Dit artikel is vandaag gratis

Uitgestelde kampioensfeestjes, laatste strohalmen en ploegen die nog één keer volle bak moeten. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 28 en 29 mei

Feest bij tweedeklasser VVI, dat het kampioensfeestje van 't Fean'58 verstoorde. De ploeg uit Surhuisterveen heeft komende zaterdag nog een kans om de schaal te bemachtigen. Foto: Marco Keyzer

Kampioensstress. Clubs willen er doorgaans niets van weten, maar toch had een aantal ploegen in Fryslân er wel last van. En waar op de ene locatie de bloemen en de champagne de kofferbak weer in konden, werden er op andere plekken plotseling wel feestjes gevierd. Een overzicht van het Friese amateurvoetbalweekeinde van 28 en 29 mei.

Het blijft een schitterend plaatje, daar in Heemskerk. Dat grote kasteel als achtergrond bij het voetbalveld van ODIN’59. Inderdaad, het gaat over een cultplek in het Nederlandse amateurvoetbal en daar is nu ook alle ruimte voor aangezien Harkemase Boys na het 3-3 gelijke spel in Heemskerk in alle rust kan toewerken naar het laatste thuisduel van dit seizoen met ACV. Tijd om afscheid te nemen van mensen, vrijwilligers in het zonnetje te zetten en het voetbaljaar 2022/2023 goed af te sluiten. Harkemase Boys kan zich opmaken voor opnieuw een jaar in de derde divisie. Proficiat!

Veerkracht

ONS Sneek weet na zaterdag zeker dat het de nacompetitie ingaat. Of het moet nog een achterstand van drie punten en een doelsaldo van -28 zien goed te maken in de slotronde. Dat laatste gaat natuurlijk niet gebeuren. Voor de Snekers duurt het seizoen dus langer. Niet in Buitenpost, waar het zaterdag flink feest was. Met een 2-2 gelijk spel tegen Eemdijk verzekerden de Friezen zich van nog een seizoen spelen in de hoofdklasse. De handhaving voelde als een kampioenschap voor de ‘Blauwkes’ en zo werd deze ook gevierd, te beginnen op het veld en in de kleedkamer. Wat er na afloop in de kantine nog is gebeurd, daar kunnen wij ons alleen een voorstelling van maken. De klap die twee weken geleden werd uitgedeeld aan ONS Sneek (3-2 winst) bleek uiteindelijk goud waard voor de ploeg van trainer Willem Brouwer, die de veerkracht van zijn ploeg roemde. Zo is Fryslân in ieder geval zeker van minstens één hoofdklasser in het seizoen 2022/2023.

Afhankelijk

FC Burgum heeft rechtstreekse degradatie uit de eerste klasse weten af te wenden dankzij een 2-1 zege op PKC’83. Daardoor staat Balk er nu het slechtste voor. De hekkensluiter neemt het volgende week op tegen PKC’83 en hoopt op eenzelfde scenario als Burgum, want als Balk weet te winnen dan is het Zeerobben die de rode lantaarn in handen krijgt. Maar de Harlingers kunnen zelf ook altijd nog voor een stuntje zorgen tegen het Leeuwarder Blauw Wit’34, dat een zege nodig heeft om zeker te zijn van nacompetitie om promotie. Ook Broekster Boys is nog een gevaarlijke outsider in de derde periode, maar is afhankelijk van de hulp van Burgum en Zeerobben.

Reuzendoder

Bijna heel Surhuisterveen was uitgelopen om het titelfeest van ’t Fean’58 in Idskenhuizen van nabij mee te maken. De festiviteiten moesten echter een week worden opgeschort, na het verlies bij reuzendoder VVI (2-0). Nooit eerder kwam de formatie uit De Wâlden in de clubhistorie uit in de eerste klasse. Dat streven had tegen VVI zijn beslag moeten krijgen, maar moet nu zaterdag op sportpark ’t Ketting afgetimmerd worden in het thuisduel met SC Joure. ,,Dit wie in flinke streek troch de rekken. Wy hiene hjoed ek op mear rekkene”, bekende trainer Minno van der Werff na afloop. VVI maakt zelf nog kans op nacompetitite, maar moet dan winnen op bezoek bij Hardegarijp en hopen dat concurrent VEV’67 niet wint van Veenwouden, dat nog één laatste kans krijgt om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Journalist Bert Kalteren zag een kampioensfeestje aan zijn neus voorbijgaan, maar had wel een mooie middag in Idskenhuizen .

