Dit artikel is vandaag gratis

Een peptalk, de polonaise, een platte kar en een ontbloot bovenlijf. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 11 en 12 december

Fraaie plaatjes zaterdagochtend op de Friese voetbalvelden, zoals hier in Hommerts. Foto: HJSC

Fraaie winterplaatjes op de Friese amateurvelden, waar de eerste elftallen wederom geen officiële wedstrijden mochten spelen. Daarom extra veel aandacht voor jeugdvoetbal, vrouwenvoetbal en wedstrijden uit de reserveklassen. Met dank aan de clubs.

Voor het tweede weekeinde op rij lagen de competities in de standaardklassen stil. Op de sportparken klonken echter wel de vertrouwde geluiden die horen bij een sportpark op zaterdag en zondag. Zoals in Harkema, waar ‘de Boys’ oefenden tegen hoofdklasser SC Genemuiden. Want voor Harkemase Boys mag de competitie weliswaar stilliggen, er komt nog een knaller van een wedstrijd aan deze week. Woensdagavond om 18:00 uur ontvangt het op sportpark De Bosk eredivisionist RKC Waalwijk. De ‘generale repetitie’ voor de ploeg van trainer Jan-Piet Bosma eindigde in 1-1. Als deze stand woensdagavond na 90 minuten op het scorebord staat, betekent dat een verlenging. We hebben het misschien al vaker gezegd, maar het blijft zonde dat er geen publiek bij deze wedstrijd (en alle anderen) aanwezig mag zijn. Maar wie weet in de volgende ronde...?

Ochtendgloren

De romanticus in de twitteraar van Drachtster Boys nam het zaterdagochtend over, bij het zien van het ochtendgloren op sportpark van Drachtster Boys. En toegegeven; de plaatjes zijn schitterend. Gelukkig werd er ook daadwerkelijk gevoetbald bij Drachtster Boys door de jeugd, zodat meer mensen konden genieten van deze taferelen en ook daadwerkelijk voetballers in actie zagen op het veld.

Omgedraaid

Kijk ze eens lachen. Blij dat ze waren, die vrouwen van Zeerobben. Want na vier eerdere afgelastingen dit seizoen, hing de vijfde in de lucht. En jawel, het uitduel met Wardy/Birdaard/Marrum kon geen doorgang vinden in verband met de gesteldheid van het veld van de tegenstander. Maar dan is er altijd nog de oplossing om de wedstrijd om te draaien. En zo geschiedde. In plaats van zelf in de auto te stappen, deden de tegenstandsters dat. Zo kon de Harlinger koploper alsnog aan de bak tegen de hekkensluiter. Ondanks het goede gebaar van de opponent, kende Zeerobben geen genade. Het werd 11-0. Koploper in de vierde klasse A, dankzij zes zeges in zeven duels. De vrouwen lijken wel klaar voor een stapje hogerop. Al is het seizoen nog lang.

De kou trotseren

Nog zo’n oplettende clubverslaggever, ditmaal in Oosterwolde bij de plaatselijke SV. Daar lieten de jeugdspelers zich niet tegenhouden door een beetje kou en een beetje vorst in het veld. Voetballen nu het nog kan.

De mooiste dag?

Zeker weten!

Periodetitel

Overal in Fryslân witte velden, dus ook in Waskemeer. Handschoenen en de lange broek aan en knallen. Want voor de Onder-11 stond er zeker wat op het spel. En door het nog zonder puntenverlies zijnde ONB te kloppen, mochten de armen de lucht in bij Waskemeer. Zij gaan een stapje omhoog na de winterstop!

Winterkampioen

Het kan niet op in Menaam bij Foarút. Niet alleen beschikt het over Ellen Fokkema in de selectie, maar lopen er nog een aantal spelers in de groep die een aardig balletje kunnen raken. Niet voor niets zijn ze de winterkampioen van de vierde klasse A met slechts zes verliespunten in 9 wedstrijden. Reden genoeg voor het bestuur om het aflopende contract van het succestrainersduo Janco Croes en Richard Lamlaika te verlengen. Club blij, trainers blij, iedereen blij. 2021 was sportief gezien een topjaar voor Foarút.

Toewijding

De boot voer en de bal rolde. Maar de reis van Schiermonnikoog naar Kootstertille bleek geen vruchtbare voor de voetballers van De Monnik 2. Ze verloren met 2-0. Al deden de bezoekers het niet eens zo slecht tegen de koploper van de reserve vierde klasse. De huid duur verkocht, laten we maar zeggen. Hopelijk was er nog tijd over voor een kleine versnapering in de kantine, om zo weer in de juiste stemming de reis naar het eiland te maken. De eerstvolgende keer dat het team weer op de boot stapt is 29 januari, als om 12:15 het eerste fluitsignaal klinkt in Anjum. Ze hebben er wat voor over daar bij De Monnik. Klasse!

Polonaise

Kampioenskoorts in Dokkum, waar zaterdag de polonaise werd ingezet door vv Dokkum MO11. Zes gespeeld, vijf gewonnen en slechts één verloren. Net als de leeftijdsgenoten van FC Burgum en Ropta Boys. Drie kampioenen? Ja, dat kan dus gewoon in het jeugdvoetbal. Het werd in Dokkum in ieder geval uitbundig gevierd voor het oog van de ouders en de tribune op het hoofdveld, die spijtig genoeg leeg bleef. Maar deze beker pakken ze de meiden in ieder geval niet meer af!

