Dit artikel is vandaag gratis

Vechten voor je plek, de Houdini-act en het betere sprokkelwerk. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 23 en 24 april

Het werd er niet gezelliger op bij de wedstrijd tussen Dokkum en V en V'68, naarmate de wedstrijd vorderde. Gelukkig werd er ook nog gevoetbald. Foto: Marcel van Kammen

Vechten voor de punten is heel normaal in de voetballerij, maar niet op de manier waarop enkele personen bij Dokkum en V en V’68 zaterdag deden. Gelukkig werd ook daar gewoon gevoetbald en ging het gewoon om de resultaten, net als elders in de provincie. Het seizoen wordt steeds korter voor de ploegen onderin om zich uit de zorgen te spelen.

Zoals vertrouwd beginnen we weer met de hoogst spelende Friese amateurclub Harkemase Boys. Over de negatieve reeks is inmiddels genoeg geschreven, maar dat is nu verleden tijd. De Boys zijn bezig met een nieuwe reeks en die bestaat inmiddels uit vier opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag, waarin acht punten werden gepakt. Zo geef je antwoord op de criticasters en zo deel je een signaal uit naar de concurrentie onderin de derde divisie. Uit de degradatiezorgen zijn ze nog niet op De Bosk, maar het vertrouwen lijkt terug in de groep. En voetballers weten hoe belangrijk een beetje vertrouwen is om tot goede resultaten te komen. In eigen huis werd met directe concurrent Ter Leede de vloer aangeveegd. De samenvatting staat traditiegetrouw weer op YouTube, maar deze foto na de 5-1 zege op Ter Leede vonden wij het meest veelzeggend voor het Harkemase Boys van de laatste weken.

Flow

Wie het heeft over een goede reeks, komt al snel uit bij ONS Sneek. Dat klinkt in eerste instantie wat bevreemdend, want de Snekers begonnen de maand april nog met een 8-1 nederlaag tegen SC Genemuiden. In de vier wedstrijden die volgden, greep de ploeg van interim-trainer Arnoud Koster uit Oppenhuizen liefst tien punten. De laatste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen. Zaterdag werd in Sneek het bezoekende Berkum getrakteerd op een 4-1 nederlaag. Iets met vertrouwen en voetballers? ONS heeft de flow te pakken, maar weet ook dat er meer nodig is om directe handhaving te bereiken.

Spaarzame kansjes

Als een wedstrijd zonder al te veel kansen eindigt in een 0-0 gelijkspel, dan kunnen beide ploegen daar normaal gesproken wel mee leven. Maar als je een wedstrijd waarin je niet minder bent met 0-1 verliest, dan baal je. Zo ook trainer Willem Brouwer, na de nederlaag van zijn Buitenpost tegen SV Urk. Dat wist een van de spaarzame kansjes wél te benutten en keerde met de volle buit terug naar het vissersdorp. Overigens, wat een schitterend uittenue hebben de Urkers om hun schouders. Niet dat ze daar bij Buitenpost iets aan hadden. Resultaten zijn gewenst. ,,We hadden een puntje moeten pakken met het oog op de komende weken, want we krijgen nog zes finales”, zei Brouwer in het clubverslag van Buitenpost. ,,Het blijft spannend, maar we hebben wel vertrouwen.”

Binnenwaaien

Een wereldgoal of een mislukte voorzet? We hopen het eerste, maar denken het tweede. Hoe dan ook waaide de bal zomaar binnen bij de tweede paal. Deze treffer van Marnix Zeldenrust betekende wel de aansluitingstreffer van het tegen degradatie vechtende Balk op bezoek bij titelkandidaat WHC in Wezep. Want zijn aansluitingstreffer (2-1) betekende dat de Balksters echt uitzicht kregen op een broodnodig punt, die er uiteindelijk ook kwam. Eerst miste WHC nog een strafschop, waarna de ploeg van trainer Jan Bruin er zelf eentje verdiende in de slotminuten. Dit varkentje werd door Johan Geertsma vakkundig gewassen: 2-2. Dit zijn de bonuspuntjes in een seizoen die waardevol kunnen zijn in juni, als het seizoen op zijn einde loopt. De treffer van Zeldenrust kunt u hieronder even rustig terugkijken en analyseren.

