Dit artikel is vandaag gratis

Het allerlaatste voetbalweekeinde van het seizoen, boordevol spectaculaire finales. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 18 en 19 juni

Workum viert feest na de 2-2 van invaller Nils Visser, waardoor de finale van de nacompetitie nog een staartje krijgt in de vorm van een verlenging. Foto: Simon Bleeker Fotografie

Het laatste rondje van André Hazes is gedraaid, het amateurvoetbalseizoen 2021/2022 zit erop. Voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 werd er een heel seizoen afgemaakt. Eindelijk weer. Nu staat de zomerstop voor de deur. Voor de ene liefhebber een welkome periode van rust, voor de ander is het voetballoze weekeinde een straf. Geniet in beide gevallen nog één keer met ons mee van de hoogtepunten uit het Friese amateurvoetbal. Het laatste voetbalweekeinde van het seizoen.

Fryslân gaat het seizoen 2022/2023 in met een hoofdklasser minder dan vorig seizoen. ONS Sneek degradeerde zaterdag naar de eerste klasse, na een nederlaag tegen WNC (3-1). Daarmee keren de Snekers na twaalf jaar weer af van landelijk niveau naar het district noord van de KNVB. En daarmee komt er een einde aan een lang en zwaar seizoen voor ONS Sneek, waarin het al vroegtijdig afscheid nam van trainer Jan Vlap. Onder zijn assistent Arnoud Koster, die aanblijft als hoofdtrainer, kende ONS een opleving die net niet resulteerde in handhaving . Fryslân heeft met Harkemase Boys (derde divisie) en Buitenpost (hoofdklasse) nog maar twee clubs die op landelijk niveau actief zijn.

Laatste horde

Over naar Grou, waar de inzet van de streekderby tussen het Leeuwarder FVC en het Sneker LSC 1890 een plek in de zondag eerste klasse was. Voor FVC was het de laatste horde op weg naar handhaving, voor LSC 1890 de laatste horde op weg naar promotie na een topseizoen dat net niet resulteerde in de titel. De Snekers krijgen komend seizoen een nieuwe kans, want FVC zegevierde met 2-1 en blijft daardoor actief in de eerste klasse. Het betekent wel dat de zondag eerste klasse van het volgende seizoen slechts één Friese afgevaardigde kent in Jubbega, aangezien FVC (net als vv Heerenveen) de horizontale overstap maakt naar de zaterdag.

Sfeervol decor

We blijven nog even in Grou, want een dag eerder werd er ook al een finale afgewerkt. Na elk twee keer gewonnen te hebben, stonden Workum en ONT tegenover elkaar in de finale voor een plek in de tweede klasse. In 2014 en 2016 troffen beide ploegen elkaar ook al in de nacompetitie en telkens was Opeinde, Nijega, De Tike de sterkste van de twee. Ook zaterdag leek ONT op de zege af te stevenen, ware het niet dat Workum na een lang en slopend seizoen nog een laatste restje energie vond en won met 3-2. Dat deed het nota bene zonder de drie vaste spitsen Ruben Ybema, Rick Demmer en Eise Feenstra. Alles wat het amateurvoetbal zo mooi maakt, was aanwezig in Grou. Op het veld van GAVC werd de finale tussen rood-wit en geel-zwart afgewerkt. Een prachtig en sfeervol decor, met het venijn in de beide staartjes , zo zag journalist Bert Kalteren.

Krekt wol, krekt net

Wie zegt dat voetbal altijd een eerlijk spel is, die liegt of moet terug naar de schoolbanken. Drachten was in het treffen met Dronrijp voor een plek in de tweede klasse het gelukkigste. En het had in doelman Jeroen Dragt (24) bovendien een prima goalie, die bijdroeg aan de handhaving. ,,Het is goed dat we erin zijn gebleven. Drachten wil eigen jeugd gebruiken, maar dan moet je ze wel aan weerstand bloot kunnen stellen. En die weerstand is in de tweede klasse toch net wat hoger dan in de derde klasse.” Voor Dronrijp, dat nog nooit in de tweede klasse acteerde, waren de druiven zuur. ,,Foar Drachten wie it in saak fan moatten. Foar ús fan meien. Mar as je der sa tichtby sitte wolle je it echt graach helje. Spitigernôch is dat krekt net slagge .”

Kopje onder

Akkrum mag het nog een jaar proberen in de derde klasse op zondag. De finale van zondag tegen HOC ( Hunso Oring Combinatie) uit Exloo en Odoorn, die werd gespeeld op het terrein van SV Oosterwolde, ging met 0-3 verloren. Afgaande op de samenvatting van onze collega’s uit Drenthe was er niets gestolen aan de zege voor de nummer twee uit de derde klasse C, die met een gelijk aantal punten eindigde als Akkrum, dat tweede werd in 3A. Genoeg voor de tweede klasse was het niet, maar afgaande op de mooie groepsfoto die na afloop werd geschoten kan Akkrum met een opgeheven hoofd afscheid nemen van dit seizoen.