Ziek

Zul je altijd zien. Breekt na een lange schoolweek eindelijk het weekeinde aan, word je ziek. Terwijl je zo’n zin had om op zaterdagochtend met je vriendjes te gaan voetballen. De pechvogel in deze kwestie heet Herre, speler van FVC Onder-8. Afmelden voor een voetbalwedstrijd is niet leuk. Jij zit thuis en je vriendjes staan op het veld. Maar dankzij een bemoedigende toespraak van Herre was hij er toch een beetje bij afgelopen zaterdag. Prachtige woorden voor zijn teamgenoten, gesproken in de WhatsApp-groep. Hopelijk ben je inmiddels een beetje opgeknapt, Herre. En anders nog van harte beterschap gewenst van ons!

Patat

Nog een kampioen! Ditmaal in Witmarsum, waar de Onder-11 van SV Mulier de ongeslagen status behield en de spelers allemaal een fraaie medaille ontvingen. Ze waren zo slim om op deze koude zaterdagochtend eerst even lekker warm te douchen, om vervolgens in de kantine gehuldigd te worden. Lekker warm! De patat mocht natuurlijk niet ontbreken.

Platte kar

Wat? Een platte kar in de winter? Dat is gedurfd. Maar bij SV Hielpen wilden ze iedereen even duidelijk maken dat de Onder-11 op bezoek bij buurtgenoot vv Workum zonder puntenverlies bleef en daardoor de titel in de najaarscompetitie greep. Zes gespeeld, zes gewonnen. Dan mag het rond het vriespunt zijn, als voetballer word je soms maar één keer kampioen. Dan laat je je die rit op de platte kar echt niet ontnemen.

Kopbal

Ze zijn een graag geziene gast in ons overzicht, want er staat altijd wel iemand langs de lijn bij vv Oudega druk te Twitteren en foto’s te nemen. Zo kan het dus zijn dat je een doelpunt vastlegt op beeld. Geen bewegend beeld weliswaar, maar soms is een fotoserie nog mooier. Hier het bewijs. De goal van Anouk Bok namens dames 1 tegen Heerenveense Boys 3 De gezichtsuitdrukkingen, de spanning en de explosie van vreugde nadat de bal de touwen raakt. Mooi! Met 22 punten uit negen duels is Oudega koploper in de vierde klasse, al is QVC de ploeg met het minste puntenverlies. Genoeg spanning! Op 26 februari 2022 staan beide ploegen tegenover elkaar.

Handtekeningen

Bij LAC Frisia 1883 in Leeuwarden stond de zaterdag in het teken van de bingo, waar deze door de Cambuurselectie gesigneerde bal viel te winnen. Nou ja, winnen. De hoogste bieder mocht hem op komen halen. De geldbedragen vlogen om de oren in de reacties, maar uiteindelijk bood het vierde elftal van de Frisianen het meeste. Liefst 310 euro telden ze neer voor dit stukje gesigneerd leer. Geld uit de boetepot? Dan zou zomaar eens kunnen. Gisteren is de bal opgehaald. Wat er mee gaat gebeuren, is nog de vraag. Als je in de jeugd een beker won, ging er een briefje in met namen en kreeg elke speler hem een weekje thuis. Misschien is het een idee.

Achter de hekken

Nog een kampioen, nu uit Grou. GAVC MO13 gaat met een goed gevoel aan de kerstdis, want er stond voor de winterstop geen maat op dit damesteam. Zelfs zonder supporters binnen de hekken gingen ze door met winnen. Ouders moesten op afstand blijven, maar ook van achter de hekken vandaan is het mogelijk om de meiden aan te moedigen. Deze twee hadden zelfs een waar kampioensdoek laten maken voor het team. Dan neem je het vak ‘supporter’ dus serieus.

Derbyday

Read Swart tegen Gorredijk. Derbyday in De Knipe voor de JO-10. Read Swart wint met 5-3 en is al twee competities op rij ongeslagen. Ze weten in De Knipe in elk geval wel wat omschakelen is. Handig gebruik gemaakt van de intrapregel bij de zijlijn en plotseling staan er twee spelers vrij voor het doel. Keurig het overzicht bewaard, breed gelegd en even keurig afgemaakt. Dit zijn de doelpunten waar trainers blij van worden.

Oefenen

Daar sta je dan met je goede gedrag, als speler van Harlingen 4. Klaar voor de wedstrijd tegen Frisia, is de tegenstander in geen velden of wegen te bekennen. Vast nog aan het bijkomen van de bingo! In je ooghoeken zie je jeugd trainen. De Onder-15. En dan is 1 + 1 nog altijd 2. Op het verzoek om dan maar tegen elkaar te oefenen werd enthousiast gereageerd. Dus stonden er twee generaties aan voetballers samen op één veld. Over een uitslag wordt niets gezegd, maar tussen de regels door denken we te begrijpen dat de senioren wonnen, maar daarvoor wel flink hebben moeten lopen. Prima oplossing!

Shirt omhoog

We gaan eruit met een uitbundig gevierd doelpunt uit Sneek. Het komt als speler van LSC 1890 5 natuurlijk niet al te vaak voor dat je prestaties worden gefilmd, laat staan dat er een doelpunt op video wordt vastgelegd. Maar er is altijd een dag dat het wel gebeurt. Bart Ligthart schiet zijn LSC op voorsprong tegen het zondagteam van FC Burgum, dat de wedstrijd aan het vastleggen is. Dat de commentator duidelijk not amused is over dit middagje in Sneek is niet te missen. Niet dat het de Sneker goalgetter iets uitmaakt. Koud buiten? Maakt niets uit. Omhoog dat shirtje, over het hoofd en vieren die treffer. Ook al levert het uiteindelijk geen drie punten op (3-3). Grote verliezers zijn de thuisblijvers op deze dag, die een gespierde torso zijn ontnomen. Het wordt tijd dat er weer publiek welkom is op de amateurcomplexen!

Nieuws

menu