Dit artikel is vandaag gratis

Doelpuntrijke toppers, derby's en kelderkrakers. Plus een Terschellinger stormwedstrijd. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 19 en 20 februari

Degradatiewedstrijd in de vierde klasse A. NOK en De Wâlde stapten beide als verliezer van het veld na een gelijkspel waar alleen de concurrentie wat mee opschoot. Foto: Marco Keyzer

Amateurvoetballiefhebbers zijn er wel zo’n beetje klaar mee, al die harde wind. Maar voor velen mocht het stormachtige weer de pret niet verstoren. Er werd op zaterdag volop gevoetbald in Fryslân en hier en daar ook op de verregende zondag. Een overzicht.

Had Harkemase Boys nog hoop op een eventueel kampioenschap in de derde divisie, dan werd die zaterdag aan flarden geschoten door koploper Lisse. Niet dat ze er op De Bosk lang wakker van zullen liggen, want de doelstelling zal een plek in de top vijf en eventuele nacompetitie blijven. In Lisse deed de ploeg van trainer Jan-Piet Bosma voorlopig pas op de plaats, mede dankzij een rampzalige 53e minuut. Daarin viel de 1-0 en meteen vanaf de aftrap resulteerde balverlies ook nog eens in de 2-0. Wedstrijd gespeeld. Jelle de Graaf moest nog vroegtijdig inrukken naar zijn tweede gele en dus rode kaart. Het komt in de topwedstrijden aan op details. Harkemase Boys werd niet weggespeeld, maar staat wel met lege handen. Jammer!

Stuntje

Op 27 november sloot Buitenpost het voetbaljaar 2021 af met een 1-1 gelijkspel tegen HZVV. Maandenlang speelde de Friese hoofdklasser geen officiële wedstrijd, tot afgelopen zaterdag. En hoe het in 2021 eindigde, zo begon 2022. Maar een punt met een gouden randje. Op bezoek bij koploper Eemdijk werd met 1-1 gelijkgespeeld en daarmee werd oud-trainer René van der Weij een dienst bewezen. De Leeuwarder trainer nam met SC Genemuiden namelijk de koppositie over. Er zal vast een bedankje (en misschien ook wel een kratje) richting sportpark De Swadde zijn gestuurd. Een late strafschop was wel besteed aan spits Rob Schokker, die de rust bewaarde en zijn zesde treffer van dit seizoen noteerde.

Problemen

Na dit weekeinde kunnen we gerust stellen dat ONS Sneek het zwaar heeft. Het degradatieduel met Berkum ging met liefst 6-0 verloren, waardoor de opponent van zaterdag de Snekers passeerde op de ranglijst in de hoofdklasse B. De eerste drie duels van 2022 resulteerden in dertien tegentreffers en ONS Sneek staat momenteel voorlaatste, met vier punten voorsprong op hekkensluiter Noordscheschut. Bij rust was de stand al 5-0, na rust hield de ploeg van trainer Jan Vlap de schade beperkt. Ook al had een VAR ongetwijfeld een stokje gestoken voor de gegeven strafschoppen bij de vijfde en zesde goal, dan nog was het zo’n dag waarop niets lukte bij ONS Sneek. Jan Vlap gaf in de kantine van Berkum tekst en uitleg over de huidige situatie.

Wind

Het zal u en vele anderen met u vast zijn opgevallen dat het her en der nogal hard waaide. Journalist Rynk Bosma zag en voelde het ook. Wat naweeën van storm Eunice of een voorproefje van storm Franklin. Welke van de twee het ook was, maakt niet uit. Maar de wind in combinatie met een voetbal is vaak geen prettige combinatie. En laat het op sportpark Wiarda in Leeuwarden nu - voor je gevoel - nu altijd nét ietsjes harder waaien dan op andere accommodaties. Een duel tussen een ploeg met promotiedromen en een ploeg met de handhavingsdoelstelling eindigde zonder verliezers. Behalve dan een aantal koukleumende toeschouwers langs het veld. Goed nieuws voor deze mensen was dat de kantine geopend was. Balk was het meest content met het verdiende punt. Dat kan aan het einde van de rit nog wel eens belangrijk zijn: 1-1.

Puntertje

Hoe ze het doen, maakt niet uit. Maar FC Burgum heeft punten nodig. Simpeler kan de opdracht niet klinken voor het elftal van trainer Henk Konings. Maar makkelijk is het beslist niet. Een week geleden waren de Burgumers 21 minuten verwijderd van minimaal een punt tegen Pelikaan S, maar werden het er nul (2-3). Zaterdag, met nog 21 minuten op de klok, hadden de Friezen de voorsprong in handen op bezoek bij PKC. Maar opnieuw ging het in het laatste deel van de wedstrijd mis. De thuisploeg scoorde nog twee keer, waardoor de rode lantaarn zelfs mee in de tas ging bij FC Burgum. Een keurig afgeronde openingstreffer van Harmen Vlietstra (en zijn prima gifje op Twitter) werd daarmee tenietgedaan. Zijn puntertje had puntjes op moeten leveren tegen de nummer drie van de eerste klasse, maar wie weet lukt het volgende week wel tegen koploper Olde Veste.