Kampioensstrijd

Mocht Wolvega nog dromen hebben gehad over een mogelijk kampioenschap in de tweede klasse I, dan zijn die na dit weekeinde waarschijnlijk wel verdwenen. Het kreeg de kans om op gelijke hoogte te komen met ‘t Fean’58, maar verloor dit ‘zespuntenduel’ in Surhuisterveen met 1-0. Matchwinner bij de thuisploeg werd Jens Hamstra met een doelpunt in de eerste helft. Wolvega zal de focus vooral leggen op het bereiken van de nacompetitie, ‘t Fean’58 gaat door in de kampioensstrijd. Die is na zaterdag weer een stukje spannender geworden, na het puntenverlies van koploper Kollum tegen Hardegarijp (1-1). Beide titelkanditaten treffen elkaar niet meer dit seizoen, dus zullen op de resterende zaterdagmiddagen elkanders wedstrijden nauwlettend in de gaten houden.

Vrije trap

In een wedstrijd van weinig kansen is het handig om een paar wapens in huis te hebben. Dat kan zijn middels dode spelmomenten, zoals een hoekschop of - in dit geval - een vrije trap. Ruben Ybema hielp Workum met deze mooie trap aan de winst op buurman Oeverzwaluwen. De derby eindigde in 0-1 en daarmee behield het de voorsprong van drie en vier punten met achtervolgers Sneek Wit Zwart en Heerenveense Boys, die hun wedstrijden ook wisten te winnen. De kans dat er volgende week een ploeg afhaakt, is aanwezig. Zaterdag staan de nummers twee en drie tegenover elkaar. Ybema is met Workum klaar voor een stapje hogerop. ,,It moat no wolris barre. En ast kampioen wurde wolst, dan moatst der alle wedstriden stean”, zei Ybema tegen journalist Bert Kalteren, die aanwezig was bij de derby .

Ontlading

Oerkreten, geschreeuw en gejuich. Het was zaterdagmiddag het geluid dat hoorde bij de wedstrijd tussen ONT en Rijperkerk. Een spektakelstuk, dat in blessuretijd in het voordeel van de thuisploeg werd beslist door Thomas Landman. Zijn 4-3 in blessuretijd namens ONT (Opeinde-Nijega-De Tike) zorgde voor een flinke ontlading op sportpark Douwekamp. De bezoekers uit Rijperkerk gaven twee keer een voorsprong uit handen. Eerst een 0-2, later een 2-3. ONT toonde veerkracht en na zo’n intensieve strijd tussen twee gelijkwaardige partijen, vallen de oerkreten van de geelhemden goed te begrijpen. In de derde klasse B maakt het nog altijd kans op deelname aan de nacompetitie. Dat geldt ook voor nummer drie Rijperkerk.

Vechten voor je plek

Door velen waren ze al afgeschreven, maar bij NOK (Nijemirdum Oudemirdum Kombinatie) geven ze zich nog niet gewonnen. Ze vechten voor hun plekje in de vierde klasse A en de laatste weken begint de hekkensluiter ineens punten te sprokkelen. Zo bracht de maand april ze al vijf punten op. Een verdubbeling van het totaal dat tot en met deze maand bij elkaar werd gespeeld. Op bezoek bij Delfstrahuizen werd gewonnen, in Sexbierum werd met 2-2 gelijkgespeeld en zaterdag werd titelkandidaat Waterpoort Boys uit Sneek ook een puntje afgesnoept: 1-1. De Snekers waren blij dat de topper tussen Bolsward en QVC ook in 1-1 eindigde, waardoor ze nog altijd in de race zijn. NOK komt steeds dichterbij een nacompetitieplek, maar wie weet kunnen ze deze reeks doorzetten en is zelfs plekje elf nog mogelijk.