Ideaal scenario

Vreugde in Oosterwolde en niet zonder reden. De plaatselijke SV bevond zich in een benarde positie onderin de tweede klasse J en zag de concurrentie maar punten sprokkelen. Zelf deelde het zaterdag een belangrijke tik uit aan de andere ploegen onderin door met 3-0 van Drenthina te winnen, dankzij late treffers van Dennis Westerhof en Martijn Wieldraaijer (2). Daardoor staat de ploeg van Erik van der Meulen nu op een veilige plek en kan die het het karwei volgende week afmaken op bezoek bij het al gedegradeerde NEC uit Delfzijl. Dat klinkt als een ideaal scenario voor het ontlopen van de nacompetitie.

Wachtkamer

De apotheose in de derde klasse A vindt komende zaterdag plaats, aangezien Sneek Wit Zwart en Workum afgelopen weekeinde opnieuw geen fout maakten. De Snekers wonnen op bezoek bij het al gedegradeerde Willemsoord met 0-7, terwijl Workum op bezoek bij het tot nacompetitie veroordeelde Tonego die ploeg met 1-6 klop gaf. Het verschil blijft dus twee punten en mocht het doelsaldo nog van doorslaggevende waarde zijn over een week, dan liggen de beste papieren bij Workum (+1). En dus begint het grote vooruitkijken nu al. Het zijn nog vijf lange dagen totdat het zaterdagmiddag is. Sneek mag het afmaken tegen Oudehaske, dat al zeker is van de finale in de nacompetitie in de strijd om lijfsbehoud. Zij zijn met hun gedachten elders. Workum mag in eigen huis aan de bak tegen Heerenveense Boys en bij een eventuele zege plaats nemen in de wachtkamer.

Spanning alom

Spanning tot het einde in de derde klasse B. Behalve de titelstrijd ligt bijna alles nog open. Omdat zowel hekkensluiter Haulerwijk als het voorlaatst staande Ropta Boys won, maken ze beide nog kans om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Dat geldt niet voor Waskemeer, dat verloor van Haulerwijk. Daardoor is Rottevalle veilig. Bovenin nadert de strijd om de derde periodetitel zijn ontknoping. Een felle strijd tussen Berlikum en ONT, die zaterdag elk hun wedstrijden wonnen met 8-1. Met een gelijk aantal punten gaan ze de laatste speelronde in en op basis van het doelsaldo heeft Berlikum de beste papieren. Zij gaan op bezoek bij Wykels Hallum, dat al zeker is van een promotiewedstrijd. ONT ontvangt Rottevalle.

Slappe hap

De champagne en de bloemen stonden klaar, maar het hele feest ging niet door. Niet dat men bij Bolsward in paniek raakt na de onverwachte nederlaag tegen De Wâlde. Het was alleen wel een ,,slappe hap”, zo vatte verliezend trainer Jackie Nijholt de middag kernachtig samen. Door de uitglijder viel er nog even niets te vieren voor Bolsward, dat dankzij de geruststellende marge van drie punten en een veel beter doelsaldo (+26) al wel zeker lijkt van het kampioenschap. Zelfs bij een nederlaag en een zege van nummer 2 Waterpoort Boys verzekert de equipe van trainer Jackie Nijholt zich komend weekeinde in de laatste speelronde van een rentree in de derde klasse; mits er niks geks gebeurt. Ook journalist Lars Goerres zag daarom een kampioensfeestje aan zijn neus voorbijgaan , maar dat feestje gaat er echt wel komen.

Onverwachts

Donderdag, bij het hemelvaarstoernooi in Harkema, waren enkelen bij Kootstertille er nog van overtuigd dat ze kampioen zouden worden in de vierde klasse B. Maar zaterdagmiddag stond ODV ‘ineens’ met de schaal in handen, nadat de ‘Tilsters’ in eigen huis struikelden over Harkema Opeinde (2-3). Daar had de koploper uit Wijnjewoude niet op gerekend in Garyp, waar het op bezoek bij V en V’68 met 1-5 won. Maar toen de berichten uit Kootstertille eenmaal doorsijpelden, kon het feest losbarsten op het veld. ODV gaat de derde klasse in. Van harte!

Periodekampioen

In de vijfde klasse A is na zaterdag alles beslist. Irnsum voegde zich als laatste periodekampioen bij Udiros en Heerenveen en mag via de nacompetitie een gooi doen naar een plek in de vierde klasse. Boornbergum’80, dat in eigen huis met 0-2 verloor van kampioen IJVC, is de grote verliezer. Het staat weliswaar op een derde plek, maar grijpt overal naast. Irnsum greep volledig op eigen kracht de winst in de derde periode en zit precies op het juiste moment in de ‘flow’. Slechts één beslissing resteert nog. Gaat Irnsum als middelste periodekampioen de nacompetitie in, of klimt Udiros nog een plekje op de ranglijst?