Ander gezicht

Ook Gorredijk redde het niet in de finale en blijft zondag derdeklasser. De ploeg die door corona ‘gered’ werd van degradatie in 2020, liet zich in dit seizoen van een totaal andere kant zien. Er werd spektakel geboden aan de supporters en dat resulteerde in het bereiken van de nacompetitie. Teleurstelling mocht dan wel overheersen na de 2-1 nederlaag tegen Zuidwolde op het terrein van vv De Blesse, ook omdat de Gordyksters al na een minuut op voorsprong kwamen. Maar desalniettemin konden de blauw-wit gestreepten terugkijken op een uitstekend seizoen. Wie weet wat het komende seizoen ze gaat brengen? De felicitaties gingen echter naar Zuidwolde, dat zich door de zege wist te handhaven.

Feestmiddag

Er was ook nog goed nieuws te melden voor de Friese voetbalfans, want waar Akkrum en Gorredijk de promotie misliepen daar denderde Oldeholtpade de tweede klasse in. Op sportpark De Griene Greide in Ureterp liet het geen spaan heel van Gruno: 2-7. Al bij het ingaan van de rust was de promotie bereikt met een tussenstand van 1-5. Een feestmiddag voor Oldeholtpade in Oerterp. Maar dat niet alleen. In Oldeholtpade werd afgelopen weekeinde het dorpsfeest gevierd. Dus waar de spelers de zaterdagavond moesten overslaan, daar konden ze op zondag de schade dubbel en dwars inhalen. Eerst met een feest in Oerterp, daarna in de bus richting het eigen dorp en vervolgens in de feesttent. We vermoeden dat het nog wel een dag kan duren voordat we wat filmpjes te zien krijgen, maar deze foto, gemaakt tijdens de wedstrijd, spreekt al boekdelen. Oldeholtpade is voor het eerst in de clubhistorie tweedeklasser.

Strafschoppen

Er moest een ware strafschoppenserie aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen in het duel tussen Oudehaske en Dokkum, dat na 120 minuten voetbal eindigde in een 2-2 gelijkspel. Oudehaske vocht voor wat het waard was om zich ook het komende seizoen derdeklasser te mogen noemen, terwijl Dokkum alles gaf om de vierde klasse achter zich te laten. Maar als het dan uitdraait op strafschoppen, komt het aan op andere zaken. Wie houdt het hoofd koel? Wie vertrouwt er op zijn traptechniek en wie weet onder deze druk hetzelfde te doen als tijdens een training? En dan is er nog altijd de doelman die gepasseerd moest worden. Liefhebbers van strafschoppenseries kunnen hun hart ophalen met onderstaand filmpje, waarin Oudehaske aan het langste eind trok. Het relativerende commentaar aan Dokkumer zijde na de misgelopen promotie is bewonderenswaardig en precies wat de spelers - denken wij - konden gebruiken.

Niveautje te hoog

Ze vochten zich nog knap naar de nacompetitie, maar daarin bleek Lycurgus, dat vierde werd in de derde klasse C, een maatje te groot voor Ropta Boys. Op het terrein van ONB uit Drachten wonnen de Groningers met duidelijke cijfers: 0-4. Na drie seizoenen in de derde klasse, daalt de ploeg uit Oosternijkerk weer af naar de vierde klasse. ‘De derde klasse was dit seizoen een niveautje te hoog’, was het realistische commentaar op Twitter. Een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. Absoluut geen schande.

IJzersterk 2022

Waterpoort Boys keert na vier jaar terug in de derde klasse. Zaterdag werd op neutraal terrein in Balk derdeklasser TONEGO verslagen met 3-0, waardoor de Snekers een bijzonder seizoen afsluiten met promotie. Want de Waterpoorters begonnen het seizoen tegenvallend en stonden bij de hervatting van het seizoen in februari nog in de degradatiezone met zeven schamele puntjes. Daarna ging het lopen aan het Schuttersveld en eindigde WééPééBéé uiteindelijk als tweede achter kampioen Bolsward. Zaterdag werd een ijzersterk 2022, waarin het alleen op de slotdag van de competitie een wedstrijd verloor, op passende wijze afgesloten. De feestvreugde in Balk was groot na de treffers en het was nog lang onrustig in Sneek.