Juichen

Bij Zeerobben waren ze zo tevreden over de resultaten van de afgelopen week, dat ze het Harlingse mediateam aan het werk hebben gezet. Want er viel behoorlijk wat te juichen. De jeugd vierde een kampioenschap, het eerste elftal versloeg Leeuwarder Zwaluwen en ontdeed zich daardoor van de laatste plaats in de eerste klasse. Een beter begin van de voorjaarsvakantie konden ze zich op de Robbenplaat niet indenken.

Krachtsverhouding

Na een pauze van bijna drie maanden zegt de stand op de ranglijst niet alles over de krachtsverhoudingen van nu. Het resultaat van het duel tussen hoogvlieger Wolvega en laagvlieger Veenwouden in de tweede klasse I bewees dat. Want waar de titelkandidaat baalde van het puntenverlies, daar koesterden de bezoekers een belangrijk punt om uit de onderste zone te geraken. Het duel kwam laat tot ontbranding en even leek Wolvega er in de slotfase alsnog met de volle buit vandoor te gaan dankzij een treffer van David Micitis. Robbert Lodewijks stak daar namens Veenwouden een stokje voor en zo eindigde een intensief duel in 1-1.

Onvervalste topper

Een onvervalste topper in de derde klasse B, waar Anjum de kans kreeg om de ruime achterstand op koploper Leovardia te verkleinen naar zes punten. De thuisploeg, dat een week eerder al het seizoen hervatte met een zege op Haulerwijk, liet zien over meer wedstrijdritme te beschikken dan de Leeuwarders, die duidelijk even moesten wennen. Anjum ging met een 2-0 voorsprong aan de thee. Daarna zag ook Leovardia het belang van dit duel in en begon te voetballen. De wedstrijd eindigde met tien tegen tien in 2-2, wat voor de bezoekers het beste resultaat was.

Vechten om de wedstrijdbal

Een hattrick is al een bijzonderheid in het amateurvoetbal, maar twee hattricks in een wedstrijd helemaal. Want welke speler van Berlikum is er zaterdag nu met de wedstrijdbal naar huis gegaan? Niet alleen werd het uitduel met Grootegast (3B) gewonnen met klinkende cijfers (3-7), twee spelers waren op schot bij de Friezen. Thomas Dijkstra maakte er drie, zijn aanvalspartner Ruben Eijzenga deed er nog een schepje bovenop met een vierde treffer. Ongekend! Eijzenga (11) en Dijkstra (9) zijn samen verantwoordelijk voor twintig van de 26 gescoorde doelpunten namens Berlikum. Dankzij hun productie is de onderste zone weer wat verder uit zicht. En ze zijn pas 23 en 18 jaar oud, dus daar kunnen ze in Berltsum nog genoeg plezier aan gaan beleven. En veel trainers van de tegenpartij hoofdpijn bezorgen, zoals de Fries Johannes Veenema van Grootegast.

Lachende derde en vierde

Zowel NOK als De Wâlde kreeg zaterdag de kans om de gedeelde laatste plaats in de vierde klasse A te verlaten. De thuisspelende Nijemirdum Oudemirdum Kombinatie haalde drie duels uit de eerste acht duels, tegenstander De Wâlde uit Oudega/Elahuizen had een duel meer nodig voor dit puntentotaal. Een eerste overwinning voor de bezoekers leek aanstaande, toen er twintig minuten voor tijd een 0-2 voorsprong werd genomen. Echter stond het zes minuten later alweer gelijk en die stand bleef na een zinderende slotfase op het scorebord staan. Alhoewel. Door stroomuitval weigerde het scorebord dienst in het laatste kwartier. Zo kent de vierde klasse A er na zaterdag een derde medehekkensluiter bij in HJSC. Dat kwam niet in actie, omdat het duel met TOP’63 (dat weer twee punten boven NOK, De Wâlde en HJSC staat) werd afgelast. Maar stiekem waren zij wel de lachende derde en vierde van het weekeinde. Journalist Bert Kalteren was aanwezig bij het duel dat louter verliezers kende.

