Dit artikel is vandaag gratis

Een beroemde rij-ouder, de omhaal, hoge nood en een trouwe mascotte. Dit gebeurde er op de Friese voetbalvelden in het weekeinde van 4 en 5 december

Gert Jan Koopmans na de 2-1 , waarmee hij Be Quick Dokkum in het enige gespeelde inhaalduel van het weekeinde tegen Zwaagwesteinde, op voorsprong brengt. Foto: Henk Jan Dijks

Slechts één duel in de standaardklassen vond doorgang dit weekeinde, maar niet getreurd: een niveau lager in de B-categorie rolde de bal gelukkig volop. Zo werd het toch een mooi voetbalweekeinde op 4 en 5 december, met dank aan de clubs zelf.

En dan is het plotseling winterstop voor een heleboel amateurvoetballers in Fryslân. Trainen mag niet meer na 17:00 uur, dus heeft de KNVB besloten dat in de standaardklassen alleen nog inhaalduels gespeeld mogen worden en dat de clubs onderling mogen regelen of ze wel of niet willen voetballen. En dus bestond het weekeinde uit slechts één wedstrijd in de standaardklassen: Be Quick Dokkum tegen Zwaagwesteinde in de tweede klasse I op zaterdag. De grote geluksvogel dit weekeinde was verslaggever Rynk Bosma, die bij deze wedstrijd aanwezig mocht zijn . Vooraf gezien al een zware opgave voor de bezoekende Readsjes en dat bleek ook werkelijkheid, getuige de 4-1 zege van Be Quick Dokkum. Zwaagwesteinde moet karakter tonen dit seizoen en dat heeft het normaal gesproken genoeg.

Rij-ouder

Hoog bezoek in Drachten bij Drachtster Boys, waar het jeugdduel tussen Drachtster Boys JO-15 tegen het Groningse Be Quick 1887 JO-14 gespeeld werd. Een bekerduel, dat door de Friezen met 1-0 werd gewonnen. Zij bekeren door. Maar de meeste aandacht ging uit naar een van de rij-ouders bij de bezoekers. Want het was hem echt, verstopt onder die muts: Arjen Robben. Zijn zoon speelt in de Onder-14 van Be Quick 1887 en dan mag je Arjen Robben heten, als het rijschema aangeeft dat je aan de beurt bent, wordt de bolide gewoon volgestopt met tassen, ballen en jonge voetballertjes. Deze twee speelsters van Drachtster Boys konden hun geluk in ieder geval niet op. Op de foto met een van de beste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis.

Laatste minuut

We vliegen wat kriskras door de provincie, want we kijken wat minder naar de niveaus en wat meer naar de affiches en naar de plaat. En op een druiligere zaterdagmiddag in Oudega is het dan toch fijn dat er zomaar ineens een derby op het programma staat. Oudega 1 tegen Heeg 3. Beide clubs delen (samen met die andere buurman HJSC) de jeugdopleiding, maar een duel tussen Heeg en Oudega gaat altijd op het scherp van de snede. Lang leek het erop dat het duel in de reserve zesde klasse op een gelijkspel zou uitdraaien, totdat Mark Walinga diep in blessuretijd toesloeg voor de thuisploeg. Een speler die heus een stapje hogerop kan, maar liever bij zijn eigen club blijft spelen. Mooi dat zoiets nog bestaat. Vanaf het terras van dorpshuis It Joo konden de Oudegaster fans het allemaal prima volgen en zo viel er toch wat te juichen op zaterdag.

Tiki-taka

Vooruit, het betreft slechts een oefenduel. Dit doelpunt dat Harkemase Boys scoorde tegen ‘t Fean’58 verdient het om gezien te worden. Het ziet er simpel uit, maar dat is het niet. En dat is juist de kunst.

Vroeg donker

Het is december en dat betekent dat het weer vroeg donker is in het land. Met de aftrap om half drie in de middag moet het precies te doen zijn, maar dan nog is het aansteken van de veldverlichting geen overbodige luxe. Die boodschap had de terreinmeester in Houtigehage goed begrepen, want door het grijze wolkendek leek het wel alsof de schemering nog eerder insloeg dan gebruikelijk. En de 90 minuten bij het duel tussen Houtigehage 2 en Rijperkerk 3 moesten natuurlijk wel volgemaakt worden. Dat lukte, al bleef de thuisploeg wel met lege handen achter tegen een elftal waarin nog drie sportjournalisten ‘verstopt’ zitten. De beste stuurlui staan in dit geval dus gewoon tussen de lijnen. Houtigehage 2 bleef door de nederlaag drager van de rode lantaarn in de reserve zesde klasse. Rijperkerk 3 daarentegen staat keurig vijfde.

