dan nog blijft het natuurlijk hopen dat je weer een goede dag hebt.”

Silvia Brouwer toonde op Ameland aan over enorme vechtlust te beschikken, maar ze liep de nationale titel op het Nederlands kampioenschap cross triatlon mis door een verkeerde tactische keuze https://t.co/QrBtpfvXEP

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) September 10, 2018

Achter Wijnalda finishte Baelus op vijf minuten als tweede en completeerde Besseling (Amersfoort) het erepodium. Tiedo Tinga uit Bolsward pakte de vierde plaats. Hij finishte in 9.30,41. Jort van Zutphen (Weidum) en Roelof de Roos (Leeuwarden) eindigden als zesde en zevende. Carla van Rooijen (Uithoorn) was de snelste dame. Zij kwam na 10.29,05 over de eindstreep op het Reaklif.

Nieuws

Meest gelezen