Dit artikel is vandaag gratis

Oude rekeningen worden vereffend, voor het eerst in drie jaar de nul en een mislukte vrije trap die het doel in waait. Dit gebeurde er allemaal op de Friese voetbalvelden op 24 en 25 september

Spelmomen uit het duel Olyphia – VWC (4-0). Foto: Jilmer Postma

Daar zijn we weer! Niet alleen het competitievoetbal keerde dit weekeinde terug in Fryslân, maar ook onze verslaggevers maakten hun rentree langs de lijn. Met dank aan alle vrijwillige clubreporters gaan we dit seizoen weer proberen u op de hoogte te houden van wat er zich zoal afspeelde tussen (en soms buiten) de lijnen. Een fijn seizoen gewenst!

Het seizoen kon niet slechter beginnen voor Harkemase Boys in de derde divisie. Drie doelpunten voor, maar ook acht tegen. Dat betekende na drie duels nog nul punten, terwijl de Harkiten al twee thuiswedstrijden speelden. Dat moest anders, wisten ze bij De Boys. En kennelijk is er onderling gesproken, want sinds de laatste nederlaag op 3 september (1-2 tegen ACV) incasseerde Harkemase Boys in de vier competitieduels die volgden geen enkele tegentreffer meer. Goed voor 8 punten, met het punt van zaterdag tegen DVS’33 (0-0). En dat terwijl het 45 minuten met tien man moest spelen na een rode kaart voor Jari Slort. Diep in blessuretijd viel dan toch de 1-0 via Max de Jong, maar de grensrechter stak er een stokje voor. Discutabel, maar geen VAR en dus afgekeurd. Daardoor is het nog steeds wachten op de eerste thuiszege en worden overwinningen, ook in de KNVB-beker, vooral buiten de eigen Bosk behaald.

Perspectief

Je beste wedstrijd van het seizoen spelen, maar dan wel met 4-0 verliezen. Dat komt op het eerste gezicht wat vreemd over. Of was Genemuiden zo goed geweest? ,,We scoren moeilijk, dat bleek nu wel weer. We hadden na een half uur op 2 of 3-0 moeten staan. Dat erkende Genemuiden-trainer René van der Weij ook”, zei Buitenpost-trainer Willem Brouwer in het clubverslag op de website van Buitenpost. De Friezen staan in de vierde divisie B (vroeger hoofdklasse) op een voorlaatste plek met vier punten uit vijf duels. ,,Tegen een heel goede ploeg hebben we prima meegedaan. Dat biedt perspectief voor de volgende wedstrijden.”

Als een vis in het water

Een nieuw affiche in de eerste klasse. Het kan allemaal sinds de zondagsclubs horizontaal overstappen naar de zaterdag. En dus was het zaterdag Drachtster Boys versus FVC, voor het eerst in competitieverband. De Leeuwarders debuteren weliswaar niet op de zaterdag, want de vorige seizoenen was er al een team actief in de vijfde klasse. Journalist Lars Goerres reisde af naar het Drachtster Bos en zag oude bekenden actief op een nieuwe dag. Want tot voor kort werkte Robin Hollander (29) iedere zaterdag van tien tot zeven in de viszaak die hij samen met zijn broer in Leeuwarden runt. Nu moet hij tussendoor ook nog presteren als spits van FVC, dat deze zomer de voetbalzondag vaarwel zei. Het leverde bij de ouverture tegen Drachtster Boys een doelpunt voor Hollander en meteen een zege voor FVC op (1-3).

Kilometers

Nog een club waar de spelersbus een etmaal eerder in actie komt. Helemaal verstopt in de eerste klasse E zit vv Heerenveen als enige Friese ploeg. Ook zij maakten in juli de horizontale overstap naar de zaterdag, maar kenden een iets minder debuut dat voormalig klassegenoot FVC. Op bezoek bij ASV Dronten werd ondanks een prettige busrit met 2-0 verloren. De bus gaat dit seizoen nog genoeg kilometers maken van Fryslân naar Flevoland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Late treffers

Speelronde 1 in de tweede klasse K stond in het teken van de late doelpunten. In elke wedstrijd waarin werd gescoord, viel een treffer in minuut 89 of later. Het enige duel waarin geen doelpunt viel, was een herhaling van de kampioensstrijd van vorig seizoen in de derde klasse A. Toen trok Sneek Wit Zwart aan het langste eind, iets wat ze twee weken geleden in de onderlinge bekerconfrontatie ook al deden (5-0). Zaterdag lagen de zaken anders, zeker toen Arton Musliu al voor rust tegen een tweede gele (en dus rode) kaart aanliep. Workum, dat vorig seizoen via de nacompetitie promoveerde, slaagde er vervolgens niet in de code van de Sneker kluis te kraken: 0-0.

Revanche

In de tweede klasse L vinden we drie Friese ploegen terug. Be Quick Dokkum en SV Oosterwolde begonnen het seizoen met een nederlaag, maar Kollum haalde meteen flink uit op bezoek bij Zuidhorn. Het won met 0-4 en kent zodoende een vliegende start. Mooi voor de oranjehemden, die na een spannende titelstrijd vorig jaar uiteindelijk overal naast grepen. Mede door een dure thuisnederlaag tegen hetzelfde Zuidhorn (1-3). Dan voelt een zege als deze van zaterdag misschien nog niet iets lekkerder.

