Dit artikel is vandaag gratis

Droog commentaar, monsterscores, degradatiestress en een mini-kampioensgalerij. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden op 14 en 15 mei (en in de midweekse inhaalronde)

Bij de Friese hoofdklassestrijd tussen Buitenpost en ONS Sneek stond veel op het spel. Hier Glenn Buma (l) in duel met Mark van der Meer (r). Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Er gebeurt in de laatste weekeinden van het amateurseizoen zoveel, dat het amper bij is te houden. Toch verschijnt er ook vandaag weer een overzicht op uw scherm met daarin veel degradatiezorgen, maar ook naderende ontknopingen en fraaie acties. En we zetten de kampioensdames in het zonnetje!

Een dubbelslag voor Harkemase Boys. Zo mogen we de 2-3 uitzege op concurrent VVOG uit Harderwijk wel noemen. Niet alleen kwam het linkerrijtje daarmee weer in het vizier van de Harkiten, tevens groeide de afstand met de gevarenzone tot acht punten. Met nog vier duels te gaan een geruststellend gaatje, al spelen er inmiddels ook andere belangen. Want in de derde periode is tot dusverre alleen koploper FC Lisse beter dan de ploeg van interim-trainer Hans Schrijver, die uit zeven duels 14 punten wist te halen. Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd in het voetbal, dus wie weet wat er allemaal nog mogelijk is in de laatste vier duels. Zaterdag kwam Harkemase Boys al na veertig seconden op achterstand dankzij een doelpunt van oud-Cambuurspeler Jeremy de Graaf. De gelijkmaker van Jari Slort was even opmerkelijk als fraai. Voorzet? Schot op doel? Hoe dan ook hielp hij zijn ploeg met deze treffer wel terug in de wedstrijd.

Vechtwedstrijd

Over naar de hoofdklasse B, waar de Friese twist tussen Buitenpost en ONS Sneek op het programma stond. Een Friese strijd met hoge belangen, want de winnaar van het duel zou klimmen naar een plek boven de de gevreesde degradatiestreep. ONS Sneek is de laatste weken met een miraculeuze comeback bezig en heeft zichzelf uitzicht verschaft op rechtstreekse handhaving, maar moet na een bezoekje aan Buitenpost weer even pas op de plaats maken. De ‘Blauwkes’ wonnen met 3-2. Feest bij Buitenpost, zorgen bij ONS Sneek. Journalist Bauke Boersma bezocht de ‘derby’ en zag een echte vechtwedstrijd. En dat was precies wat Buitenpost wilde. De winnende goal van Jorrit Terpstra werd door een oplettende toeschouwer keurig op beeld vastgelegd.

Succes

Het wordt al bijna gewoon, maar laten we niet vergeten aan wat voor een sterk seizoen Broekster Boys bezig is. De nummer vijf van de eerste klasse won zaterdag opnieuw (0-1 van FC Burgum) en heeft nu al meer punten dan het elftal dat in 1998/1999 vierde werd in de eerste klasse met 35 punten. Ook al moet daarbij nog wel even worden vermeld dat de eerste klasse van dat jaar uit twaalf ploegen bestond. Maar toch. Met nog drie wedstrijden te gaan bestaat er zelfs nog een kans op nacompetitie, om te strijden voor een plek in de hoofdklasse. Het succes van ‘De Broek’ is niet onopgemerkt gebleven. Aanvaller Hedgar Hoekstra, goed voor negen doelpunten dit seizoen, verkast volgend seizoen naar Harkemase Boys. Zaterdag was Bauke Jan Douma de matchwinner.