Lange reis

Weinig ploegen zagen hun plannen zo gedwarsboomd door de coronacrisis als vierdeklasser Kootstertille, dat in beide afgebroken competities bovenaan eindigde maar niet promoveerde. Zaterdag was het eindelijk zover. ,,It hat in lange reis west”, zei aanvaller Jouke Waaksma na de 4-1 zege. Voor de vereniging zelf duurde die reis liefst zestien jaar, sinds het vlaggenschip in 2006 naar de vierde klasse degradeerde, maar eigenlijk heeft Waaksma’s uitspraak vooral betrekking op de laatste drie seizoenen. Daarin eindigde ‘De Tille’ tot twee keer toe bovenaan, maar volgde door corona geen promotie. En toen de competitie dit jaar wel weer werd afgemaakt kaapte ODV de titel weg. Maar in de finale tegen derdeklasser Waskemeer, dat afdaalde naar de vierde klasse, was het eind goed al goed voor de Tilsters.

Allerlaatste trap

Hoe kun je nu beter afscheid nemen van het zondagvoetbal dan met een promotie? Dat kan niet, zo wist SF Deinum. Maar om de horizontale overstap naar zaterdag te maken als derdeklasser, moest er in eigen huis nog wel even een 1-0 nederlaag tegen Siddeburen worden weggepoetst. Dat lukte, want na 120 minuten stond er een 2-1 voorsprong op het scorebord van de Friezen. En dat betekende maar één ding: strafschoppen. Er leek geen einde aan te komen, want bij een stand van 7-7 was het nog steeds niet beslist. Totdat Siddeburen een strafschop hoog overschoot en alles aankwam op de (mogelijk) laatste trap van het seizoen en de laatste trap in de standaardklasse van het zondagvoetbal. Fin Douma is de naam. Hij scoorde pas twee keer dit seizoen, maar aan hem de eer.

Karwei afmaken

De eerste stap was gezet, maar Oosterlittens moest het in eigen huis nog wel even afmaken tegen Warga. Na een 1-2 uitzege, wist Oosterlittens ook in eigen huis de vierdeklasser te verslaan en daarmee handhaafde de geel-rode brigade zich in de derde klasse. Knap gedaan na een toch pittig seizoen. Maar dat je na een twaalfde plek gewoon een feestje kunt vieren na twee zeges in de nacompetitie, blijft toch het mooie van de climax in het amateurvoetbalseizoen. Oosterlittens zien we komend seizoen weer terug als derdeklasser! En Warga? Balen, natuurlijk. Maar met nog een jaar spelen in de vierde klasse heeft niemand moeite.

Hinderlijke onderbreking

We mogen het bijna niet zeggen, maar stiekem was het duel tussen RKO en THOR voor de bezoekers uit Lippenhuizen een hinderlijke onderbreking van een heerlijk dorpsfeestweekeinde en verlate jubileumviering (100 + 1 jaar!). Na de eerdere 1-4 nederlaag in eigen huis van een week geleden, hield niemand meer rekening met handhaving in de derde klasse. Maar waar er ergens werd gerekend op een pak slaag, daar bleek het tegendeel waar. THOR weerde zich kranig en gaf zich absoluut niet over aan de aanstaande degradatie. De 4-3 nederlaag werd genomen zoals hij was. Tot Heil Onzer Ribbenkast daalt af naar de vierde klasse, maar zal de historische jaren in de derde klasse niet snel vergeten. Net zoals het feest van afgelopen weekeinde.

Na zestien jaar terug

Aan de steun van de twaalfde man heeft het niet gelegen, maar Olyphia wist in eigen huis een eerdere 2-0 nederlaag tegen Sleen niet goed te maken. Dat betekent dat we de derdeklasser uit Noordwolde komend seizoen terugzien in de vierde klasse. Dat is voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 het geval, toen oud-sc Heerenveentrainer Johnny Janssen nog de scorende middenvelder was met tien treffers. De speler leidde zijn ploeg vervolgens ook nog naar de tweede klasse, maar die tijd is geweest. Olyphia kan na het 0-0 gelijkspel gaan bouwen in de vierde klasse. Maar met deze support komt dat vast goed.

Derde helft

Ze waren graag gepromoveerd, maar voor FC Harlingen rest niet anders dan komend seizoen weer een gooi doen naar het kampioenschap in de vierde klasse. Over twee wedstrijden was De Wilper Boys met 6-2 te sterk, twee keer werd het 3-1. De nummer vier uit de vierde klasse B zag alle ploegen boven zich promoveren, dus dan liggen er toch kansen zou je zeggen. De Wilper Boys handhaafde zich als derdeklasser, maar volgens de Harlingers waren het alsnog de Friezen die zorgden voor wat sfeer. En winst in de derde helft is iets wat in amateurvoetbalkringen ook telt. Zeker als de eerste twee verloren zijn.