Zwevend naar geluk

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Lourens van der Pol van SDS! In het met 2-0 gewonnen thuisduel tegen streekgenoot Scharnegoutum’70 in de derde klasse A had Van der Pol iets schitterends in gedachten. Een vleugje Beb Bakhuys, een vleugje Robin van Persie. Enig verschil is dat de inzet van de SDS’er geen doel trof. Het was - achteraf gezien - ook niet nodig om de drie punten binnen te halen. Maar toch. Het plaatje is er niet minder fraai om.

Veelbelovend

Liefst vijf van de zeven duels in de derde klasse B eindigden in een overwinning voor de bezoekende ploeg. Zo ook in Berltsum, waar debutant in de derde klasse Kootstertille met 2-5 wist te winnen van een gelouterde derdeklasser in SC Berlikum. Het elfde opeenvolgende seizoen in de derde klasse kende voor de oranjehemden een valse start. Voor De Tille is een dergelijke start veelbelovend te noemen. Dat gold ook voor ODV, vorig jaar te sterk voor Kootstertille in de kampioensstrijd in 4B. Op bezoek bij Rottevalle werd het 1-4. Beide promovendi staan net als vorig seizoen weer samen aan kop en lijken dus een aanwinst te zijn voor de derde klasse.

Sterkte, Mark!

Wie wel eens bij de club komt of is geweest, weet precies over wie het gaat. Want hij hoort namelijk net zo bij Delfstrahuizen als het witte shirt met zwarte broek. Alles bij de club is zo ingericht dat Mark Thibaudier er met zijn rolstoel probleemloos zijn taken kan vervullen. Nu hij er door privéomstandigheden eventjes niet bij kan zijn, betekent het niet dat ze bij de vierdeklasser niet aan hem denken. Na afloop van het met 3-1 gewonnen duel tegen TOP’63 (4A) wensten zijn spelers van het eerste elftal hem veel sterkte. Dat deden de bezoekers uit Oppenhuizen ook. Dan kunnen en willen wij niet achterblijven. Sterkte, Mark!

Spektakel

Na de eerste 90 minuten van het seizoen wordt het lastig voor Ropta Boys om het thuisduel met Ternaard nog te overtreffen. Want wat een spektakel kregen de bezoekers van sportpark De Fiver in Oosternijkerk te zien. Doelpunten, overtredingen, weergaloze acties en rode kaarten. Het kon niet op. Dat de wedstrijd in 5-3 eindigde, was voor de thuisploeg nog het belangrijkst. Een prima start in de vierde klasse B voor de degradant van het vorige seizoen.

Wanordelijkheden

Een mooie opener van het seizoen moest het worden in Waskemeer, met de derby tussen de plaatselijke vv en SV Haulerwijk. Maar een uitslag kwam er niet. Het duel werd bij een 0-1 voorsprong voor de bezoekers gestaakt ‘wegens wanordelijkheden’, zo was de lezing van de KNVB. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, maar dergelijke voorvallen krijgen vaak wel een staartje. In de vierde klasse D zit nog één andere Friese club en dat is RWF uit Frieschepalen. Zij maakten wel de volle 90 minuten vol en hoe! Ze wonnen met 1-6 op bezoek bij Wildervank.

Debuut

LSC 1890 op zaterdagmiddag? Dat was tot voor kort alleen voor de jeugdteams van de Sneker club weggelegd. Maar waar er de laatste jaren veel clubs horizontaal zijn overgestapt, daar probeert LSC 1890 het op een andere manier. De zondag is nog te populair om te verlaten, maar de ogen sluiten voor de trend in het amateurvoetbal doen ze er ook niet. Dus debuteren de Snekers dit seizoen met een zaterdagteam in de standaardklasse. In 5A opende (jong) LSC het bal in eigen huis tegen degradant NOK, dat met een 0-2 zege huiswaarts keerde.

Telraam

Het telraam mocht mee in de vijfde klasse B. Liefst 37 doelpunten vielen er te noteren, verdeeld over zes duels. Dat is dus gemiddeld meer dan zes doelpunten per wedstrijd. Het waren allemaal dikke uitslagen, waarbij in het duel tussen VCR en WWS (4-2) nog de meeste spanning zat.

Nu al beter dan vorig seizoen

Twee laagvliegers van het vorige seizoen troffen elkaar meteen op de eerste speeldag in 5C. TFS eindigde het vorige seizoen op een laatste plaats met 1 punt, Jistrum op een tiende plaats met elf punten. Maar waar de ploeg uit Drachtstercompagnie vorig seizoen een heel jaar tevergeefs wachtte op de eerste zege, daar heeft TFS hem dus nu na 1 speelronde al te pakken. Voor Jistrum was de nederlaag een klein smetje op een verder feestelijke dag. De lederhose werd uit de kast getrokken en de nederlaag werd snel vergeten.