Acht minuten

Met nog zo’n 25 minuten op de klok leek er geen vuiltje aan de lucht voor ODV. Het leek concurrent Kootstertille van zich af te schudden in de vierde klasse B, waarna de jacht op koploper RWF volledig geopend kon worden. Het liep anders. In een tijdsbestek van acht minuten kantelde de wedstrijd volledig. Drie treffers van Kootstertille tussen minuut 69 en 77 en ODV keek tegen een 3-2 achterstand aan. Een Houdini-act, zo vonden ze zelf bij de club. Daarmee blijven de Tilsters meedoen met de strijd om het kampioenschap, ook al is het verschil met koploper RWF nog altijd zes punten. ODV is inmiddels wel binnen handbereik op drie punten afstand. Het worden nog interessante weken in 4B.

Pleister eraf

De promotie zal niet in gevaar komen voor IJVC, maar de spanning om het kampioenschap is na zaterdag wel weer ietsjes toegenomen in de vijfde klasse A. Het ondenkbare gebeurde: IJVC verspeelde voor het eerst in dit seizoen punten en verloor van Irnsum met 2-1. Een knappe prestatie van de thuisploeg. ‘Na 874 dagen eindigt de ongeslagen reeks van IJVC abrupt in Irnsum. Niet voorzichtig een gelijkspelletje om de 100% score te eindigen maar gelijk de pleister eraf scheuren met een 2-1 nederlaag’, aldus de clubverslaggever van de Kypmantsjes. Zaterdag tegen WWS kan de wond mogelijk weer helen.

Zeven en zeven

De zaterdagmiddag is weer wat leuker geworden bij SSS’68 in de maand april. De geplaagde ploeg uit Marssum kreeg sportief gezien de ene na de andere tik te verwerken, maar in de maand april werd er weer vooruitgang geboekt. Er werden doelpunten gescoord en punten gepakt. Evenveel punten als doelpunten, namelijk zeven stuks. Zaterdag werd Tzummarum met 3-0 verslagen. De rode lantaarn is niet meer in het bezit van SSS’68, dat de selectie voor komend seizoen alweer wat aangevuld heeft. Wie weet vinden we ze volgend jaar weer wat plekjes hoger terug.

Topscorer

Willem Veenstra besloot er dit weekeinde nog maar eens drie in te trappen. Zijn hattrick resulteerde voor Eastermar een 3-1 zege op ASC’75 uit Augustinusga en doelpunt nummertje 22, 23 en 24 van het seizoen. Daarmee is de aanvaller momenteel topscorer van Fryslân en dat is voor een spits toch een lijstje om stiekem wat in de gaten te houden. Met twee doelpuntenmachines in de voorhoede (ook Jelle van der Bij heeft er al zestien inliggen) zullen ze een goede kans maken in de nacompetitie, als ze die weten te halen. En daar lijkt het wel op. De titel daarentegen is ver uit zicht, met negen punten en nog zes speelrondes te gaan.

Alle kanten op

Promotie naar de hoofdklasse, handhaving in de eerste klasse of degradatie naar de tweede klasse. Waar het dit seizoen heengaat met Jubbega is nog niet te zeggen. Zo’n knotsgek seizoen is het in de eerste klasse F op zondag. Jubbega maakte zondagmiddag gehakt van hekkensluiter Noordster (0-8) en staat op een keurige vierde plaats. Maar de achterstand op nummer 2 VKW (acht punten) is groter dan de voorsprong op nummer 11 FVC (vijf punten).

Vrije zondag

Een zege was natuurlijk meer dan welkom geweest in Grou, maar GAVC moest met een punt genoegen nemen na het thuisduel met EMMS (Eendracht Maakt Macht Slagharen): 2-2. De geelhemden staan momenteel op een veilige tiende plek, maar de verschillen onderin zijn klein. Komende zondag kan er afstand genomen worden van hekkensluiter Drachten, dat nu op een achterstand van vijf punten staat. Vervolgens heeft GAVC een vrije zondag om zich voor te kunnen bereiden op het duel met een andere concurrent Emmeloord, dat op donderdagavond 12 mei de tegenstander is. Drie dagen later is Pesse, ook een concurrent, de tegenstander. Het worden belangrijke weken voor de ploeg van trainer Rob de Jong. Dit puntje is in ieder geval binnen.