Koploper

Pole position voor ‘t Fean’58 na een hectisch weekeinde in de tweede klasse I vol met verrassende uitslagen. Wat te denken van de 6-0 zege van Nijland op Zwaagwesteinde, waardoor de ploeg uit Súdwest-Fryslân nu een ‘voordeligere’ plek heeft in de nacompetitie. Want die kunnen beide ploegen niet meer ontlopen. Rechtstreekse degradatie lijkt al wel bijna afgewend en daar leek het een aantal weken geleden nog niet op. Grote winnaar dit weekeinde was zogezegd ‘t Fean’58. De ploeg uit Surhuisterveen greep de koppositie dankzij een 0-3 uitzege op Be Quick Dokkum en een nederlaag van Kollum op bezoek bij V en V’67: 2-1. Dit tot volle tevredenheid van clubhistoricus Willem Dijkema.

Doelsaldo

De problemen stapelen zich op voor SV Oosterwolde. Zaterdag werd met 0-3 verloren van koploper DZOH, wat op zichzelf niet zo heel erg verrassend is. De midweekse remise met concurrent The Knickerbockers (1-1) in eigen huis deed meer pijn. Ja, Oosterwolde staat nog op het veilige elfde plekje. Maar dat staat het alleen op basis van een beter doelsaldo dan The Knickerbockers en De Weide, die evenveel punten hebben als de ploeg van trainer Erik van der Meulen. Gelukje voor de Friezen is dat het NEC Delfzijl nog treft in de laatste speelronde, dat dan mogelijk al is gedegradeerd. Maar eenvoudig gaat het zeker niet worden voor Oosterwolde.

Plek in finale

Daar waar Workum struikelde tegen SVM, daar wist Sneek Wit Zwart wel de drie punten over te houden aan het duel met de opponent uit Marknesse. Een treffer van Kevin Huitema bleek voldoende voor een krappe 0-1 zege, waardoor Workum nog altijd in de achtervolging moet in de derde klasse A. Dat deed het met een 1-7 zege op Oudehaske, dat weer achterom moet kijken naar TONEGO. Dat verkleinde de achterstand op Oudehaske tot drie punten dankzij een 3-0 zege op Heeg. Het is de strijd om plek twaalf. Dat betekent weliswaar nacompetitie, maar die gaat dan slechts over één wedstrijd. Meteen een finale. Bij Oudehaske kunnen ze vertrouwen op hun spits Dennis Speelman, die op plek drie staat in de topscorerslijst van 3A met 18 treffers. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal doelpunten van Oudehaske in dit seizoen (35).

Lentezonnetje

De kampioen van de derde klasse B is bekend, maar nog niet alle tickets zijn verdeeld. Zo zijn Waskemeer en Rottevalle nog volop in de race voor het veilige elfde plekje, die nu nog in handen is van Rottevalle. Beide ploegen verloren zaterdag, dus bleef het verschil twee punten. Berlikum versloeg Waskemeer en mag ondanks de zevende plek nog hopen op het spelen van nacompetitie, omdat het lekker draait in de derde periode. Van de wedstrijd geen beelden, maar dit plaatje van die ochtend was te mooi om niet te delen.

Vrije val

Na een knappe zege op koploper Bolsward op 12 maart (3-2) raakte AVC in een vrije val. De acht duels die volgden werden niet gewonnen en met een 2-3 achterstand tegen TOP’63 met nog elf minuten te gaan (het duel werd vorige week stilgelegd en wordt op 24 mei uitgespeeld) kwam de degradatiezone steeds dichterbij. Zeker na de gevoelige midweekse nederlaag (zie video, inclusief commentaar van een beroemd Frysk dammer) tegen concurrent HJSC. En die ploog rook, evenals TOP’63, bloed. Maar zaterdag doorbrak de ploeg uit Sexbierum de negatieve spiraal met een knappe zege op Foarút, dat eveneens in een vrije val is geraakt na de winter, met 1-0. Daarmee lijkt AVC het vierdeklasserschap voor komend seizoen veilig te hebben gesteld.