Ommekeer

Over naar een andere zesde klasse, waar de derby tussen Nijland 4 en Scharnegoutum 4 op het programma stond. Een onvervalste topper tussen de koploper die op bezoek in Nijland een voorsprong van zes punten op de nummer drie verdedigde. En waar Nijland hoopte om de marge tussen beide clubs te verkleinen tot drie punten, liep Scharnegoutum uit naar een voorsprong van negen. Kijk, dan ga je met een lekker gevoel richting de feestdagen. Het werd 1-5 voor de koploper, die de doelman nog dankte voor het keren van een strafschop. ‘Gaat zo’n bal erin, dan krijg je een hele andere wedstrijd’, is dan zo’n heerlijk cliché in de voetballerij. Trainer (althans, dat vermoeden wij) Joop Tromp van de Nijlanders doet ook een poging. Slecht ingeschoten? Goed gekeept? Kijk en oordeel zelf.

Omhaal

In Burgum maakt men zich op voor de bingo van komende vrijdagavond. De familie Wijnsma heeft er in elk geval zin in. Zij maken in dit promofilmpje niet alleen reclame voor de bingo van FC Burgum, maar ook voor de omhaal. Want die zien we niet heel vaak voorbijkomen op de Friese velden. Dit voetbalgezin weet elkaar in ieder geval wel te vinden. De grote vraag die overblijft na het zien van deze beelden is of dit de achtertuin is van de familie, waar dit fraaie doel staat opgesteld. Want dat is nogal jaloersmakend. Wie wil nu niet zo’n grote tuin waar plek is voor een doel? Voor alle Burgumers: succes met de bingo!

Hoge nood

Als je moet, dan moet je. En dan maakt het niet uit of je elftal nog middenin een wedstrijd zit. Als de nood hoog is, dan moet er een bezoekje gebracht worden aan het toilet. En als het aan de dames van vv Warga/WWS ligt, doet hij dit vaker. Want terwijl trainer/leider Gerrit Dijkstra even tot bezinnen komt op ‘it húske’, scoort zijn elftal dit schitterende doelpunt. Een bekeken boogballetje en genoeg voor een 1-0 overwinning op de vrouwen van Scharnegoutum. Beide ploegen staan na negen duels op negen punten in de vijfde klasse van het vrouwenvoetbal. Je hoort het wel eens bij mensen thuis voor de televisie, die op het moment dat ze even weglopen bij de wedstrijd een doelpunt missen. Gerrit Dijkstra heeft weer een goed verhaal voor in de derde helft bij Warga. Hopelijk keert deze snel weer terug in de voetbalkantines.

Hattrick

We blijven even in de vijfde klasse van het damesvoetbal, want in dezelfde competitie is nieuwkomer HJSC het seizoen voortvarend gestart. Na de 8-2 zege op Tzum van zaterdag staat de ploeg bovenaan. Toegegeven; ‘achtervolger’ Waterpoort Boys heeft drie wedstrijden tegoed om vier punten goed te maken, maar daar malen ze niet om in Hommerts-Jutrijp. Vorig jaar debuteerde het allereerste damesteam in de geschiedenis van de vereniging, maar was het seizoen na een paar duels al afgelopen. Nu is het al december en zijn ze bijna halverwege. Maar met 23 punten uit tien wedstrijden kunnen zij het jubileumjaar van de club misschien wel eens leuk gaan versieren. De ploeg scoort gemiddeld vier doelpunten per wedstrijd. Irma Jaarsma voltooit hier haar hattrick tegen Tzum.

Haarman

De voetballerij mag dan deels stilliggen, de trainerscarrousel draait natuurlijk volop door. CVVO speelde geen wedstrijd, maar kwam toch met nieuws. Ton Haarman, woonachtig in Lemmer, wordt komend seizoen de nieuwe trainer van de Lemster derdeklasser. De trainer, nu nog actief bij Oeverzwaluwen, kennen we ook vanwege zijn rijke voetbalverleden. Haarman droeg het shirt van ONS Sneek, Flevo Boys en zowel vv Lemmer als CVVO. Gefeliciteerd met je nieuwe club, Ton!

