Dit artikel is vandaag gratis

De kat in het nauw, de slag om de kop en 'No War'. Dit gebeurde er op de Friese amateurvoetbalvelden in het weekeinde van 5 en 6 maart

De topper van het weekeinde ging tussen Workum en Sneek Wit Zwart in de derde klasse A. Foto: Henk Jan Dijks

Voor een tweede weekeinde op rij voetballen in de voorjaarszon. Wat een weelde. Dat werd het ook voor veel Friese voetballers. In Fryslân zien we stroef startende toppers en puntenpakkende degradatiekandidaten. Een overzicht.

De vrije val van ONS Sneek in de hoofdklasse B zet door. Zaterdag wist de ploeg van trainer Jan Vlap geen punten te pakken in het uitduel met SDC Putten: 3-0. In de vier duels die de Snekers na de winterstop speelden werd geen punt behaald, slechts eenmaal gescoord en zestien keer gevist. Zijn er dan nog aanknopingspunten? Jazeker. ‘De aanwezige Sneker supporters zagen na de 3-0, tot hun genoegen, een grotere eenheid dan in de afgelopen wedstrijden in de ploeg. En ook wat meer voetbal. En daar moet het herstel toch mee beginnen’, aldus de clubverslaggever van ONS Sneek. Wie weet is de ommekeer aanstaande.

Lek gedicht

In de kelder van de eerste klasse E stond in Harlingen het degradatieduel tussen Zeerobben en Balk op het programma. De thuisploeg won na een middag ‘vechtvoetbal’ met 1-0 dankzij een treffer van Godert Attema. Daarmee gaf de ploeg van trainer Berry Zandink de voorlaatste plek over aan de Balkster formatie van trainer Jan Bruin. ‘Het lek mag dan misschien nog niet boven zijn, het is al wel gedicht’, aldus Zandink op de eigen website. De vreugde bij Zeerobben was - begrijpelijk - groot.

Kat in het nauw

Na de midweekse nederlaag tegen SC Joure raakte Nijland nog dieper in het sportieve dal van de tweede klasse I. Weinig tijd om te herstellen van de tweede nederlaag in vier dagen tijd kreeg de ploeg van trainer Martin de Jong niet. Zwaagwesteinde wachtte op de hekkensluiter om Nijland op een achterstand van elf punten te zetten en daarmee zichzelf richting de middenmoot te schieten. Maar het liep eventjes anders in De Westereen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zo bewees Nijland. Ineens was daar die klassieke Nijland-uitslag weer na 90 minuten. Een krappe 0-1 winst, precies wat de blauwhemden weer eens nodig hadden. De problemen zijn daarmee nog niet verholpen, maar heel misschien is er wel wat onrust achtergelaten bij Zwaagwesteinde.

Vrijuit

Het moet heerlijk zijn om als ‘t Fean’58 (Surhuisterveen) en VVI (Idskenhuizen) op een zonnige zaterdagmiddag te mogen strijden om de bovenste plaatsen. De twee trotse verenigingen zijn prima op hun plek in de tweede klasse, maar wie weet wat er na een paar zeges nog meer in het vat zit? Het voetbalt in ieder geval een stuk lekkerder dan wanneer er degradatiezorgen zijn. De plaatjes van de wedstrijd, die uiteindelijk resulteerde in een 1-0 zege voor ‘t Fean’58, zijn in ieder geval fraai. Voor de Idskenhuisters betekent het dat ze voorlopig afhaken bij de top drie, maar wat zegt dat anno maart 2022? Het seizoen is nog niet eens op de helft.

Slag om de koppositie

Een onvervalste topper in de derde klasse A, waar in Workum de ‘slag om de koppositie’ werd gespeeld tussen de plaatselijke vv en Sneek Wit Zwart. De Snekers waren tot de coronaonderbreking in november ongenaakbaar, maar vertonen na de hervatting van het seizoen toch her en der wat kleerscheurtjes. Workum maakte daar dankbaar gebruik van en won met 2-0 van Sneek Wit Zwart, dat vorige week voor het eerst puntenverlies leed en daar meteen een tweede nederlaag overheen kreeg. Journalist Rynk Bosma was voor ons aanwezig bij de topper om uit te zoeken of de uitslag daadwerkelijk de verhouding was van de wedstrijd .

