Dit artikel is vandaag gratis

Een 'Beb Bakhuys', de perfecte vrije trap en op dezelfde dag huilen en juichen. Dit gebeurde er op de Friese amateurvoetbalvelden in het weekeinde van 26 en 27 februari

Het was afgelopen weekeinde smullen geblazen op de Friese sportparken, met de harde wind van de laatste weken die werd verdreven door een stralende voorjaarzon. Zoals hier in Frieschepalen. Foto: Jilmer Postma

Weg met de regen, weg met de harde wind en welkom voorjaarszonnetje. Eindelijk. Het was heerlijk om dit afgelopen weekeinde op of langs de amateurvoetbalvelden te vertoeven. Er viel naast het lekkere weer ook genoeg te genieten op de Friese velden.

Het wil in 2022 nog niet zo lukken bij Harkemase Boys. Zaterdag werden er in eigen huis twee dure punten verspeeld tegen het tegen degradatie vechtende VVOG uit Harderwijk: 1-1. De Boys maakten een vroege achterstand weer ongedaan kort na rust en speelden in de slotfase van het duel nog met een man meer, maar een tweede keer scoren lukte de Harkiten niet meer. Het ligt dicht bij elkaar in de derde divisie, waar Harkemase Boys nu zevende staat. Inmiddels is de achterstand op koploper Sparta Nijkerk net zo groot als de voorsprong op de nummer voorlaatst VVSB: tien punten.

Huilen en juichen

Huilen en juichen, allemaal op één dag. Het was de voetbalzaterdag van Buitenpost gezegd in twee woorden door assistent-trainer Jan Faber. De club stond uitgebreid stil bij het plotselinge overlijden van de teammanager Tjeerd Douma een maand geleden. Dit was de eerste thuiswedstrijd sinds die tragische gebeurtenis. Het zou hem ongetwijfeld goed hebben gedaan om te zien hoe de voetballers het op zaterdagmiddag oppikten tegen laagvlieger NSC uit Nijkerk. Een vroege achterstand werd in de slotfase omgebogen in een 2-1 zege, waardoor er een gat is geslagen met de onderste regionen in de hoofdklasse B. De ontlading na de winnende goal van Joran Olijve in minuut 87 spreekt boekdelen.

Geen paniek

Drager van de rode lantaarn in de eerste klasse, maar sprake van paniek is er nog niet bij FC Burgum. Sterker nog, de toekomst is best rooskleurig voor de fusieclub (BCV en Bergum) met de aanstaande komst van oudgediende Henny Bouius. Hij keert komende zomer terug in zijn geboorteplaats, na het seizoen bij Harkemase Boys te hebben afgemaakt. Broertje Remco Bouius kijkt er naar uit, maar wil zich eerst nog verzekeren van handhaving in de eerste klasse. Maar wat als dat niet lukt? Lees het hier in het verhaal dat journalist Nick Bosma ophaalde in Burgum.

Ongrijpbaar

Jarenlang reisden tegenstanders met angst en beven af naar Nijland. Want je wist altijd twee dingen zeker als je aankwam op het Zweitse Huitema Sportpark: Nijland gaat je het voetballen onmogelijk maken en ze creëren altijd een paar dikke kansen. Maar dit seizoen liggen de zaken anders en de Nijlanders kraken hun hersenen op zoek naar de oplossing. Die is nog niet voor handen. Ook zaterdag in eigen huis tegen Stiens wil het niet lukken: 0-5. Maar opgeven? Dat kennen ze niet in Nijland. Ze vechten voor hun plek in de tweede klasse. Morgen (dinsdag) is er weer een kans tegen concurrent Joure. Een dinsdagavondpotje. ,,Als ik jullie was, zou ik komen kijken”, adverteerde spits Nico Pieter Bonnema. Hoe de stemming precies is in Nijland? Dat lees je hier .

Kemphanen

Niet spelen, toch winnen. Dat was de zaterdag van Workum, waar er teleurstelling heerste over het niet doorgaan van de wedstrijd tegen Willemsoord. De opponent zit wegens blessures en corona in zwaar weer, getuige ook de 10-0 midweekse nederlaag tegen Heerenveense Boys. Maar hulp kwam voor Workum uit tamelijk onverwachte hoek. Concurrent Sneek Wit Zwart, dat nog geen punt verspeelde in de eerste negen duels, verloor in speelronde 10 van SVM. Dus is Workum de ploeg met het minste aantal verspeelde punten dit seizoen. En Sneek? Dat had zo’n dag waarop alles even tegenzat. Zelfs het brengen van Stormram Age Hains Boersma bracht niet het gewenste effect. Integendeel. Hij kreeg in kort tijdsbestek twee keer geel en kon inrukken. Ook dat nog. Zaterdag staan de twee kemphanen van de derde klasse A tegenover elkaar. Workum versus Sneek Wit Zwart. Dat belooft wat.