Plezier

Geen publiek, amper een derde helft, maar wel plezier op het veld. En uiteindelijk draait het daar ook om. Bij SDS in Easterein rolde de bal gewoon voor het derde elftal, dat bezoek kreeg van NOK (Nijemirdum Oudemirdum Kombinatie) 2. Op de foto linksboven herkennen we PvdA-politicus (en tevens niet onverdienstelijk kaatser) Habtamu de Hoop. Tussen al het ‘geweld’ in de Tweede Kamer toch even tijd vrijmaken om het wit met zwart van je amateurcluppie aan te trekken. Op het veld is iedereen gelijk. De uitslag was dat niet, de punten bleven in Easterein: 4-1. Beide ploegen draaien mee in de middenmoot van de reserve vierde klasse.

Overzees

‘Zelf halen!’ Ooit wel eens een bal zo verkeerd geraakt dat deze in de zee belandde? Misschien als je (oud-) speler bent van QVC of Hielpen, misschien. Maar een speler van het Schotse Dundee Athletic maakt het wel heel bont. Twee weken geleden schoot hij de bal per ongeluk in de rivier de Tay, afgelopen weekeinde spoelde de bal aan op Vlieland. Het hele verhaal over de reis van de bal lees je hier.

Partijtje

Daar sta je dan. Omgekleed en wel, klaar voor de aftrap. Maar waar is de tegenstander eigenlijk? Het overkwam de Onder-17 van Blue Boys uit Nij Beets. Dus koos de scheidspiet maar voor een andere oplossing: een onderling partijtje tussen de spelers van Blue Boys. Zo konden zij toch nog een balletje trappen en zo kon de Spaanse arbiter toch nog op zijn fluit blazen. Eind goed, al goed.

Middenlijn

We hebben er geen bewegend beeld bij, alleen deze foto’s en een zinnetje in het wedstrijdverslag. Maar er viel een wereldgoal bij het duel tussen Harkema Opeinde 3 tegen Zwaagwesteinde 3, als we de verslaggever van dienst mogen geloven. Het speelt zich allemaal af in de reserve vijfde klasse op zaterdag. Binnen een mum van tijd namen de bezoekers een 0-2 voorsprong en met name de tweede goal was om door een ringetje te halen, zo staat geschreven in het wedstrijdverslag van Harkema Opeinde. ‘Vanuit de middencirkel nam een speler van de bezoekers de bal op de pantoffel. Als een granaat sloeg de bal achter de verbouwereerde Martin van der Veen in de winkelhaak.’ Zo, die moesten we maar eens tellen. Overigens antwoordde Harkema Opeinde wel buitengewoon sterk met acht treffers, waardoor het duel in 8-2 eindigde.

Hele grote cavia

Laten we eerlijk zijn, als je als voetbalteam zo’n mascotte hebt dan kun je eigenlijk nooit meer verliezen. Het meisjesteam (onder 13) van vv Hardegarijp ging maar wat graag op de foto met deze (zoals ze het zelf noemden) ‘hele grote cavia’, maar wel onder één strenge voorwaarde. De vraag ‘sta ik er goed op’ werd namelijk meerdere keren gesteld. Maar daarover hoeven de speelsters én mascotte zich geen zorgen te maken. Zorgen waren er ook zaterdag niet, want het duel met de leeftijdsgenootjes van Be Quick Dokkum (MO13-2) werd met liefst 8-0 gewonnen. En dat zal vast niet alleen door de mascotte komen. Alleen het uitleggen van ‘de ruit’ had wel wat beter gekund door leider Anton Postema. Inderdaad, de topscorer aller tijden van Hardegarijp. Hij weet zijn meiden in ieder geval wel te vertellen hoe ze moeten scoren. Ook niet onbelangrijk.

We hebben er, ondanks een gebrek aan voetbalwedstrijden, weer geprobeerd wat van te maken. Als het goed is rolt de bal nog twee weekeindes, al moet moeder natuur dan ook een beetje meewerken. Nog iets moois vastgelegd op de velden? Mail ons dan!

Nieuws

menu