Dit artikel is vandaag gratis

Het aanbod was schaars, maar ook de standaardteams zijn weer begonnen. Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekeinde van 5 en 6 februari

Harm Welfing (Drachtster Boys) en Matts Bruining van Zeerobben gaan het duel met elkaar aan. Foto: Dijks Media

Vandaag geen uitgebreid overzicht, zoals u normaal gesproken van ons gewend bent. Daarvoor was het aanbod voetbalwedstrijden in het eerste weekeinde van februari nog te schaars. Maar de bal rolde weer en dat is het belangrijkst.

Harkemase Boys moest nog een weekje wachten op de hervatting van het seizoen in de derde divisie. Concurrent Lisse kwam wel in actie en nam de koppositie over van Sportlust’46 dankzij een 1-4 zege op hekkensluiter GOES (Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk) uit Goes. Al op vrijdag openden DOVO en Barendrecht het bal in deze klasse in een duel dat eindigde in 2-0. En Harkemase Boys? Dat oefende op het eigen kunstgrasveld tegen Be Quick 1887 uit Groningen. Een duel van liefst 105 minuten. De wedstrijd werd in drie blokken gespeeld. Eerst tweemaal 30 minuten, en daarna nog een blok van 45 minuten. De samenvatting van de wedstrijd, die eindigde in 2-1, zie je hier.

Opgeheven hoofd

Over naar de hoofdklasse B, waar ONS Sneek wel meteen in actie kwam. Een bezoekje aan Urk kende een veelbelovende eerste helft, die de Snekers met een minieme voorsprong afsloten. Echter stelde de thuisploeg, koploper in de hoofdklasse B, na rust orde op zaken en won met 3-1. Daardoor blijft de ploeg van trainer Jan Vlap, dat met opgeheven hoofd het veld kon verlaten, wat in de gevarenzone hangen. Concurrent Swift won op bezoek bij Flevo Boys met 1-3, waardoor ook de Friese trainer Arjen Postma (Sint Nicolaasga) een valse start van het nieuwe kalenderjaar kende. Journalist Bert Kalteren was voor ons op Urk en sprak uitvoerig met de ONS’ers over de wedstrijd .

Te vroeg

Een mooi Fries onderonsje om het seizoen mee te hervatten in de eerste klasse E. Drachtster Boys tegen Zeerobben, een duel met verschillende belangen. Want waar de thuisploeg wilde aanhaken bij de subtop, was het doel van de bezoekers om de rode lantaarn over te dragen aan het niet in actie komende FC Burgum. Dat lukte niet. Dat was ook niet zo verwonderlijk, met al die afwezigen bij de Harlingers. Eigenlijk kwam het duel voor beide ploegen te vroeg, achterhaalde journalist Rynk Bosma. Hij zag Drachtster Boys met 2-0 winnen. Het verhaal van beide partijen lees je hier .

Gelijkenis

Ook de spelers van Minnertsga en SV Haulerwijk konden meteen vol aan de bak, want beide ploegen konden de punten goed gebruiken. Minnertsga om afstand te nemen van de onderste ploegen, Haulerwijk om überhaupt een gaatje te slaan met mede-hekkensluiters Rottevalle en Waskemeer. Volgens de bezoekers kende het wedstrijdverloop een gelijkenis met zoveel duels van voor de winterstop. Niets minder dan de tegenstander, toch verliezen. Minnertsga won dankzij een treffer van Marten Bergsma met 1-0.

Zwaarbevochten

Coronabreak of niet, Sleat blijft ook in 2022 goed presteren in 4A. Het eerste duel na de verlengde winterstop werd meteen gewonnen en ook Creil/Bant werd aan de zegekar gereten: 2-3. De ploeg uit Sloten staat op een keurige derde plaats, maar wist concurrent Delfstrahuizen niet van zich af te schudden. Die ploeg heeft na de 3-2 zege op hekkensluiter De Wâlde evenveel punten. Een zwaarbevochten zege, maar ook die telt.

Onpasseerbaar

Kootstertille opende het kalenderjaar in 4B met duur puntenverlies. Op bezoek bij Opende raakte het wegens een 2-0 nederlaag de tweede plaats kwijt aan ODV, dat met 2-5 won van GSVV. Vanzelfsprekend zorgt dat voor teleurstelling bij Kootstertille-trainer Pieter Santema, die de nederlaag echter wel weet te plaatsen. Soms heb je zo’n dag dat de doelman van de tegenpartij niet te passeren is.

Gedachten

In IJlst maken ze zich op voor een feestje, al moet het natuurlijk nog wel even gebeuren. Na de 4-1 thuiszege op Mulier volstaat een overwinning in en tegen Bakhuizen voor de winst van de eerste periode in de vijfde klasse A. Ook al ligt de doelstelling hoger voor de Kypmantsjes, is een periode wel gewoon een periode. Misschien dat de gedachten na een 4-0 ruststand tegen de ploeg uit Witmarsum al elders waren, want in de tweede helft schakelde IJVC een tandje terug.

Kunstgras

Op zondag beduidend minder actie, ook veroorzaakt door de grote regenwolken die op zaterdagmiddag onze provincie bereikten. In de vierde klasse B liefst twee duels, waar het kunstgras uitkomst bood. ONB legde op de kunstmat in Drachten Langweer over de knie met 5-2. Ook SC Terschelling maakte de oversteek naar vaste wal en pakte een punt op bezoek bij De Wâlden in Damwâld. En zo was hekkensluiter Langweer de grootste verliezer van de dag, want beide concurrenten liepen zodoende een puntje uit.

Speeltuin

En dat waren alle wedstrijden met Friese inbreng in de standaardklassen van het amateurvoetbal. In de b-categorie werd ook volop gevoetbald, net zoals de jeugd deed. De jeugd van SDS onder-11 vermaakte zich niet alleen op het veld, maar ook naast. Dat is toch het voordeel van een uitduel tegen Warga. Die speeltuin in de buurt.

Vrije trapje

Geoefend werd er natuurlijk genoeg. Zo pakken we nog even dit doelpuntje mee uit de Leeuwarder derby tussen MKV’29 en LVV Friesland.

Dat was het voor deze week. Ook komend weekeind staan er weer de nodige wedstrijden gepland in een inhaalronde, voordat het échte spektakel weer losbarst op 19 februari. Iets moois gezien? Tag of tip ons dan op social media!

Nieuws

menu