Tien

Ze geven elkaar geen centimeter ruimte bovenin de vierde klasse B. De volledige top drie, bestaande uit ODV, RWF en Kootstertille won. Laatstgenoemde deed dat wel met erg overtuigende cijfers. De arme hekkensluiter Oostergo diende als kanonnenvoer en beleefde een beroerde middag. Iedere amateurvoetballer maakt wel eens zo’n dag mee en weet dus ook hoe dat voelt. Er stonden na afloop maar twee verschillende achternamen op het scoreformulier bij Kootstertille. Topscorer Jouke Waaksma maakte er vier, middenvelder Gerbrand Waaksma drie, Rinse de Vries twee en Kees de Vries één. Reikhalzend kijken de clubs (vooral ODV) uit naar het duel van komende zaterdag tussen RWF en Kootstertille. Dan zal er toch minstens een club afhaken, mocht ODV zelf van VIOD Driesum winnen.

Juichen

Ze dachten bij IJVC vorige week zaterdag dat ze de bestemming van de vierde klasse al hadden bereikt, na de uitzege op Hielpen. Maar waar ze in IJlst dachten dat het resultaat van de laatst overgebleven concurrent vv Heerenveen niet mee zou tellen in verband met de horizontale overstap van de zondagtak na de zomer, daar bleek dat toch het geval te zijn. Zaterdag kwam de uitdager op bezoek na een hectische week in IJlst, om het verschil met de koploper in 5A te verkleinen naar drie punten. Alsof het lot ermee speelde. Maar de Kypmantsjes hielden het hoofd koel en lieten zich niet van de wijs brengen door een vroege achterstand. Het nam nu definitief een voorschot op de titel, de promotie en op nog maar weer een feestje .

Half dozijn

Vanuit het niets kent de vijfde klasse B een nieuwe topscorer. Zijn naam is Cornelis Bolding, speler van vv Marrum en dankzij zijn zes treffers in het duel met Tzummarum (2-11) is hij op één middag topscorers Tim Grond (Tzummarum) en Gilian Dijkstra (Lions’66) gepasseerd. Marrum kan zich gaan opmaken voor de nacompetitie als hoogste periodewinnaar en zal een serieuze gooi doen naar de vierde klasse. Lions’66 kan zaterdag de titel grijpen in eigen huis tegen SSS’68.

Monsterscores

Het was monsterscoreweekeinde in de vijfde klasse C. Telt u even mee? Koploper Drogeham (zie tweet) won met 0-6 bij Suawoude en kan zaterdag kampioen worden. Surhuisterveen won met 0-8 op bezoek bij TFS, maar dreigt de boot voor de nacompetitie wel te gaan missen. Noordbergum won met 9-0 van Jistrum. Alleen al 23 goals in drie wedstrijden. Met de andere drie duels erbij stokte de teller zaterdagmiddag in 5C op op 36 goals. Noordbergum is de ploeg die iedereen wil ontlopen in de nacompetitie. En als oud-Cambuurspeler Martijn van der Laan ook al begint met scoren, maak dan je borst maar nat met al dat aanvallende geweld dat er al rondloopt.

Bus

Het p-woord is weer gevallen in Jubbega. Promotiekoorts heerst bij de Friezen in de eerste klasse F. En waarom ook niet? Na de midweekse zege op FVC (2-4) geeft de zevende plaats er nog geen recht op, maar het verschil met nummer drie GOMOS is slechts drie punten. Bovendien draait het ook volop mee in de strijd om de derde periode, waarin Heerenveen nu koploper is. Echter mag die ploeg vanwege de horizontale overstap niet promoveren naar de hoofdklasse. Dus liggen er mogelijk weer kansen voor Jubbega. In de midweek reisde het gezelschap per bus af naar Leeuwarden en keerde met de drie punten huiswaarts. Mogelijk bracht het geluk. In ieder geval reden genoeg voor Jubbega om komende zondag naar koploper VKW weer met de bus te gaan.