Moeite

Zoals Sneek Wit Zwart stroef uit de verlengde winterstop is gekomen, daar geldt dat ook voor Leovardia in de derde klasse B. Het wist echter een nederlaag nog elke keer af te wenden. Eerder al tegen Anjum (2-2), zaterdag tegen Wykels Hallum: 2-2. De Leeuwarders zijn dankzij het eigen kunstgras gewend aan een vlakke ondergrond, maar die vind je in de wintermaanden niet overal. Zo ook niet in Hallum, waar laagvlieger Wykels Hallum een ‘bonuspuntje’ sprokkelde. Een late gelijkmaker van Sander Prins maakte deze fraaie 1-2 van Abubakar Suma ongedaan. Maar zijn vrije trap mocht er zeker zijn!

Zonnetje

Heel voorzichtig kruipen ze dichterbij de top. De Quick-Valken Combinatie (QVC) uit Stavoren kan nog wel eens een gevaarlijke outsider worden in de titelrace in de vierde klasse A. Het scoort makkelijk, krijgt weinig tegen en wint zijn wedstrijdjes. Het verschil met koploper Bolsward is (in verliespunten) slechts vier punten. Na een midweekse klapper tegen Creil/Bant (6-0) werd zaterdag hekkensluiter NOK verslagen, mede dankzij een treffer van Wieger Zwaan. Hij werd zaterdagmiddag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet door zijn club, na het maken van zijn 150e competitietreffer. Zwaan heeft er al zestien in liggen dit seizoen en inmiddels staat de teller al op 153 in totaal. Zes voor Sneek Wit Zwart, 147 voor QVC. Daar moet je zuinig op zijn als club. Een bosje bloemen en een doosje chocola. Daar kun je mee thuiskomen. Wieger, van harte!

Laatste strohalm

Het gaat misschien wat ver om het halverwege het seizoen een laatste strohalm te noemen, maar voor Friese Boys was winst op hekkensluiter GSVV bittere noodzaak om zicht te houden op het ontlopen van de degradatieplekken. Daarin slaagde de ploeg uit Kollumerzwaag glansrijk: 1-3. De drager van de rode lantaarn uit Gerkesklooster had precies dezelfde doelstelling, maar het verhaal voor GSVV wordt met de week lastiger. Desalniettemin is er nog van alles mogelijk. Misschien kunnen ze derdeklasser Makkum als voorbeeld nemen om nog wat vertrouwen uit te putten? En in 4A wist het (tot zaterdag) nog zegeloze De Wâlde dit weekeinde ook voor het eerst te winnen.

Aansluiting

Ouwe Syl vond definitief de aansluiting met de top van de vijfde klasse B, door op bezoek bij kampioenskandidaat VCR met 0-2 te winnen. In verliespunten kwam de ploeg uit Oudebildtzijl op gelijke hoogte met de tegenstander in Rinsumageest, die voor het eerst in deze competitie niet wist te scoren in een wedstrijd. Lions’66 sloeg een gaatje met de achtervolgers, waar het dringen is om plekje twee. ‘IJzersterk verdedigd en de twee kansen die we kregen werden erin geschoten’, luidde het oordeel vanuit Ouwe Syl. De foto’s van het duel verraden een enerverend potje.

Twee jaar

Twee jaar lang moesten ze erop wachten bij Suawoude. Op 7 maart 2020 wist de club, die uitkomt in de vijfde klasse C, voor het laatst een wedstrijd te winnen (met 3-1 van Drogeham). Afgelopen zaterdag 5 maart werd er voor het eerst sinds die dag weer eens gewonnen. In eigen huis werd VVT uit Twijzelerheide met 2-1 verslagen. Dat zorgde voor feestelijke taferelen in Suwâld, waar de bezoekers van de kantine na het vieren van de overwinning meteen door konden naar jeugdsoos ‘It Pypke’ waar carnaval werd gevierd. Uitstekende timing van de voetballers om weer eens een overwinning te boeken.