Langste adem

Terwijl er langs de lijn al werd gesproken over de aanstaande verlenging, viel de beslissing bij het promotieduel tussen Irnsum (5A) en Marrum (5B) alsnog binnen de negentig minuten. Durk Bierma maakte met twee late treffers het verschil in het voordeel van zijn Marrum, waardoor de promotie een feit was. Op het veld van DTD in Koarnjum ontliepen beide ploegen elkaar amper, maar had Marrum de langste adem. Bierma maakte in het hele seizoen slechts vier competitietreffers, maar stond op het juiste moment op. Marrum keert zo na drie jaar weer terug in de vierde klasse, Irnsum moet nog minstens een jaar wachten op het eerste zaterdagsucces.

Poging vier

Het kan soms raar lopen in amateurvoetballand. Tien minuten voor tijd in de halve finale tegen HJSC, een week geleden, keek Ouwe Syl nog tegen een 2-0 achterstand aan. Zaterdag promoveerde de ploeg uit Oudebildtzijl naar de vierde klasse. In Akkrum werd in de finale de nummer vier uit de vijfde klasse G, Steenwijk, met 4-2 verslagen. Na een dik uur kon het al niet meer fout voor Ouwe Syl, dat via Remco Kooistra op een 3-0 voorsprong kwam (zie video) tegen tien man van Steenwijk dat de doelman met een rode kaart was kwijtgeraakt. Na de degradatie in 2015 strandde Ouwe Syl drie keer op rij in de nacompetitie, maar in de vierde poging was het raak.

Thriller op De Bosk

Een ware thriller op sportpark De Bosk in Harkema, waar op het veld van Harkema Opeinde het duel tussen Friese Boys en Westerkwartier werd gespeeld. Voor de Friezen uit Kollumerzwaag de kans om zich te handhaven als vierdeklasser. Westerkwartier, de nummer drie uit de vijfde klasse C, kon het eerste feestje uit de clubgeschiedenis op de buik schrijven. Westerkwartier ontstond in 2019 uit een fusie tussen Boerakker en SVMH (Nuis en Niebert). Drie keer kwam Friese Boys op voorsprong, drie keer vocht Westerkwartier zich terug. de 3-3 viel in blessuretijd, waardoor er een verlenging nodig was. Daarin kwam Friese Boys voor een vierde keer op voorsprong via Dirk Jan Heidstra (zie video), maar ditmaal hadden de Groningers geen antwoord. Friese Boys heeft zich weten te handhaven!

Buitenkansje

Toegegeven, we hebben wel eens hoekschoppen gezien die beter uitverdedigd werden dan ze van Tijnje. Maar goed. Als Kuinre die bal de eigen zestien niet uittrapt, is er altijd een kans. En die kun je dan maar beter benutten. Dylan Booyink wist wel raad met dit buitenkansje en schoot Tijnje weer op gelijke hoogte, nadat Kuinre binnen vijf minuten al een 0-2 voorsprong had genomen op sportpark De Hege Simmerdyk in Joure. Een treffer van Marcel de Vos vlak na rust bleek voldoende voor Tijnje om voor het eerst na de degradatie in 2015 weer terug te keren in de vierde klasse.

Lijfsbehoud

Feest in Beetsterzwaag? Dat zou goed kunnen. Maar om eerlijk te zijn hebben we geen idee, want nergens zijn online beelden van de finale tegen SV Hoogersmilde terug te vinden. Alleen een uitslag en een korte beschrijving van het duel door onze collega’s van RTV Drenthe. Maar het werd dus 0-3 voor De Sweach, dat zich daarmee verzekerde van lijfsbehoud in de vierde klasse. Hetzelfde geldt voor Oldeboorn, dat gehakt maakte van Farmsum en dankzij een 0-6 zege op de nummer 11 van 4C zelf promoveerde naar de vierde klasse. Ook daar zal het ongetwijfeld feest zijn geweest. En we begrijpen dat het plaatsen van feestelijke taferelen er wel eens bij inschiet in het feestgedruis. Het is beide vierde klassers meteen vergeven, ook al is de climax van dit seizoen aan overzichten op onze website wel een klein beetje anti. Daarom gaan we er uit met een verzoek. We zijn op zoek naar echte Friese kreten uit het amateurvoetbal. Welke mogen we niet missen?

Dat was hem dan, wat het voetbalseizoen 2021/2022 betreft! Volgend seizoen zijn we weer wekelijks terug met een gloednieuw overzicht van het competitievoetbal. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een premium abonnement. 81 cent! Daarvoor koop je bij lange na niet een laatste rondje in de kroeg, maar voor dit bedrag heb je wel een week lang onbeperkt toegang tot al onze online stukken! Kunt u 81 cent per week missen en daarbij de regionale journalistiek ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie . Tot volgend seizoen.

Nieuws

menu