Uitzicht

Slechts één Friese eersteklasser op de zondag. Het is echt waar. Na de horizontale overstap van FVC en Heerenveen is alleen Jubbega nog over op de zondag en ze zijn daarmee het beste zondagteam van Fryslân. Dit feit zette het kracht bij middels een 0-3 uitzege op Rolder Boys. Jubbega kende met Koen Steg, die in de zomer overkwam van ACV uit Assen, een scorende debutant. Voor de thuisploeg viel er verder weinig te genieten, behalve dan het uitzicht op het eigen mooie sportpark.

Droomstart

Een honderd procent score voor alle vier Friese clubs in de tweede klasse J. Zowel LSC 1890, Sint Annaparochie, Drachten als Oldeholtpade wist te winnen. Laatstgenoemde debuteerde in de tweede klasse met een 1-0 zege op VENO, dat vorig jaar als vijfde eindigde op dit niveau. Hilco Krikke was na afloop de gevierde man. Zijn doelpunt was genoeg voor een droomstart van ‘Olpae’.

Drie keer is scheepsrecht

Al voor de derde (!) keer dit seizoen stonden FC Oldemarkt en Trinitas tegenover elkaar. Dat klinkt gek in speelronde 1, maar eind augustus oefenden beide ploegen al tegen elkaar in de voorbereiding, gevolgd door een bekerwedstrijd. Beide keren stapten de Friezen als winnaar van het veld, maar zondag niet. Drie keer is scheepsrecht voor de Overijsselse formatie, dat met 3-2 zegevierde. Bij Trinitas zouden ze dolgraag de eerdere twee overwinningen inruilen voor een driepunter in de competitie (3A), maar dat zit er helaas niet voor ze in. Misschien levert confrontatie vier op 5 februari 2023 wel punten op.

Frustrerende middag

De nummers 1 en 2 van het vorige seizoen in de vierde klasse B stonden zondag meteen weer tegenover elkaar in de derde klasse B, waar kampioen MKV’29 het opnam tegen Bakkeveen. Het werd een frustrerende middag voor de Leeuwarders, die een sterk collectief tegenover zich zagen staan. Het eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

Huis bouwen

Na zeven vette jaren moest s.v. Olyphia in de zomer van 2019 afscheid nemen van de tweede klasse en werd de weg omlaag ingezet. De Noordwoldigers zijn echter vast van plan om na de degradatie vorig seizoen naar de vierde klasse een nieuw, jong en succesvol ‘huis’ te bouwen. Een eerste aanblik van dat ‘nieuwe’ Olyphia bood de ploeg van trainer Frans Nijeholt – ook al nieuw – zondagmiddag in eigen huis, waar het VWC uit Munnekeburen/Scherpenzeel met een 4-1 nederlaag naar huis stuurde. Wat die winst waard is, moet trouwens nog blijken. Journalist Edward Jorna sprak met beide kampen en dat leverde het volgende verhaal op.

Waaien

Er waren dit weekeinde opvallend weinig doelpunten op video vastgelegd. Ook voor de clubreporters is het nog even warm worden in het nieuwe seizoen. Dat gold niet voor de verslaggever van Warga, die in tegenstelling tot zijn eigen ploeg meteen in topvorm was. Er lukt weinig bij Warga in het thuisduel met Tijnje. Maar Ype Kerkstra zag diep in blessuretijd een vrije trap het doel inwaaien, wat Warga uiteindelijk nog een punt opleverde. En natuurlijk was deze vastgelegd.

Na bijna drie jaar weer de nul

Vorig seizoen wonnen ze slechts twee wedstrijden. Reden genoeg voor de Aesterse Voetbal Vereniging (AVV) op Terschelling om zich niet meteen rijk te rekenen als degradant Langweer op bezoek komt. Maar dat voetbal soms onvoorspelbaar is, bewees het duel van zondag. AVV won met 2-0, greep voor het eerst sinds 31 oktober 2021 weer eens een competitiezege en hield voor het eerst sinds 30 november 2019 weer eens de nul. Het zit na één duel op de helft van het aantal overwinning van vorig seizoen. Voor Langweer een harde terugkeer in de werkelijkheid genaamd de vijfde klasse. Daar gelden andere regels. Het voordeel van een nederlaag op Terschelling is dat je na afloop ruim de tijd krijgt om de 90 minuten nog eens gezamenlijk te evalueren.

Scorebord

Geen Fries succes in de vijfde klasse B. Zowel Sport Vereent als Oosterstreek verloor de seizoensouverture, zonder zelf een doelpunt te scoren. Sport Vereent leed al een paar dikke nederlagen in de voorbereiding, waaronder een 9-0 in de beker tegen Stânfries. Oosterstreek nam niet eens deel aan de beker. Het is afwachten wat het seizoen beide ploegen gaat brengen. Wel zeker is dat na 6 november een van de twee ploegen sowieso van die ‘hatelijke’ nul af is, want dan staan beide teams tegenover elkaar. Wat wij ons nog afvragen is of het scorebord bij Sport Vereent inmiddels wel weer werkt, voor het geval er straks weer gescoord wordt.

Nieuws

menu