4-4

Vier keer kwamen ze op voorsprong, maar vier keer gaven ze het ook weer weg. Heerenveen speelde in de eerste klasse F met 4-4 gelijk tegen Roden. Klassegenoot FVC maakte het nog bonter. De Leeuwarders namen na rust een 4-0 voorsprong (!) tegen koploper Hoogezand, maar ook dit duel eindigde in 4-4. Voor trainer Germain Beck van de Groningers, die nog een verleden heeft als speler van Harkemase Boys, voldoende stof tot napraten. Maar een puntje lijkt zo als scorebordjournalist van dienst wel een redelijke afspiegeling van de verhoudingen.

Oudste derby

Geniet er nog maar even van zolang het kan, want de oudste derby van Fryslân gaat verdwijnen. Gisteren speelden LSC 1890 en LAC Frisia 1883 voor de voorlaatste keer tegen elkaar. De Frisianen maken komende zomer de overstap naar de zaterdag, terwijl LSC 1890 nog geen reden ziet om de zondag de rug toe te keren met het prestatievoetbal. Journalist Edward Jorna nam een kijkje bij het sportpark aan De Leeuwarderweg en zag een wedstrijd met alles erop en eraan . De liefhebber van oude derby’s mag nu zijn of haar agenda even pakken en opschrijven dat op donderdagavond 12 mei, in Leeuwarden, de laatste ontmoeting is tussen LAC Frisia 1883 en LSC 1890.

Best of the rest

De strijd achter koploper Sint Annaparochie in de derde klasse A is een interessante. Tussen nummer 2 Read Swart en nummer 5 Dronrijp zitten slechts drie punten. De Dronrijpsters versloegen gisteren Oosterlittens met duidelijke cijfers, waardoor er een gaatje is geslagen met de nummer acht. De ‘best of the rest’ van deze klasse kan nog groter worden als Friesland en Geel Wit hun inhaalduels gaan winnen. Maar waar zij de punten nog maar moeten zien te verkrijgen, heeft Dronrijp ze in ieder geval al binnen.

Acht, drie, negen

Acht dagen, drie wedstrijden, negen punten. Dat zijn de cijfers waarmee Oldeholtpade uit de winterstop is gekomen. En het heeft de ploeg van trainer Klaas Jongsma zeker geen windeieren gelegd. ‘Olpae’ staat keurig tweede in de derde klasse D, vier punten achter koploper HODO. Gisteren werd Sweel verslagen, ondanks dat er wat spelers ontbraken in de selectie. Maar net als in de vorige wedstrijden werd de marge van 1 doelpunt verschil vastgehouden tot het laatste fluitsignaal. Met de zege op zak kan het zich nu een week voorbereiden op de derby met Trinitas van komende zondag in Boijl. Dat won met 6-0 van Oranje Zwart. Het belooft wat voor over zes dagen.

Verdubbeling

Zandhuizen weet weer wat winnen is. Na op 24 oktober voor het laatst als winnaar van het veld te zijn gestapt, was het gisteren tegen BEW opnieuw raak: 4-1. De Zandhuisters verdubbelden daarmee het aantal seizoenszeges in de vierde klasse A naar twee. Daar was men dan ook wel aan toe. Ineens staat de ploeg van trainer Jonno van Dijk weer boven de degradatiestreep. Wat zo’n overwinning soms wel niet kan bewerkstelligen!

Dwarsligger

Er zijn van die dagen waarop keepers wel een meter groter lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Gisteren was dat het geval bij FC Harlingen tegen ONB, waar de doelman van de bezoekers meermaals de dwarsligger was voor de Harlingers. Zo grepen de Drachtsters een knap punt op bezoek bij de nummer drie van de vierde klasse B: 1-1

Geel en blauw

Stânfries won gisteren met 5-1 van Blankenham en draait keurig mee in de middenmoot van de vijfde klasse A. Maar dat er momenteel veel belangrijkere zaken zijn in de wereld dan een amateurvoetbalwedstrijd, weten ze in Appelscha ook. Niet dat er daarom niet genoten mag worden van de vrijheid en zoiets eenvoudigs als 22 mannen die achter een bal aanhollen, maar stilstaan bij het leed van anderen is toch het minste wat je kunt doen in een tijd als deze. Stânfries toverde daarom het zwart-witte logo om in de kleuren van Oekraïne. De boodschap erachter mag duidelijk zijn en breed gedeeld.

Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een digitaal abonnement. 81 cent! Dat is gelijk aan een klein zakje chips in de voetbalkantine. Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie .

Nieuws

menu