Dit artikel is vandaag gratis

De snoekduik, de vrije val en 'wie heeft de shirts eigenlijk meegenomen?' Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 19 en 20 maart

Steef Loopstra (l) van 't Fean'558 en Jan Postmus van Kollum jagen op de bal. Foto: Jilmer Postma

De grasvelden snakken naar een spatje water. En liefst wat meer dan het buitje van gistermiddag. De velden zijn droog, hobbelig en op sommige plekken dus lastig te bespelen voor voetballende ploegen. De eigen clubkleuren gingen weer om de schouders bij de amateurvoetballers in dit verder prachtige voetbalweekeinde. Behalve bij de ploeg die de tas met shirts thuis had laten staan.

Over het resultaat zal Harkemase Boys wellicht wat minder tevreden zijn, maar wat zorgden ze samen met tegenstander Staphorst voor een lekkere voetbalmiddag daar in Overijssel. Een wedstrijd met alles erop en eraan. Mooie doelpunten, grote missers, knappe reddingen, kostbare foutjes en meerdere malen een bal op het houtwerk. Vergezeld door een stralend voorjaarzonnetje zagen de paar honderd toeschouwers die op het duel afkwamen geen winnaar: 2-2. De Friezen gaven een 0-2 voorsprong uit handen na rust, nadat het eerder al kansen op de 0-3 liet liggen. Frustrerend, die vier gelijke spelen in de zes gespeelde wedstrijden na de winterstop. Maar aan de andere kant blijft de ploeg van trainer Jan Piet Bosma lastig te kloppen. Geniet hier nog eens na van de wedstrijd.

In het slot

Geen succes voor de Friese clubs in de hoofdklasse B. Zelfs geen doelpunten voor zowel Buitenpost als ONS Sneek die beide een uitduel speelden. Buitenpost ging er hard af aan De Dijk in Volendam tegen de plaatselijke RKVV (4-0), terwijl de Snekers op bezoek bij het Fries getinte Flevo Boys uit Emmeloord laat het hoofd moesten buigen. Lang was er nog kans op een resultaat, totdat Timon Rorije de wedstrijd definitief in het slot gooide met de 2-0. Oud-ONS’er Yumé Ramos had voor rust gezorgd voor de 1-0 namens Flevo Boys tegen zijn oude ploeg. Lang tijd om bij te komen hebben de Snekers niet. Morgenavond komt HZVV op bezoek en bij winst verkleint ONS de achterstand op de Hoogeveense formatie tot drie punten.

Te lang

Voor Broekster Boys duurt de wedstrijd al twee weekeindes op rij net iets te lang. Vorige week maakte PKC’83 pas laat gelijk: 2-2. En als je zo dichtbij de zege bent, voelt dat toch als twee punten verliezen. Zaterdag ging de ploeg uit Damwâld in bij de thuiswedstrijd tegen Pelikaan S opnieuw met een voorsprong de slotfase in, met als voordeel dat het in tegenstelling tot vorige week nu tegen tien man speelde na een rode kaart bij de tegenpartij. Het ‘lesje’ van vorige week was wel opgeslagen in het collectieve geheugen, maar alsnog ging het weer mis in de slotfase: 2-2. En dus geen zes punten rijker, maar ‘slechts’ twee. Maar als beste eersteklasser van Fryslân op dit moment, heeft Broekster Boys verder weinig reden tot klagen.

Wrâld oan goals

Het was zaterdag in Surhuisterveen oranje boven met Kollum. De koploper van de tweede klasse I rekende, al zou de uitslag anders doen vermoeden, in de topper eenvoudig af met ’t Fean’58 (2-3). Journalist Bert Kalteren zag dat er - niet voor het eerst - een hoofdrol was weggelegd voor spits Joop Pijnacker van Kollum. Doelpuntenmaker van beroep, die zaterdag ook over het nodige geluk niet te klagen had. ,,Sy hawwe Joop Pijnacker. Je witte dat as hy in kâns krijt, de bal deryn leit. Hy hat net foar neat al de wrâld oan goals deryn lizzen”, zei ‘t Fean’58-speler Jens Hamstra over de tegenstander. Het hele verhaal over deze topper in de tweede klasse I lees je hier .

Vrije val

Heeg begon het seizoen voortvarend met dertien punten uit de eerste zes duels. Toen de ‘toppers’ met Workum en Sneek Wit Zwart aan de beurt waren, was het de vraag of Heeg ook meekon met dit geweld. De twee nederlagen die werden geleden, waren geen reden voor paniek. Maar sindsdien is Heeg verzeild geraakt in een vrije val op de ranglijst. De laatste zes competitiewedstrijden sinds de laatste zege (op 30 oktober tegen SDS) zijn allemaal verloren en Heeg is van plekje drie naar een gedeelde elfde plaats gekukeld. Toegegeven; het trof wel allemaal clubs uit het linker rijtje van de derde klasse A. Een zege is daarom niet minder welkom. Misschien lukt het morgenavond in eigen huis tegen Oudehaske wel.