Afscheid

De laatste thuiswedstrijd van het seizoen is doorgaans een moment om mensen in het zonnetje te zetten. Bij Oerterp waren er dat heel wat, voor aanvang van de Friese twist met LAC Frisia 1883 in de tweede klasse K. Het gebeurde bij spelers Jorrit Hijlkema, Kees-Jan Dijk en Taeke van der Hoek, verzorger Piet Muskita en leider Otto de Wrede. ‘Zeventig jaar lid, ruim 800 wedstrijden, 2 seizoenen leiderschap en maar liefst 43 jaar trouwe dienst als verzorger’, vatte de club het palmares van dit vijftal samen. Daar kunnen we onze pet alleen maar voor afnemen. Of het inderdaad de laatste thuiswedstrijd was van dit seizoen, moet nog blijken. Alleen een wonder kan Oerterp nog uit de gevarenzone helpen, maar het moet ook nog achteromkijken of Drachten niet de rode lantaarn nog in Ureterp brengt. Op de laatste wedstrijd staan beide ploegen in Drachten tegenover elkaar.

Feestweek

Het is toch wat apart, maar daarom niet minder mooi. Kampioen worden op donderdagavond. Want ook al is op zondag de schaal in ontvangst nemen het mooist, dan nog heeft ieder nadeel zijn voordeel. Want nu werd er op donderdag al een bescheiden feestje gevierd en was het gisteren, na de 5-0 zege op Read Swart, opnieuw feest. Een rondrit op de platte kar gevolgd door een feest in de kantine dat duurde tot in de kleine uurtjes. Er zal een aantal leden van Sint Annaparochie niet al te fris aan de werkweek zijn begonnen. Er is nog een mooi sportief doel voor de kampioen. In de komende drie duels zijn in totaal nog vijf doelpunten nodig om uit te komen op honderd doelpunten. Dat gebeurt niet al te vaak.

Reddingsboei

Het thuisduel met USV was voor Olyphia uit Noordwolde misschien wel de laatste reddingsboei waar het zich dit seizoen nog aan kon vastklampen. De hekkensluiter ontving de grote concurrent met een gelijk aantal punten maar een beter doelsaldo en zegevierde met 1-0. Op de ranglijst schoten de Friezen omhoog. De rode lantaarn ging met de tegenstander mee naar Nieuwleusen en door de driepunter klom Olyphia op naar de veilige tiende plaats. Met nog drie speelrondes te gaan precies op tijd, maar de druk blijft erop. Komende zondag is namelijk Sweel de tegenstander en die club is net gepasseerd op de ranglijst. Nog een zege voor Olyphia zou goud waard zijn. Maar dat was de zege op USV ook. Het zat ook eens mee voor de groenhemden, die de tegenstander nog een strafschop zag missen.

Krakers op komst

VWC had zich met een overwinning op Havelte in een goede positie kunnen nestelen onderin de vierde klasse B, maar moet de laatste weken nog vol aan de bak om nacompetitie te ontlopen. Dat het verloor van nummer drie Havelte, was geen schande. Wel was het balen voor de mannen van trainer Douwe Zeldenrust dat concurrent BEW won van Zandhuizen en op gelijke hoogte kwam met de ploeg uit Munnekeburen. Met Makkinga, Zandhuizen en De Blesse zijn er nog drie Friese clubs nog lang niet veilig, aangezien ze maar een puntje voorstaan op VWC en BEW. En laat nu komende week toevallig Zandhuizen - Makkinga en VWC - De Blesse op het programma staan. Op de slotdag op 6 juni is het dan nog VWC tegen BEW. Er zijn nog een paar krakertjes op komst.

Droog

Van het droge commentaar tijdens het twitterverslag van Warga krijgen we eigenlijk nooit genoeg. Het was gisteren weer smullen geblazen. Niet van de wedstrijd, als we de twitteraar mogen geloven. Maar hoe slechter de wedstrijd, hoe leuker de verslagen doorgaans zijn. Warga won in de vierde klasse B met 2-0 van hekkensluiter Langweer, waar de 52-jarige Gosse Cox het doel verdedigde. Dat deed de routinier zeer verdienstelijk, ook al kon hij een nederlaag niet voorkomen. Al hoefde hij soms ook totaal niet in actie te komen, zoals bij onderstaande ‘doelpoging’. Warga dingt mogelijk nog mee om een promotieplek, voor Langweer dreigt de aftocht naar de vijfde klasse.