Vol aan de bak

Om zeker te zijn van nacompetitie moet VCR nog één keer vol aan de bak. Op bezoek bij Marrum heeft de ploeg uit Rinsumageest, na een 4-3 zege op Blija van zaterdag, minstens een punt nodig om zeker te zijn van de vierde plaats in de vijfde klasse B en dus deelname aan de playoffs. LAC Frisia 1883 kon op gelijke hoogte komen bij een nederlaag van VCR en beschikt daarbij over een beter doelsaldo. Zeker is al dat Marrum de hoogste periodekampioen is in 5B, Ouwe Syl is de middelste. Zij nemen het op tegen respectievelijk de laagste periodekampioen uit 5A (momenteel Udiros) en de nummer 13 van 4A (momenteel HJSC). *Update 21:50. Misverstand bij de auteur, die dacht dat de derde periodetitel door zou schuiven naar hoogst genoteerde ploeg in de eindstand. Dat is niet het geval. De eerste periode, gewonnen door Lions, schuift door naar de ranglijst. In dit geval Ouwe Syl. Omdat Lions na de winst van de eerste periode niet meer meetelt in de andere periodes, gaat Beetgum nu aan de leiding in de derde periode. Het heeft aan een punt tegen hekkensluiter Wardy genoeg om deze te winnen. Als dat gebeurt, blijft VCR met lege handen achter.

Tweede of derde

Kijkend naar de ranglijst lijkt alles wel gespeeld in de vijfde klasse C, maar niets is minder waar. Er bestaat zelfs een scenario dat Noordbergum, nu al gevreesd door alle ploegen in de nacompetitie, nog overal naast grijpt. Dat zit zo. Zelf ontvangt het zaterdag Eastermar. Wint Noordbergum of speelt het gelijk, dan gaan ze ‘gewoon’ als hoogste periodekampioen de nacompetitie in. Maar verliest het, dan gaat dat plekje naar de tegenstander van zaterdag Eastermar, de huidige nummer drie in de vijfde klasse C. Op basis van de ranglijst zou Noordbergum als nummer drie dan nog steeds kans maken, ware het niet dat Surhuisterveen de leiding heeft in de derde periode en dat de huidige nummer zes Zeester al een periodetitel in handen heeft. Het kan dus nog alle kanten op zaterdag.

In eigen hand

Jubbega had zich in eigen huis tegen GOMOS al bijna kunnen verzekeren van deelname aan de nacompetitie richting de hoofdklasse, ware het niet dat het duel met de grote concurrent in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. Daardoor liggen er ook nog steeds kansen voor WVV om over Jubbega heen te gaan in de ranglijst. Jubbega heeft alles nog in eigen hand, want het reist komende zondag af naar de concurrent om uit te maken wie van de twee het seizoen nog met mogelijk een paar weekjes mag verlengen. Het verschil op de ranglijst is slechts een punt, dus aan een gelijkspel hebben de Friezen voldoende. Een affiche om van te smullen!

Verbroedering

Ook het duel tussen Epe en LSC 1890 in de tweede klasse K was een affiche om van te smullen. De Snekers deden zondag in Gelderland een onvervalste aanval op de koppositie, maar kwamen niet verder dan een gelijkspel. Met nog één ronde te gaan en een achterstand van twee punten op Epe, heeft LSC 1890 het niet meer in eigen hand. Journalist Bert Kalteren reisde af naar het midden van het land om deze topper bij te wonen. Hij zag een heetgebakerd potje, maar ook verbroedering na afloop .