Alles erop en eraan

Toeschouwers van de derby tussen Harkema Opeinde en SC Kootstertille werden getrakteerd op een heerlijke wedstrijd. Niet altijd even goed, maar wel een duel vol passie en momenten van opwinding. Vijf goals vielen er op De Bosk, met de bezoekers uit ‘De Tille’ die tien minuten voor tijd aan het langste eind trokken met de 2-3. De plaatjes bij het duel zijn al om van te smullen. Veel actie, smerige kleding, mooie doelpunten en - niet onbelangrijk - heel veel mensen langs de zijlijn. Zo hoort amateurvoetbal te zijn.

Nu het nog kan

Voor Oebele Schokker was het een heerlijk weekeinde. Niet alleen won de oud-speler van o.a. SC Cambuur en Harkemase Boys met Udiros van WWS (0-4), hij scoorde ook nog eens. Het weekeinde werd gisteren nog mooier met de aankondiging dat de ‘Maradona fan de Wâlden’ met ingang van komend seizoen de hoofdtrainer is bij de club waar hij als klein jongetje begon met voetballen. Nadeel voor ons voetballiefhebbers is wel dat er een einde komt aan zijn tijdperk als voetballer (ook al weet je het in het amateurvoetbal nooit). Dus wie ‘Oepie’ nog eens live in actie wil zien, doet er goed aan om de komende weken eens een wedstrijd van Udiros bij te wonen. Nu het nog kan.

Verdubbeling

Het is wel duidelijk wie bij Blija er zin heeft in het restant van dit seizoen. Dat moet wel Jan Johannes Drost zijn. Hij was ontketend in het uitduel met SSS’68 en nam liefst vijf van de zeven treffers voor zijn rekening. Daarmee verdubbelde hij op één middag zijn totale seizoensproductie. Eens zien of het Blija lukt om wat plekjes te stijgen in de vijfde klasse B.

Nieuwe broek

Het enige dat LSC 1890 kan doen in de tweede klasse K is de druk op koploper Epe blijven opvoeren, in de hoop dat de Gelderlanders een foutje maken. De lijstaanvoerder kwam niet in actie, waardoor de Snekers dankzij een 4-1 zege op Zuidwolde op gelijke hoogte kwamen in punten. Epe heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld. Bij LSC 1890 kent de verkiezing van ‘man of the match’ een sponsor. Dat zien we in het amateurvoetbal toch niet vaak. Bij Cambuur is het gebruikelijk dat de beste man van het veld een boeketje krijgt van Piet’s Bloemenboetiek, in Sneek is een kledingzaak de drijvende kracht achter de verkiezing. Of dit ook betekent dat Patrick Zijda bijvoorbeeld een nieuwe broek mag uitzoeken, is niet bekend bij de redactie.

Vrijwillig

‘Wind en regen teisteren Fryslân, maar bij de De Trije Doarpen in Koarnjum wordt deze ‘suterige’ zondagmiddag gewoon gespeeld’, schrijft journalist Edward Jorna. Hij was aanwezig bij het duel tussen DTD en THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast) uit Lippenhuizen in de derde klasse A. Een eenzijdige wedstrijd, met de thuisploeg als terechte winnaar. Het koos twee jaar geleden voor vrijwillige degradatie uit de tweede klasse. Hoe is die beslissing bevallen ?

Stormvoetbal

De voetbalwedstrijden op zondag met Friese inbreng waren op een hand te tellen. Tussen storm Eunice en Franklin door, staken de voetballers van MKV’29 de Waddenzee over richting het eiland, om het op te nemen tegen SC Terschelling. De gevallen regen had geen invloed op de bespeelbaarheid van het kunstgrasveld aldaar. Maar de wind daarentegen wel. Zo erg zelfs, dat de bal bij standaardsituaties niet bleef liggen. Er was dus steevast een speler nodig om de bal op de plek te houden. Het betekende veel korte vrije trappen en hoekschoppen. Hoewel voor de koploper uit Leeuwarden alle ingrediënten voor puntenverlies aanwezig waren, waren ze de omstandigheden en de tegenstander de baas. Het werd 0-6. Toeschouwer Gerrit van Goor trotseerde het slechte weer en nam foto’s. Een prima indruk van een middagje stormvoetbal op Terschelling.

Engelse derby

Dat was het wel zo’n beetje voor wat betreft de Friese actie in het mannenvoetbal. Als toegift kijken we nog even vlug naar een lagere divisie in het buitenland, en wel in Engeland. Bij het duel tussen Haywards Heath en Three Bridges uit Crawley, in het zuiden van Engeland, tussen Londen en Brighton in. Een echte derby, die precies zo verloopt als je hoopt bij een derby. Er gebeurt te veel om op te noemen. Als er nog één samenvatting is uit het weekeinde die je wilt zien, laat het dan deze zijn. Tot volgende week!

Nieuws

menu