Sprokkelen

Ze hebben nog een lange weg te gaan, maar wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Hekkensluiter Nieuweschoot sprokkelde een puntje op bezoek bij promotiekandidaat Read Swart. Het vierde punt in totaal, na negentien wedstrijden spelen. Wordt er nog een eindsprint ingezet door de roodhemden? Ze hebben nog wel een pittige programma, maar wie weet. Spijtig genoeg moet die eindsprint ingezet worden zonder speler Mark van der Meulen, die met een nare blessure de wedstrijd moest verlaten. Zo werd een sportief gezien mooie dag toch nog vervelend voor Nieuweschoot. Beterschap, Mark!

Derby

Dit was me de derby wel, die tussen Olyphia (Noordwolde) en Oldeholtpade in de derde klasse D. Twee rode kaarten, een gemiste strafschop en veel passie en strijd. Maar geen doelpunten, tot diep in de blessuretijd Mark de Vries zijn hoofd tegen de bal zette en de bezoekers uit Oldeholtpade alsnog aan een driepunter hielp tegen negen overgebleven spelers van Olyphia. Dat zie je dus wel vaker bij een wedstrijd tussen twee ploegen waarin er eentje vecht tegen degradatie en de andere bovenin meedraait. Dan valt het dubbeltje voor de club in moeilijkheden net de verkeerde kant uit en wordt het voor de tegenpartij een dikke rijksdaalder.

Fusie?

Lemmer bestaat volgend jaar honderd jaar. Het eeuwfeest zal op het Lemsterpad groots gevierd worden. Maar eerst nog even in die zondag vierde klasse A blijven. De Lemsters staan voorlaatste in de vierde klasse A en kunnen nog wel wat puntjes gebruiken. Gelukkig voor de ploeg van trainer Marcel Schutz degradeert er maar een ploeg uit deze klasse. Toch zijn de puntjes wel welkom. Die zaten er tegen koploper Wacker uit De Wijk niet in, getuige de 0-7 nederlaag. Hoe nu verder in Lemmer? Draait het dan toch uit op een fusie met CVVO? Die vraag stelde journalist Edward Jorna, die het duel bezocht, ook. Het antwoord lees je hier.

Eerste zege

Het duurde achttien wedstrijden, maar daar was hij dan eindelijk. De eerste overwinning in dit seizoen van Langweer in de vierde klasse B. In eigen huis werd De Sweach met 3-1 verslagen. Daarmee is het nog wel altijd de hekkensluiter, maar zal het seizoen niet eindigen zonder een overwinning. Het verschil met de nummer voorlaatst Black Boys is met tien punten echter nog wel aanzienlijk. Of dit nog goed gaat komen voor de roodhemden is verre van zeker. Maar misschien voetbalt het met deze zege op zak de komende weken wel iets makkelijker.

Vormbehoud

Twee weken geleden wonnen ze de tweede periode, maar haalden ze ons overzicht niet. Onze oprechte excuses en dat maken we vandaag graag goed door de thuiswedstrijd van Houtigehage tegen Sport Vereent eruit te lichten. Maiko van der Werf hielp zijn ploeg met een hattrick langs de hekkensluiter uit Oldeberkoop: 4-2. Houtigehage zal vooral zijn best proberen te doen om de vorm vast te houden voor de nacompetitie, aangezien het kampioenschap wel uit beeld is. Daarvoor is de achterstand van elf punten op koploper Blue Boys te groot. Maar met een stukje vormbehoud valt er dit seizoen nog een mooie kers op de taart te zetten.

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Voor dat geld koop je nog geen oranjekoek op Koningsdag, maar heb je wel onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

menu