Slotfase

De ene week is de andere niet, zo ervoeren ze bij Anjum. Vorige week nog pakten ze een zeer knap punt tegen de vooralsnog ongenaakbare koploper Leovardia. Afgelopen zaterdag troffen ze de hekkensluiter van de derde klasse B in Rottevalle. ‘Dat moet te doen zijn voor de nummer twee’, zou je zeggen. Aanvankelijk was dat ook zo. Na een dik halfuur spelen stond het al 0-2. Geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers. Vlak voor rust deed Rottevalle toch wat terug en na rust ging het op zoek naar de gelijkmaker. Die viel pas diep in blessuretijd. Een puntje voelde al als een overwinning voor de thuisploeg, maar het kreeg zelfs meer na een handsbal van Anjum in de eigen zestien. Strafschop. En met de volle druk van de rode lantaarn op zijn schouders, bleef Johan van der Veen rustig: 3-2. Rottevalle is van de laatste plek af. Anjum had al een kater voordat de derde helft begon.

Derby

Opvallend genoeg wist geen enkele ploeg uit de top zes van de vierde klasse A zaterdag te winnen. Koploper Foarút gaf in de slotminuut de voorsprong weg tegen Waterpoort Boys, nummers twee en drie Bolsward en Sleat speelden gelijk, QVC en Delfstrahuizen kwamen niet in actie en AVC verloor van Franeker. De nieuwe nummer zeven van 4A was dus de grote winnaar van het weekeinde, vooral omdat de derby in Sexbierum werd gewonnen met 2-3. En derbyzeges tellen. Zeker op vreemde bodem.

Chronische personeelsproblemen

Dan heb je het al lastig als GSVV en dan moet je ook nog eens op bezoek bij de ongeslagen koploper RWF in Frieschepalen. Dan valt een 3-0 nederlaag nog mee. Feit blijft dat de ploeg uit Gerkesklooster na elf duels nog geen punt heeft gepakt in de vierde klasse B. Een inkijkje in het dagboek van een dorpsclub met chronische personeelsproblemen, geschreven door Rynk Bosma. Volgens GSVV-spits Wichard Alink zijn ze al blij bij GSVV als er veertien man op papier staan. En dan ook nog eens twee keer een rode kaart krijgen, niet echt illustratief voor deze wedstrijd. Lees hier het verhaal van Rynk .

Promo’s

De topper in de vijfde klasse A stond bol van de spanning. Spanning die gedurende het duel soms overliep. Het hoort er soms allemaal bij tijdens een voetbalwedstrijd. Negentig minuten lang draait het om de zege en in dit geval de koppositie. Daarna schud je elkaar de hand en zijn er weer belangrijkere zaken in de wereld die spelen. IJVC stapte met de grootste lach van het veld, na de 0-1 zege op Skoatterwâld. Doelpuntenmaker? Wie anders dan Rens Soenveld. Storm Eunice mag dan weliswaar zijn woning hebben aangetast , maar zijn scorend vermogen heeft niet onder de storm geleden. Bij IJVC, waar Eunice overigens ook flink heeft huisgehouden en vernielingen heeft aangericht, werden ze de hele week lekker gemaakt met promo’s. Waaronder deze.

Druk

Om de druk op koploper Lions’66 te houden, moest er gewonnen worden door VCR op bezoek bij Tzummarum. En dat gebeurde met overtuigende cijfers: 2-6. Het betreft een historische overwinning, naar het schijnt. Zo zou de ploeg uit Rinsumageast nog nooit hebben gewonnen in Tzummarum. Spits Tim Grond staat daar nog altijd in de spits en maakte zijn 240 competitietreffer, maar genoeg om zijn ploeg uit de onderste zone van de vijfde klasse te helpen was het niet. Bij VCR konden ze gisteren nog eens nagenieten op internet. ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog.’