Zinderende climax

De titelrace in de vijfde klasse A nadert een zinderende ontknoping. Na de derbyzege van gisteren op Oosterstreek (0-3) staat Stânfries weer aan kop met een punt voorsprong op Kuinre. Het doelsaldo van beide ploegen is nipt in het voordeel van Stânfries. En bij een gelijke stand in punten en doelsaldo, telt het aantal gescoorde doelpunten. Dat is nu 64 (Stânfries) om 66. Op papier lijkt de ploeg uit Appelscha een gunstiger schema te hebben voor de laatste drie speelrondes, maar in deze fase van de competitie met ploegen die al lang en breed uitgespeeld zijn valt er soms ook niets over te zeggen. Bij Kuinre azen ze op hun eerste titel sinds 2009. Toen ging de titel op de slotdag aan de neus van Oosterstreek voorbij, dat de koppositie uit handen gaf tegen het al uitgespeelde Uffelte (2-2) en Kuinre met een punt voorsprong alsnog de titel zag grijpen. Om nog maar eens te bevestigen dat er in het voetbal niets zeker is. Bij Stânfries gaat het werk ondertussen gewoon door en is de maandagochtendploeg weer druk bezig geweest de accommodatie netjes te maken.

1-51?

We zagen al wat monsterscores voorbijkomen, maar 1-51? Nee, zo extreem maakten we ze niet vaak mee. Toch stond deze uitslag vermeld achter het duel tussen Aengwirden en Tijnje. Al snel bleek het te gaan om een typfoutje. De uitslag van het duel was een ‘normale’ 1-5, ook al is dat natuurlijk een prima overwinning voor de ploeg van trainer Robert Spoelstra. In de strijd om nacompetitieplekken blijft het ongekend spannend in de vijfde klasse B. Nog steeds maken Tijnje, Oldeboorn, Blauwhuis, FFS en Wispolia kans op nacompetitie. Blauwhuis droomt zelf nog van een titel en ontvangt zondag de koploper Blue Boys om de achterstand te verkleinen naar drie punten. Ook 5B is een klasse om in de gaten te blijven houden.

Galerij

Dit was hem bijna weer voor deze week, maar niet voordat we hier nog wat kampioensfoto’s uit het vrouwenvoetbal tonen. Ook daar vallen de beslissingen natuurlijk in deze maand. Hebben we een kampioen gemist? Tip ons dan!

Zo greep Be Quick Dokkum VR1 de titel in de tweede klasse D na een 5-0 uitzege op Lycurgus. Het kampioenschap werd zo in stijl binnengehaald. Met twaalf maal een clean sheet en vijftien overwinningen zijn de vrouwen van Be Quick Dokkum twee wedstrijden voor het einde al kampioen. Zij keren na vier seizoenen weer terug in de landelijke eerste klasse. Proficiat!

In Harlingen ging Zeerobben VR1 met een platte kar door de stad, na het behalen van het kampioenschap in de vierde klasse 7. Dat na een 2-8 zege op Leeuwarder Zwaluwen VR2. Klasse!

Ook in Harkema was het feest, waar het eerste damesteam van Harkemase Boys de titel greep in in de vijfde klasse 02. Een 7-2 overwinning op Kollum VR2 volstond voor een mooie kampioensschaal!

Over naar Hommerts-Jutrijp, waar HJSC VR1 de kampioensschaal in ontvangst mocht nemen in de vijfde klasse 07. Een week eerder werden ze zonder zelf in actie te komen al kampioen. Zaterdag werd de feestwedstrijd tegen Scharnegoutum met 4-2 gewonnen, waarna er van een uitgebreide rondrit door de tweelingdorpen en buurdorp Heeg werd genoten.

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Voor dat geld koop je nog geen plankje bij het draaiend rad, maar heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Nieuws

Meest gelezen

menu