Meerdere kapers op de kust

Dronrijp, Gorredijk, DTD en Read Swart strijden om de laatste nacompetitietickets voor een plek in de derde klasse. Dronrijp verloor weliswaar van tien Mildammers met 3-1, maar heeft nog altijd de beste papieren en is wel haast zeker van de derde plek op de ranglijst. Daarachter wordt het spannend als het gaat om het derde en laatste ticket. DTD en Gorredijk hebben 45 punten, maar DTD heeft een aanzienlijk beter doelsaldo. Read Swart staat er een puntje achter en moet zondag op zijn minst winnen van Renado om überhaupt kans te maken. DTD kent een pittig uitduel met Akkrum, dat al in het bezit is van een periodetitel en graag plekje twee wil vasthouden. Gorredijk moet winnen op bezoek bij Friesland en dan maar hopen op goed nieuws van de andere velden. *Update 21:50 uur. Misverstand bij de auteur, die dacht dat de derde periodetitel door zou schuiven naar hoogst genoteerde ploeg in de eindstand. Dat is niet het geval. De eerste periode, gewonnen door Sint Annaparochie, schuift door naar de ranglijst. Omdat St. Anna na de winst van de eerste periode niet meer meetelt in de andere periodes, gaat Gorredijk nu virtueel aan de leiding in de derde periode. Een zege op Friesland volstaat zondag voor de winst van de derde periode.

Pech voor Olyphia

Met de ontmoeting tussen Oldeholtpade en Trinitas op het programma op de laatste speeldag, staat er voor beide Friese partijen niets meer op het spel. Oldeholtpade heeft de periode binnen en maakt zich klaar voor de nacompetitie, Trinitas is veilig en kan lekker vrijuit voetballen in de laatste thuiswedstrijd van het jaar. Oldeholtpade won zondag met 0-1 van Oranje Zwart, terwijl Trinitas genoot van een vrij weekeinde wegens een oneven aantal ploegen in de derde klasse D. Olyphia heeft het na de 4-2 nederlaag tegen Oldemarkt niet meer in eigen hand. Het moet winnen van Raptim om nog boven de streep te kunnen eindigen. Pech daarbij is dat Raptim een zege nodig heeft om nacompetitie voor promotie te bereiken en dat concurrent Sweel speelt tegen een andere concurrent Protos.

Gelijkspel is voldoende

Over de ontknoping in de vierde klasse A kunnen we kort zijn. Alle aandacht ligt op het duel tussen VWC en BEW van komende zondag. De ploeg uit Munnekeburen staat op een veilige elfde plek en heeft aan een gelijkspel genoeg om de tegenstander uit Vledder, dat onder de streep staat op plek twaalf, achter zich te houden op de ranglijst. VWC haalde uit de laatste vijf duels één punt, BEW zes.

Mokerslag

Black Boys deelde in de vierde klasse B een mokerslag uit in Damwâld, door De Wâlden met 1-4 te verslaan en ze te passeren op de ranglijst naar de veilige elfde plek. Met nog één wedstrijd te spelen koesteren de Snekers een voorsprong van twee punten op De Wâlden en ook op De Sweach, dat de pijn van de drie minpunten hard voelt op deze manier. Black Boys moet het karwei klaren tegen SF Deinum, dat al zeker is van het spelen van promotiewedstrijden. De Wâlden gaat op bezoek bij het al uitgespeelde Zevenhuizen, terwijl De Sweach het opneemt tegen middenmoter ONB.

Plaatje

Ze zijn er bijna. Nog een puntje heeft Stânfries nodig om de titel in de vijfde klasse A te grijpen. Dat moet dan komende zondag gebeuren in eigen huis tegen Wapserveen, de nummer tien van de ranglijst. Nummer twee IJhorst heeft weliswaar evenveel punten als de koploper uit Appelscha, maar voor hen zit het reguliere seizoen er al op. Het enige dat zij kunnen doen is hopen een wonder. Er zullen wat kratjes bier richting Wapserveen gaan om Stânfries alsnog van het kampioenschap af te houden, want mochten de Friezen het duel verliezen dan heeft IJhorst weer een beter doelsaldo. Maar zeg nou zelf. Als het veld er zo bij ligt als op deze foto, dan kun je bijna toch al niet meer verliezen als thuisspelende ploeg?

Hebbes

Daar was hij dan. De titel voor Blue Boys in de vijfde klasse B. De druk werd steeds hoger de laatste weken, maar de ploeg uit Nij Beets bleef kalm en bewees een terechte kampioen te zijn. Vier jaar na de degradatie keert het weer terug in de vierde klasse. Een 0-2 zege op Aengwirden volstond en daarna kon het feest losbarsten. Proficiat, Blue Boys!

Dat was hem weer! Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Voor dat geld koop je nog geen bakje koffie bij de kantinejuffrouw, maar heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgende week!

Als uitsmijter pikken we nog even deze pupil van de week mee. Want wat doe je als bekend is dat de tegenstander een goede doelman onder de lat heeft staan? Dan help je de senioren van je club alvast een handje om deze man vakkundig uit te schakelen. (Bron: Kelderklasse )

Nieuws

menu