Goed oefenen

Voor vv Heerenveen begon het laatste jaar zondagvoetbal met een thuiswedstrijd op het eigen sportpark Skoatterwâld. Niet afgewerkt op het hoofdveld waar ook de zaterdagtak het opnam tegen IJVC, maar op het veld aan de achterkant van de tribune. Het bezoekende GOMOS (Goed Oefenen Maakt Ons Sterk) uit Norg zegevierde met 1-2, mede dankzij deze fraai uitgespeelde 0-2. Heerenveen is er alles aan gelegen om zich te handhaven in de eerste klasse, om zo de horizontale overstap te kunnen maken naar de eerste klasse op zaterdag. Daar heeft de ploeg van Niklas Tarvajärvi dan nog wel wat meer puntjes voor nodig dan de elf die er nu staan. Maar zoals de afkorting van de tegenstander al verklapt, goed oefenen maakt je sterk(er).

Vrije trap

Allemaal even de aandacht voor deze wonderschone vrije trap. Martijn van Roeden is de naam. Hem kennen we nog van zijn tijd bij Buitenpost. Nu is hij weer terug op ‘het oude nest’, spelend bij de club uit zijn eigen dorp. Al te florissant stond zijn ploeg er nog niet bij in dit seizoen, maar dankzij een loepzuivere hattrick van Van Roeden tegen Beilen schijnt er weer iets meer zon door de bewolking. Deze vrije trap is om door een ringetje te halen. Perfect. Twee late tegengoals van Beilen (2-3) veranderden daar niets meer aan. Oerterp klimt van de laatste plek veertien naar plek tien en heeft de middenmoot binnen handbereik. Waar een zonnige zondagmiddag wel niet toe kan leiden.

Honderd

Bij Read Swart zijn ze bezig aan een lekker seizoen in de derde klasse A. Op koploper Sint Annaparochie staat voorlopig nog geen maat, maar daarachter staat de ploeg uit De Knipe toch keurig tweede. Een 1-0 zege (het duel werd omgedraaid en dus bij Read Swart gespeeld in plaats van in Mildam) was genoeg voor de drie punten. Doelpuntenmaker was een bekende naam: Jorke Braaksma. Oplettende voetbalvolgers zien zijn naam vaker op het scoreformulier staan. Dat gebeurde gisteren voor de honderdste keer. De club bood hem daarom een fraai presentje aan voor thuis aan de muur.

Cult

Van dit soort kleedkamers gaat het hart sneller kloppen. Cult. Schitterend in al zijn eenvoud. De bakstenen muren, de houten planken die gezamenlijk een bank vormen. Meer dan voldoende kledinghaakjes, wat ze in de modernere kleedkamers nog wel eens willen vergeten. Op plekken als deze is gefeest, gescholden, gelachen, gehuild, zijn biertjes gedronken en geblesseerden verzorgd. De locatie? Ruinen. Gistermiddag heerste er rond de klok van vier teleurstelling. Trinitas verspeelde in de derde klasse D een 0-2 voorsprong en moest genoegen nemen met een punt tegen de Drenten.

Beb Bakhuys

Het duel tussen ONB en Warga was er eentje voor beide ploegen om weg te geraken bij de onderste plaatsen in de vierde klasse B. De Drachtster thuisploeg leek dat aanvankelijk het beste door te hebben en nam nog voor rust een comfortabele 2-0 voorsprong. Warga gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich terug naar een 2-2 gelijkspel. Volgens de Wargaster verslaggever was de 2-2 een ode aan Elisa Hendrik ‘Beb’ Bakhuys, een van de beste spelers uit het Nederlandse voetbal in de jaren dertig. Zijn specialiteit? De snoekduik richting de bal. Wanneer goed uitgevoerd, bijna niet te verdedigen en onhoudbaar voor een doelman. Zo zal ook de sluitpost van ONB moeten erkennen.

Oprichten

De stand geeft nog een ietwat vertekend beeld, maar ze staan er toch maar mooi op dat derde plekje. De voetballers van Wispolia stootten buurman Tijnje van het derde stekkie, door in een rechtstreeks gevecht met 2-1 te winnen. Derbywinst en dan ook je buurman voorbijgaan op de ranglijst. Na vele jaren sportieve kommer en kwel, is het toch mooi om te zien dat een club zich weer kan oprichten. Dat geldt natuurlijk ook voor Tijnje, die gisteren weliswaar even pas op de plaats moesten maken. Maar derby’s blijven onvoorspelbaar. Ook deze.

Volgende week zijn we weer terug met een gloednieuw overzicht. Vergeet ons niet op de hoogte te stellen als u wat moois tegenkomt of hebt gemaakt! In de tussentijd graag meer verhalen uit het amateurvoetbal lezen? Dat doe je al voor 81 cent per week met een digitaal abonnement. 81 cent! Dat is gelijk aan een klein zakje chips in de voetbalkantine. Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie :

Nieuws

menu