Kunst- en vliegwerk

Hij kan het nog steeds. Jurjen Bosch is op zijn 36e nog altijd belangrijk voor zijn Wykels Hallum. De club waar de oud-speler van SC Cambuur en ONS Sneek groot werd. Dankzij zijn winnende treffer in het thuisduel met ONT heeft Wykels Hallum wat ruimte gecreëerd met de degradatiezone, al zal het zelf het vizier na zaterdagmiddag weer iets meer omhoog richten. Ook al werd de 1-0 zege van ONT (doelpunt in minuut 24) na rust met het nodige kunst- en vliegwerk over de streep getrokken, dan nog werkt er niets zo bevrijdend als een overwinning. En met nog een inhaalwedstrijd te gaan kunnen Bosch en zijn teamgenoten zelfs nog klimmen naar het linker rijtje.

Heet middagje

De gemoederen liepen zaterdagmiddag hoog op bij het duel tussen SC Bolsward en Waterpoort Boys in de vierde klasse A. Duels tussen Bolswarders en Snekers leiden wel vaker tot boeiende gevechten, maar dan vooral in sportief oogpunt. Zaterdag was er een afkoelingsperiode nodig om de steekvlam, die volgens de verhalen door beide partijen was aangestoken, uit de wedstrijd te halen. Tussen al het duw- en trekwerk zou er volgens de verslaggever van SC Bolsward sprake zijn geweest van racistische opmerkingen. De scheidsrechter besloot dat daarop dat de grensrechter van de Snekers niet verder mocht vlaggen en dat ook de een speler van WPB gewisseld moest worden. Wegens opmerkingen vanaf de zijlijn besloot ook de grensrechter van Bolsward dat het mooi was geweest. Hij wilde niet verder. Al met al een treurige voetbalmiddag, die door de Snekers verrassend genoeg winnend werd afgesloten: 2-3. Bolsward raakte daarmee de koppositie kwijt aan Foarút.

Degradatiekraker

De degradatiekraker tussen Oostergo en Friese Boys eindigde zaterdagmiddag in een 1-2 overwinning voor de bezoekers uit Kollumerzwaag. Dat deed daarmee de voorlaatste plek af aan de geklopte tegenstander uit Ee. Mocht de stand zo blijven voor de rest van het seizoen, dan spelen beide ploegen aan het einde van het seizoen nog nacompetitie om lijfsbehoud in de vierde klasse B te bewerkstelligen. Zo ver is het nog lang niet, maar bij een nederlaag was het karwei voor Friese Boys wel een stuk lastiger geworden.

Interessant en apart

De vijfde klasse A is een interessante en gelijktijdig ook een aparte klasse. IJVC torent er, net als doelpuntenmaker Rens Soenveld zaterdag in en tegen Arum, ver bovenuit. Maar dan wordt het leuk. Udiros, dat met 10-1 won van Woudsend, is op weg naar de nacompetitie. Maar in een klasse waar de resultaten van Heerenveen en FVC niet meetellen, maken ook ploegen die nu ver in de middenmoot staan nog kans op promotiewedstrijden. Neem Arum. Dat verkocht de huid duur tegen IJVC en verloor weliswaar met 0-1, maar heeft als huidige nummer zes nog alle kans op het halen van nacompetitie. Datzelfde geldt voor Boornbergum’80, Irnsum en Bakhuizen.

Topscorer van Fryslân

Het was al niet een duel waar ze bij Wardy reikhalzend naar uit keken. Nee, de hekkensluiter zal het uitduel bij de koploper van de vijfde klasse B eerder gezien hebben als een ‘verplicht nummertje’. Even negentig minuten afzien en daarna weer door naar volgende week. De Leeuwarders zetten hun kampioensaspiraties kracht bij met een volledig dozijn aan treffers: 12-0. Topscorer Gilian Dijkstra maakte er drie en zette zijn seizoenstotaal op 19. Daarmee mag hij zich ook de topscorer van heel Fryslân noemen. Lions’66 kende in totaal zeven verschillende doelpuntenmakers tegen Wardy. Dat is ook een kracht. En Wardy, dat thuis al met 0-8 op de broek kreeg, zal vooral blij zijn dat ze de Leeuwarders voorlopig niet meer treffen.

Hâld moed

SV Suawoude en Jistrum voetbalden zaterdag in de vijfde klasse C in het schijnsel van de rode lantaarn. En daar kwam na een onbesliste 1-1 maar weinig verandering in. ‘Hâld moed’ is het motto in Suawoude. Het gelijkspel was na afloop wel een ‘pilske’ waard, ,,Ek wol twa’’, zo lachte laatste man Harm Spijkstra. ,,De wille is foar ús om der mei-inoar wat fan te meitsjen.” Het verhaal dat journalist Rynk Bosma ophaalde in Suwâld lees je hier .

Veredeld juniorenteam

Er was in 2022 nog niet gewonnen door vv Heerenveen, maar daar kwam zondagmiddag verandering in tegen GRC Groningen. Het veredelde juniorenteam van trainer Niklas Tarvajärvi had het niet makkelijk, maar dankzij twee treffers van Mike van der Duim en eentje van Maksymilian Dzìegiel wonnen de Friezen met 3-1. Het geeft de enige Friese club die zondag in actie kwam in de eerste klasse F weer wat lucht, want de onderste regionen kwamen toch wel gevaarlijk dichtbij na weken zonder zege.

Beloofde stuntje

,,Het beloofde stuntje. Ontzettend veel energie gestoken in de wedstrijd, verdedigend stond het uitstekend”, luidde de korte samenvatting op het twitteraccount van vv Drachten, na het gewonnen duel met nummer 2 LSC 1890. De Drachtsters zegevierden knap met 2-0, waardoor de wereld er ineens weer een stuk rooskleuriger uitziet. Want gedeeld laatste klinkt toch heel anders dan gedeeld negende met twee punten afstand tot het linker rijtje. Want zo dicht liggen de zaken wel bij elkaar in de tweede klasse K. Maar dromen over meer kan pas als er punten gepakt worden. Wat dat betreft bewees Drachten zichzelf een goede dienst. En LSC? Had het nog intenties om mee te strijden voor het kampioenschap, dan zijn die na zondag wel verdwenen.

Sprokkelen

VC Trynwâlden sprokkelde een belangrijk punt op bezoek bij LVV Friesland in de derde klasse A. Voor de club uit Oenkerk zijn de punten zeer welkom, wil het komende zomer de horizontale overstap maken naar de derde klasse op zaterdag. Wat terugkeren op zaterdag in de vierde klasse, dat is natuurlijk niet de bedoeling in Oentsjerk. Het gat met hekkensluiter Nieuweschoot is aanzienlijk (9 punten), maar de strijd om de nacompetitieplekken te ontlopen is een stuk spannender. Ook al zegt het halverwege het seizoen natuurlijk nog niet alles. Maar in deze fase zijn alle puntjes tegen hoogvliegers welkom.

Kaartenregen

Het regende rode kaarten zondag in de derde klasse D, waar geen enkele Friese club punten wist te pakken. Oldeholtpade speelt, volgens het eigen twitteraccount, al weken geen goed voetbal en kwam daar in eigen huis tegen Raptim een keertje niet mee weg: 0-2. Beide ploegen eindigden het duel met negen man. Trinitas stond na negentig minuten spelen tegen Dwingeloo (3-0 verlies) nog maar met negen man op het veld. Olyphia maakte de wedstrijd wel vol met elf man, maar ook dat was niet genoeg voor de zege op bezoek bij Steenwijkerwold: 2-0.

Snoekduik

Gisteren tijdens de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord zagen we ze wel vaker. Snoekduiken na (vermeend) contact met het been van een tegenstander. Vrijwel gelijktijdig was ook Damwâld getuige van een fraaie snoekduik. Maar wordt de speler van Warga, Frids Fridsma, nu geraakt of niet? Het lijkt er wel op, maar de sierlijke duik is voor de scheidsrechter toch niet voldoende om een strafschop toe te kennen voor Warga in het duel met De Wâlden. Hoe dan ook maakte het voor het resultaat niet uit. Warga won met 1-2.

Liefde voor de zondag

Elders in de vierde klasse B een onvervalste topper, tussen twee ploegen die zich nog heerlijk voelen op de zondag. MKV’29 en Bakkeveen streden om de koppositie en die ging uiteindelijk naar de Leeuwarders, die met 3-0 wonnen. Mooie tijden voor MKV, na jaren vol sportieve kommer en kwel. Dit seizoen doet MKV’29 met een fris, jong elftal volop mee om de bovenste plaatsen in de vierde klasse B. Van de twaalf wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld, won de formatie van trainer Jan Hankel er negen. Journalist Lars Goerres was aanwezig bij de topper en peilde de stemming op sportpark ‘t Nylân. Hoofdrolspeler? Carlo Schambach.

Wie heeft de shirts?

We vergeten allemaal wel eens wat. De handdoek, het ondergoed, een fles shampoo en soms een schoon paar sokken. Maar als voetbalclub je eigen shirts vergeten mee te nemen naar een uitwedstrijd, gebeurt toch ook vaker dan je je kunt voorstellen. Bij Blauwhuis was het kassa gisteren. Net de lange reis naar Terschelling achter de rug en eindelijk aangekomen in de box van AVV om je om te kleden, ontdek je dat de tas met groene shirts nog aan vaste wal staat. En wat doe je dan? Dan bel je die andere club op Terschelling met het opmerkelijke verzoek een tas met shirts te mogen lenen. SC Terschelling was niet te beroerd om een tas af te leveren bij de Blauwhuisters, die het dus in de clubkleuren van Terschelling opnamen tegen de rivaal op het eiland AVV. Het eindigde in 0-4. Grote winnaar van het weekeinde? De wasvrouw van Blauwhuis. Zomaar een vrij weekje.

Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een digitaal abonnement. 81 cent! Dat is maar 19 cent minder dan een gemiddeld plankje tijdens het draaiend rad in menig voetbalkantine. Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie .

Nieuws

menu